Municipis

Núria Marín deixa l'alcaldia de l'Hospitalet de Llobregat

Després de 16 anys, la dirigent del PSC passa la vara al nou alcalde, David Quirós, i continuarà com a senadora

BarcelonaNúria Marín s’ha acomiadat aquest dissabte de l’Ajuntament de l’Hospitalet de la mateixa manera que ho va fer Celestino Corbacho quan, el 2008, li va cedir la vara d’alcaldessa: a mig mandat i havent designat un successor, David Quirós, que l’ha acompanyat allà on anava en l’últim tram al capdavant del consistori. Marín, que també és senadora per designació autonòmica, posa punt final a una etapa que va iniciar com a regidora el 1995 en una ciutat que s’ha esforçat a transformar perquè no fos mai més, com ella mateixa explica, un suburbi de Barcelona i pugui competir econòmicament i culturalment amb la veïna capital catalana. De fet, en la seva última intervenció, en què ha simultaniejat el català i el castellà, ho ha tornat a reivindicar: "Hem convertit un vell suburbi i una ciutat dormitori els anys 70 en la segona ciutat de Catalunya, no només en habitants sinó també en economia i llocs de treball". 

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Mobile World Congress, la transformació urbanística de la Gran Via o el districte cultural on ara ha instal·lat Rosalía el seu estudi han crescut sota el seu mandat. Són projectes que ha desenvolupat en paral·lel a programes de beques menjador i subvencions a l'escola bressol en una ciutat marcada per les desigualtats, i on comencen a aflorar problemes greus amb l'especulació amb l'habitatge (per exemple, amb la proliferació de pisos turístics) i per la manca d'agents a la Guàrdia Urbana. Tot plegat ho hereta David Quirós, elegit nou alcalde de la segona ciutat més gran de Catalunya en un ple extraordinari aquest dissabte.

Cargando
No hay anuncios

Alcaldessa a peu de carrer

La proximitat de Marín amb els veïns és un dels punts forts de l’alcaldessa que els seus col·laboradors assenyalen. És una líder amb caràcter i a qui no li cauen els anells per trepitjar els barris per saber què reclamen els veïns. "Ha escoltat molt les entitats i hi té molt de contacte. El que després s'hagi fet o no... Aquí ja no hi entro", diu a l'ARA un veí de l'associació de Collblanc i la Torrassa, el barri natal de l'alcaldessa, que posa en valor l'actitud d'escolta de la també vicepresidenta del PSC. Marín ajuda en les festes majors dels barris i fins i tot és assídua del club de petanca (en l'última campanya, li va guanyar una partida a Salvador Illa a Bellvitge). "L’hauries de veure al pati d’una escola. Tots els nens se li acosten", comenta el vicepresident del Parlament i diputat del PSC David Pérez. Tots dos es van conèixer a les joventuts socialistes, on ella ja mostrava "dots de lideratge", i després van treballar braç a braç com a funcionaris al consistori.

Cargando
No hay anuncios

A les joventuts, Marín també hi va conèixer el seu marit. Tots dos continuen vivint a la Torrassa de l'Hospitalet, una ciutat de la qual la fins avui alcaldessa es declara enamorada i on ha governat durant els anys àlgids del Procés. L'1-O, en ser testimoni de les càrregues de la policia a l'escola Can Vilumara de la ciutat, una enfurismada Núria Marín va encarar-se als agents i va etzibar-los: "Marxeu de l'Hospitalet".

Cargando
No hay anuncios

El cas del Consell Esportiu

Els alts i baixos del mandat 2019-2023, amb la pandèmia pel mig, han influït en la decisió de Marín de cedir ara la vara. Ho fa després d’haver perdut per un regidor la majoria absoluta a les eleccions de fa un any i haver deixat també la presidència de la Diputació de Barcelona. Allà es va retrobar amb Corbacho, que havia estripat el carnet del PSC el 2018 i havia fitxat per Ciutadans perquè considerava que els socialistes havien estat massa tous amb el Procés. Qui havia estat el seu mentor li va declarar la guerra públicament acusant-la d’haver-lo traït i arraconat una vegada li va agafar el relleu. La gran garrotada, però, va arribar amb l’escàndol del Consell Esportiu: Marín va ser detinguda per presumpte desviament de fons a través de les subvencions d’aquest ens, però la jutgessa va acabar arxivant el cas contra ella.

Cargando
No hay anuncios

La instrucció del cas del Consell va desencadenar un terratrèmol dins del PSC de l’Hospitalet, fet que va generar-li algun altre enemic declarat, i va acabar amb el denunciant, l’aleshores regidor Jaume Graells, fora del govern lamentant que el partit l’hagués deixat a l’estacada i, en canvi, hagués tancat files amb els imputats. Graells, que ara lidera el grup municipal d'Esquerra, lamenta que Marín no renunciés a renovar un aparell municipal heretat de Corbacho on, després de més de 40 anys ininterromputs de governs socialistes, no se sap on comença el partit i on ho fa l’administració. "Peca de personalisme i de falta d’equip. No ret comptes ni vol participar en els debats", critica Graells.

Quin és el futur polític de Núria Marín? Per ara, el de senadora en una cambra on ella mateixa reconeix que arrufa el nas cada vegada que el PP aprofita la seva majoria absoluta per fer-li la traveta al govern de Pedro Sánchez. Fonts del PSC descarten que el moviment busqui situar-la a la bancada per a una possible conselleria d’un hipotètic Govern de Salvador Illa, amb qui, de fet, no té una relació gaire estreta. Ara bé, Marín deixa una assignatura pendent i s’ha encarregat de recordar-l'hi a Pedro Sánchez cada vegada que ha trepitjat Catalunya: el soterrament de les vies del tren que divideixen l’Hospitalet en dos. L’haurà d’assumir Quirós, que arriba al càrrec després que Fran Belver, mà dreta de Marín fins ara, també marxi de l’Ajuntament aquest dissabte.