Núria Marín nega que restés passiva davant la denúncia d'irregularitats al Consell Esportiu de l'Hospitalet
L'alcaldessa declara durant una hora com a investigada i defensa que va encarregar d'immediat una auditoria al ser alertada per un regidor socialista
l'Hospitalet de LlobregatEl futur polític d’una de les principals dirigents del PSC, Núria Marín, queda en mans del jutjat on l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació ha assistit aquest matí com a investigada. Marín ha declarat durant una hora davant la jutge Beatriz Faura, que indaga en la denúncia que un regidor socialista, Jaume Graells, va presentar per destapar una presumpta trama de desviament de fons i de pagaments no justificats al Consell Esportiu de la ciutat després que, segons el militant del PSC, l’alcaldessa l’ignorés quan la va avisar de les suposades irregularitats.
Fonts judicials han explicat que Marín ha defensat durant l'interrogatori que no va restar passiva quan Graells li va comunicar la troballa de possibles anomalies a l'organisme. Ha assegurat que es va sentir preocupada i que, fruit de les revelacions del regidor, va encarregar d'immediat que es contractés una auditoria de l'entitat.
Per contra, Graells sosté que va haver d'insistir sobre els fets a l'alcaldessa al veure que no es prenia cap decisió passades unes tres setmanes des que es va reunir amb ella, cosa que va fer que el regidor es decidís a presentar una denúncia a la Policia Nacional. L'auditoria que l'Ajuntament va contractar no es va finalitzar donat que els agents de la UDEF van irrompre abans a l'oficina del consell per escorcollar-la i requisar informació el juny de 2020, quan l'exregidor socialista Cristóbal Plaza, el tinent d'alcalde i primer secretari del PSC de l'Hospitalet, Cristian Alcázar, i l’últim director de l’organisme, Eduard Galí, van ser detinguts durant unes hores.
Marín ha contradit Graells al rebatre que rebutgés recollir la documentació que el regidor li volia lliurar i que, segons el denunciant, demostraria que el Consell Esportiu havia elaborat dos registres comptables, amb mig milió d'euros de diferència entre cadascun. Ha sostingut que va instar Graells a entregar-la a la secretària general de l'Ajuntament però, segons l'acaldessa, ell s'hi va negar.
Alhora, Marín ha comentat que, l'endemà de veure's amb Graells, va citar Plaza i Alcázar, que van negar-li les acusacions. Ha afegit que la secretària general de l'Ajuntament va recomanar-li que no apartés els dos regidors del govern municipal quan l'alcaldessa l'hi va consultar. L'acusació popular, exercida per En Comú Podem, creu que la documentació de Graells evidenciava falsificacions comptables d'actes que haurien d'haver alertat Marín, que ha reconegut que va estar present en una sessió on es van aprovar els comptes del consell, però s'ha desmarcat de tota responsabilitat en les finances de l'organisme.
En una compareixença davant dels mitjans després de sortir del jutjat, Marín ha dit que demanarà en els pròxims dies que s’arxivi la causa que la implica. Sense admetre preguntes escudant-se en el procés judicial obert, l’alcaldessa ha recalcat que ha contestat totes les qüestions que li han formulat al jutjat i ha defensat que ha actuat amb la “màxima legalitat” i assessorada pels serveis jurídics de l’Ajuntament.
A Marín se li imputen els presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i omissió de perseguir il·lícit. Els indicis que han transcendit de la investigació no apunten, però, que l’alcaldessa es lucrés amb fons de l’entitat. En canvi, sí que se sospita d’una presumpta indemnització indeguda de 47.000 euros que va rebre Plaza –exdirector del Consell Esportiu i regidor socialista fins que va dimitir al desembre passat– i de cobraments de petits imports durant diversos anys que hauria percebut Alcázar, citat també avui com a investigat.
L'alerta de Graells
L’interès de la jutge sobre Marín es focalitza en esbrinar si l’alcaldessa va menysprear l’alerta que Graells li va traslladar el febrer del 2020 sobre el suposat descontrol comptable en l’organisme, que es finança amb subvencions públiques i aportacions de famílies per donar suport a activitats esportives per a escolars. Graells va testificar dimecres que Marín va reaccionar amb passivitat “total” quan li va advertir de la suposada corrupció al Consell.
Al jutjat d’instrucció també hi ha anat a declarar el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras (JxCat), investigat en la causa. El càrrec del Govern ha defensat que l'ús i la justificació que el Consell Esportiu va fer de subvencions de la Generalitat al llarg dels últims anys han sigut "impecables". Alhora, s'ha desmarcat de possibles irregularitats al marge dels ajuts concedits pel Govern.
La jutge vol aclarir si els implicats es van conxorxar amb Marín i Figueras per ocultar les possibles irregularitats un cop Graells les va descobrir. Figueras ha afirmat que mai no va parlar amb l'alcaldessa sobre el consell i que només Plaza li va traslladar que s'auditarien les finances.
El jutjat va autoritzar que es decomissés un mòbil de l'alcaldessa per buscar-hi missatges que aclareixin si va voler amagar proves que incriminin responsables del Consell Esportiu. Diverses fonts judicials han coincidit que la Policia Nacional no ha aportat fins ara cap informe sobre el contingut del telèfon de Marín.