De Gispert renuncia a la Creu de Sant Jordi i el Govern ho accepta
L'expresidenta del Parlament lamenta que el seu tuit fos "tergiversat". La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, diu que la renúncia és un "gest que l'honora"
BarcelonaL'expresidenta del Parlament Núria de Gispert s'ha obert aquest dilluns a renunciar a la Creu de Sant Jordi si el Govern ho considera oportú. En una carta, publicada per 'El Punt Avui', De Gispert lamenta la polèmica suscitada pel seu "maleït tuit" i comunica que ha posat la distinció -que encara no ha rebut- a disposició del president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu executiu. Pocs minuts després, la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, anunciava a Twitter que l'executiu li acceptava la renúncia. "Aquesta tarda hem rebut la carta de l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert. El Govern li agraeix la renúncia a la Creu de Sant Jordi, un gest que l'honora i avala la seva trajectòria de compromís a les institucions de Catalunya".
A la carta, l'expresidenta del Parlament explicava que "per un sentit institucional i perquè crec, a més, que la Creu de Sant Jordi, com a distinció, ha d’estar allunyada de tota polèmica que puguin atiar aquells als qui, sobretot, molesta qualsevol forma de catalanitat expressada de manera normal, pacífica i festiva, assumeixo l’error comès, el lamento, i us anuncio que he posat la Creu de Sant Jordi, que encara no he rebut, a la disposició del M.H. President Quim Torra i del seu govern, per al que creguin més convenient".
De Gispert considera que els "professionals de la crispació" van "tergiversar" el seu tuit i es mostra preocupada perquè es pugui "restringir i coartar la llibertat d'expressió", un valor que considera "bàsic".
Fa tan sols quatre dies el grup parlamentari socialista presentava una proposta de resolució en què instava el Govern a revocar la concessió de la Creu de Sant Jordi a De Gispert al considerar que no reuneix les condicions d'idoneïtat "necessàries per ser mereixedora de tan alta distinció". El motiu de la petició, a la qual també es va sumar el grup parlamentari de Ciutadans, era una piulada de l'expresidenta en què equiparava Juan Carlos Girauta, Enric Millo, Dolors Montserrat i Inés Arrimadas amb porcs. El tuit va aixecar polseguera i l'expresidenta va esborrar-lo del seu compte.
El president de la Generalitat, Quim Torra, va voler tallar en sec la polèmica i va assegurar l'endemà mateix de la piulada que no tenia cap intenció de revocar-li el guardó. "Dono la polèmica per tancada", va afirmar. Però les crítiques a De Gispert no van cessar i van arribar també de companys de files. El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ho feia el mateix dia ("són comportaments que la nostra societat no hauria de tolerar") i el seguia el vicepresident del Govern, també d'ERC, Pere Aragonès, que aquest mateix dilluns s'havia mostrat partidari que l'expresidenta del Parlament fes un pas enrere.
Continuades polèmiques
"Quan es fa un retuit és un impuls ràpid", va justificar-se De Gispert l'endemà de l'enrenou. Però, més enllà de l'últim episodi, De Gispert ja havia protagonitzat altres polèmiques a Twitter amb què instava altres líders polítics a retornar als seus llocs de feina o, fins i tot, d'origen. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha estat objecte principal de gran part d'aquests comentaris i pels quals el Parlament de Catalunya va reprovar l'expresidenta de la cambra l'octubre del 2018 amb els vots de tots els partits excepte JxCat i ERC i l'abstenció de la CUP.