CANVI DE CICLE

CiU i ERC rebutgen que Mas comparegui per ara a la comissió pel dret a decidir

Els partits han aprovat el pla del grup de treball, i ICV i CUP reclamen que aquest pugui impulsar les iniciatives legislatives per convocar la consulta

Roger Tugas
03/09/2013
2 min

BarcelonaEls partits integrants a la comissió d'estudi del dret a decidir –tots els del Parlament excepte PP i C's, que se'n van autoexcloure– han aprovat aquest dimarts al matí el pla de treball que va elaborar la seva presidenta, Núria de Gispert. Amb això es posarà fil a l'agulla a la tasca del grup de treball, que es reunirà a partir d'ara cada 15 dies. L'única esmena que s'ha votat ha sigut una del PSC que demanava que Artur Mas fos el primer a comparèixer-hi, una opció que CiU i ERC han rebutjat per considerar que la seva tasca ja era pública, tot i que sense tancar-se a facilitar la compareixença més endavant, en comissió o en el el ple del Parlament. Els socialistes han rebut el suport d'ICV-EUiA, mentre que la CUP s'ha abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla de treball aprovat fixa les tasques que s'han de realitzar en una primera fase, centrada sobretot en l'estudi legal i la comparativa amb altres casos internacionals. Durant aquesta etapa, que podrà durar fins a l'octubre o el novembre, s'hi convidarà en primer instància el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional i director de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer, els pares de la Constitució Miquel Roca Junyent, Miguel Herrero de Miñón i José Pérez Llorca, altres personalitats destacades de perfil acadèmic, representants del Quebec, d'Escòcia i d'altres països rellevants, membres de la societat civil i representants d'institucions estatals i europees. Un cop fetes aquestes compareixences, la comissió ha de decidir les següents accions que s'hauran de realitzar.

ICV i CUP reclamen que el Parlament lideri el procés

De fet, a més de l'estudi, la comissió té com a objectiu "impulsar les iniciatives polítiques i legislatives que el Parlament ha d'adoptar amb relació al dret a decidir". Per això, ICV-EUiA va presentar una esmena per concretar aquest punt, que especificava que caldria negociar amb el govern espanyol la realització de la consulta, dur al Congrés les reformes per convocar un referèndum i concretar la data i la pregunta de la consulta, entre d'altres aspectes. La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha retirat l'esmena per facilitar l'entesa, tot i que ha reclamat que en un o dos mesos es puguin concretar aquests elements. La CUP ha compartit el neguit i el diputat Quim Arrufat ha expressat el temor que les forces parlamentàries es vegin "excloses del lideratge del procés".

Tanmateix, el president parlamentari de CiU, Jordi Turull, i la diputada d'ERC Gemma Calvet han garantit el paper preponderant que ha de tenir el Parlament en el procés junt amb el Govern. Al seu torn, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha reiterat el compromís del seu partit amb el dret a decidir, tot i que "la consulta només es pot fer pactada amb l'Estat", i ha defensat que la comissió només hauria de servir per estudiar diferents escenaris, no per prendre decisions polítiques.

stats