Mas defensa que hi ha drets que no s'assoleixen sense "trencar inèrcies i l'ordre establert"

La presidenta del Parlament recorda en el seu últim discurs que Catalunya "té horitzons de llibertat i de plenitud"

El president de la Generalitat, Artur Mas, argumenta la convocatòria del 27-S / FRANCESC MELCION
Auri Garcia Morera / Laia Vicens
09/09/2015
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat el primer acte institucional de celebració de la Diada per avisar que hi ha algunes conquestes i drets polítics que no s'aconsegueixen sense "trencar inèrcies i l'ordre establert", amb referència al dret a votar i posant d'exemple les vuit primeres dones que van ser diputades al Parlament de Catalunya, a les quals s'ha entregat la Medalla d'Honor del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quan la gent es creu alguna cosa, quan hi ha un moviment persistent i gent que se significa per intentar canviar l'ordre establert, acaba arrelant a les consciències dels polítics", ha dit. Uns polítics que, en una al·lusió velada al procés català i als dirigents del govern central, "han d'acabar acceptant que els canvis s'han de fer".

De Gispert: "Hem d'estar decidits a decidir, decidits a ser"

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha recordat en el seu últim discurs com a presidenta que la Diada és una festa "de reivindicació" i que Catalunya és "un país que vol tenir i té horitzons de llibertat i de plenitud". "Hem d'estar decidits a decidir, decidits a ser", ha defensat De Gispert. Després de recordar que l'any vinent es compleixen 300 anys del decret de Nova Planta, que ha definit com la "plasmació jurídica de la derrota del 1714", s'ha mostrat "confiada" que el 2016 Catalunya "podrà acostar-se a horitzons de llibertat".

"Confio que sabrem establir les bases d'una cosa nova a l'altura del que reclami un poble que ha decidit passar pàgina", ha afirmat, tot reivindicant un nou "estatut jurídic i constitucional amb eines per progressar".

L'Institut Guttmann i les primeres diputades, homenatjats

De Gispert i Mas han fet aquestes declaracions en l'entrega de les Medalles d'Honor del Parlament a la Fundació Institut Guttmann, que enguany celebra el cinquantè aniversari, i a les primeres vuit diputades de la història del parlamentarisme català, en el trenta-cinquè aniversari de les primeres eleccions al Parlament restablert.

A la cerimònia hi han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, així com l'expresident de la Generalitat José Montilla, i els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach.

El president de la Fundació Institut Guttmann, Francesc Homs i Ferret, ha recollit la Medalla d'Honor del Parlament després que l'exconseller Antoni Subirà hagi explicat la seva experiència com a pacient de l'entitat. "Aprens a començar una nova vida", ha destacat Subirà. Una de les primeres vuit diputades, Trinitat Neras, ha agraït el guardó en nom de totes les homenatjades, i ha recordat que la incorporació de les dones va arribar "amb retard".

stats