Política11/07/2013

Una Catalunya independent podria recaptar 8.000 milions d'euros més

Segons un estudi de les professores Núria Bosch i Marta Espasa, Catalunya només té capacitat de gestió sobre un 6% dels tributs que es mouen a Catalunya

Oriol March

BarcelonaUna Catalunya independent podria recaptar al voltant de 8.000 milions d'euros més d'impostos del total de tributs que genera, segons un estudi que han presentat aquest dijous Núria Bosch i Marta Espasa, expertes en hisenda pública de la Universitat de Barcelona (UB) i membres de dos consells assessors del Govern. La primera forma part del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i la segona, del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica (Carec). En el seu estudi, encarregat per la plataforma Catalunya Diu Prou –partidària d'ingressar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC)–, les dues expertes assenyalen que Catalunya només té capacitat de gestió sobre un 6% dels tributs que es generen al país.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els impostos que gestiona l'agència estatal arriben als 30.000 milions, mentre que l'ATC amb prou feines supera els 2.000", ha apuntat Espasa, que ha recordat que un 20% de tots els impostos que recapta Espanya corresponen a activitat registrada a Catalunya. "Un pilar bàsic de l'estat propi és l'Agència Tributària; cal avançar en aquesta línia", ha demanat Espasa, que ha recordat l'elevat dèficit fiscal que pateix Catalunya.