Expresidents

La nova vida de Pere Aragonès

Compatibilitza la tasca d'expresident amb el retorn a la universitat per reprendre la tesi

L'expresident de la Generalitat Pere Aragonès al despatx de la seva oficina
29/10/2024
3 min

BarcelonaEl 16 de novembre, Pere Aragonès farà 42 anys i, des d'aquest estiu, s'ha convertit en l'expresident de la Generalitat més jove de la història de Catalunya. Què farà a partir d'ara el que va ser també el president més jove? Aragonès ha instal·lat el seu camp base al Pavelló Nord del Palau de Pedralbes de Barcelona. Allà hi ha situat la seva oficina d'expresident que vol que serveixi per donar continuïtat al "llegat" del seu Govern. De fet, té previst recopilar en unes memòries la tasca de l'executiu que va liderar durant tres anys. No preveu, però, convertir aquest recull en un llibre ara per ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi arriba des de Pineda de Mar, on continua residint, després d'acompanyar la seva filla a escola, però es desplaça sovint uns metres fins a la Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona. Allà hi ha reprès la tesi doctoral que va deixar aturada fa uns anys, tot i que ha canviat d'investigació: aparca la Mancomunitat i passarà a estudiar les polítiques industrials dels últims cinquanta anys a Europa i, en concret, a Catalunya.

Fa tot just una setmana que Aragonès ha estrenat l'oficina d'expresident, que comença a fer-se seva. Entre la decoració, majoritàriament austera –com quan era president, sense la bandera espanyola–, hi destaca el Miró que ja tenia al seu despatx quan era secretari d'Economia, després com a vicepresident del Govern i que també va penjar al saló de diputats del Palau de la Generalitat, on rebia les visites institucionals. O una edició en francès de l'Estrella Misteriosa, l'aventura on Tintín viatja a l'Àrtic per explorar un meteorit misteriós, o el coet amb què el mateix periodista de ficció va viatjar a la Lluna.

Ara vol mantenir un rol institucional i discret, de segon pla. Vol defugir, per exemple, el paper que han tingut expresidents com Felipe González. Fonts de l'oficina de l'expresident afegeixen que no participarà en el debat públic ni en la vida interna dels partits. Després de la patacada del 12-M, Pere Aragonès va comparèixer per anunciar que assumia en primera persona la derrota i s'apartava de la primera línia política. Continuarà cobrant quatre anys com a expresident –435.000 euros fins als 46 anys–, però després perdrà l'assignació fins que la recuperi quan es jubili. De cara a un futur més llunyà, Aragonès no es veu tornant al primer pla polític. No aclareix a què es vol dedicar –no farà d'advocat, la seva formació acadèmica– i el seu objectiu és desenvolupar una tasca que sigui "compatible" amb la seva figura d'expresident. Abans, però, també podrà dedicar una mica més de temps a ser pare, sobretot ara que a l'abril la seva dona, Janina Juli, i ell ampliaran la família.

La tasca com a expresident

L'excap de l'executiu català vol centrar la seva tasca com a expresident en tres àmbits. D'entrada, aprofitar els contactes internacionals que el seu Govern va teixir, especialment amb les institucions europees, per potenciar-los i posar-los a disposició de les institucions catalanes. Aragonès també vol posar el focus en les polítiques industrials i de recerca i continuar construint aliances amb aquest sector. I, en global, l'expresident pretén mantenir vives les "polítiques republicanes" del seu executiu com per exemple les polítiques a favor del català, però tampoc vol deixar en un calaix el procés de diàleg obert amb el govern espanyol. Ara bé, aquest procés el passarà a pilotar ara ERC, que manté oberta la negociació amb el govern espanyol. Aragonès, això sí, no intervindrà si el partit no li demana.

Reunió Illa-Aragonès

Com a expresident, Pere Aragonès ha tornat aquest dimarts al Palau de la Generalitat per reunir-se amb l'actual cap de l'executiu, Salvador Illa. Gairebé tres mesos després d'abandonar el despatx que ha ocupat durant els últims tres anys, hi ha tornat a posar els peus citat pel líder socialista, que en les últimes setmanes ha mantingut trobades amb els expresidents de la Generalitat (excepte amb Carles Puigdemont perquè el Govern l'ha exclòs pel fet que el líder de Junts continua en actiu).

stats