Política catalana

La nova vida de Carlos Carrizosa

L'exdiputat, polèmic pels seus xocs constants contra l'independentisme, ultima el retorn a l'advocacia mentre participa en tertúlies i té més temps per ocupar-se de la casa

Carlos Carrizosa
03/10/2024
3 min

BarcelonaCarlos Carrizosa no va aconseguir salvar Ciutadans del desastre en les eleccions del 12 de maig. Llavors, va deixar el Parlament un diputat flagell de l'independentisme i protagonista de xocs i polèmiques amb dirigents com Quim Torra, Laura Borràs, Carme Forcadell, Pere Aragonès i el mateix Carles Puigdemont. Ja no se senten per boca seva les controvèrsies per la llengua ni es pronuncien denúncies als "espies als col·legis, matons de les universitats i comissaris polítics". L'exlíder del partit taronja a Catalunya va deixar a contracor la primera línia política com va passar amb altres soldats del partit fruit de l'enfonsament taronja i quatre mesos després viu una vida completament diferent, tot i haver renunciat a l'any sabàtic que ell mateix s'havia receptat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En conversa amb l'ARA, Carrizosa comenta que ha tornat de ple al seu ofici d'advocat: "No he fet l'any sabàtic, només he fet les vacances d'estiu", assegura. Ara està avisant que torna al despatx: "No estic facturant encara, però sí preparant el desembarcament, revitalitzant els contactes de l'època d'advocat", explica. "Menjo millor i m'organitzo la nevera", relata, perquè no té tants compromisos i així no ha de veure's tan abocat al menjar ràpid. La nova vida també li permet ocupar-se més bé de les tasques domèstiques, que li van costar més d'una broma durant l'última campanya electoral, quan va ensenyar una "pica guarrilla" –en paraules seves en aquell vídeo de campanya– amb molts plats per rentar. "Ara m'organitzo millor les feines de casa", assegura entre rialles recordant el vídeo.

També recalca que quan estava al peu del canó no parava, atrapat en el dia a dia i les "absorbents" dinàmiques internes –"el que més pacifica és el poder", diu–, mentre que ara veu "molt sovint la resta de la família" més enllà dels fills: "Estic fent oci amb amics, retrobaments amb gent que feia temps que no veia", sosté. Comenta que ara se sent "molt més lliure", però que sí que voldria continuar participant del debat públic als mitjans. "Això sí que m'agrada perquè és participar de vida política i social, però no vinculat la vida política de partit", relata, admetent que ara les seves anàlisis són més afinades. Per això, aquest estiu va participar de les tertúlies de RAC1 i està obert a continuar-ho fent.

Encara milita a Ciutadans i participarà en el congrés que se celebra a l'octubre. De fet, és dels que encara no ha perdut la fe en el projecte i confia que torni a tenir una oportunitat, ja sense ell al capdavant, assegura. Ara podrà tornar a ser un picaplets, assaborir amb més calma les calades en pipa i endinsar-se en llibres històrics que l'apassionen.

Altres canvis de dirigents

També està preparant el retorn al sector privat l'exvicepresident del Parlament i figura rellevant a Ciutadans, Joan García: ara prepara el congrés, però a l'octubre tornarà a la feina com a geògraf en una gran empresa de telecomunicacions en projectes d'enginyeria: "Personalment, el canvi és a millor, és estrany després de la dinàmica de nou anys, és difícil parar". En el seu cas està plenament implicat en la "revitalització" del partit com a militant. De fet, ja va deixar d'ocupar un lloc de sortida el 12-M. On també està a gust és en les tertúlies a mitjans de Sabadell.

Un altre polític històric de Ciutadans com Jordi Cañas està centrat a organitzar el congrés del partit i no ha concretat el seu futur. Per la seva banda, l'exportaveu taronja Anna Grau –que va plegar abans del 12-M i avui no té el carnet del partit– ha tornat al periodisme i és articulista de diversos mitjans –des d'El Periódico a Libertad Digital, entre d'altres–, i també és tertuliana a Catalunya Ràdio. D'altres, com l'exsecretari general de Cs Adrián Vázquez, han nodrit les files del PP, mentre que n'hi ha com Francisco Igea que s'han passat a un partit nou com Izquierda Española.

stats