L'amenaça del Tribunal de Comptes

La nova portaveu del govern espanyol s'estrena tirant pilotes fora sobre el conflicte amb Catalunya

Isabel Rodríguez evita concretar la data de la Bilateral i no respon si recorreran el fons per al Tribunal de Comptes

MadridDurant la presa de possessió del càrrec ja va marcar el camí, però aquest dimarts, durant l'estrena com a nova portaveu del govern de Pedro Sánchez, Isabel Rodríguez ha confirmat que té intenció d'entada de tirar pilotes fora en les qüestions sobre el conflicte polític amb Catalunya. L'objectiu de la Moncloa en aquesta nova etapa és, després dels indults, rebaixar el debat sobre el Procés i sobretot desviar la carpeta catalana cap a temes més sectorials. La també flamant ministra de Política Territorial ha apuntat en aquest sentit durant la roda de premsa posterior al consell de ministres: "Catalunya es mereix que li parlem en altres termes, com d'un territori líder en la indústria automobilística", ha dit mirant la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, després que anunciés l'aprovació dels PERTE per a l'automoció.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rodríguez ha tirat així pilotes fora tant pel que fa a confirmar si aquest juliol es reunirà la Comissió Bilateral Generalitat- Estat, tal com van acordar Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la reunió a la Moncloa, com també sobre si el consell de ministres decidirà presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra el fons del Govern per pagar les fiances del Tribunal de Comptes, al qual s'ha dotat aquest dimarts amb deu milions d'euros. La nova portaveu s'ha escudat en el fet que acaba d'aterrar al càrrec i, mentre que duia ben preparades respostes sobre la posició d'Espanya respecte a les protestes a Cuba i la relació amb el Marroc, en aquesta qüestió no ha volgut aportar grans titulars, com sovint feia l'anterior ministra portaveu, María Jesús Montero.

Cargando
No hay anuncios

Qui tampoc s'ha sortit del guió ha estat Pedro Sánchez, que en una entrevista a Telecinco ha evitat aprofundir en el perquè del relleu de pesos pesants al govern espanyol com Carmen Calvo, José Luis Ábalos i Iván Redondo. Creu que s'està escrivint "molta literatura" sobre el tema i que l'únic que cal dir és que l'executiu necessitava encarara "una nova etapa" després de l'emergència de la pandèmia "rejovenit" i amb més figures femenines.

Diàleg i convivència

I és que, després del canvi de govern, hi ha una nova frase comodí en les rodes de premsa a la Moncloa: "La meva veu aquí és per traslladar els acords del govern i no traslladar opinions partidistes". Li ha servit a Rodríguez per no opinar sobre la defensa del seu predecessor en el càrrec a Política Territorial, Miquel Iceta, de la possibilitat de celebrar un referèndum sobre l'autogovern de Catalunya. Ara bé, ha sostingut en tot moment que no ha canviat l'estratègia de la Moncloa pel que fa el conflicte polític i ha insistit que la via de Sánchez és la de recuperar el "diàleg" i millorar la "convivència".

Cargando
No hay anuncios

Preguntada en concret si la decisió d'escollir una manxega –fins ara era alcaldessa de Puertollano, però ja havia sigut la portaveu adjunta del PSOE al Congrés– buscava "descatalanitzar" l'agenda del govern espanyol, la nova portaveu ha defensat els vincles de Castella-la Manxa amb Catalunya pels "que van haver de marxar" a treballar-hi i han portat al "lideratge de Catalunya en el desenvolupament industrial". "No hi ha cap dubte del meu afecte a Catalunya, els catalans i les catalanes", ha dit Rodríguez, que ha insistit que no hi ha hagut canvis en la direcció respecte als assumptes catalans. "El president ha sigut molt clar en això: recuperar el camí del diàleg amb l'únic objectiu de millorar la convivència", ha afegit.

Un català a la secretaria d'estat de Comunicació

Tot i el relleu d'Iceta al capdavant de Política Territorial, no ha minvat el pes català al consell de ministres, és més, s'ha reforçat amb la designació de Raquel Sánchez com a ministra de Transports. Però l'estratègia torna a ser el reforç de les carpetes sectorials per sobre del debat polític. A més, la quota augmentarà amb la incorporació de l'excoordinador del grup del PSC al Congrés i el Senat Francesc Vallès com a secretari d'estat de Comunicació, després que deixés la política el 2016 arran del cop a Ferraz per la gestora governada per l'expresidenta andalusa Susana Díaz, que aquest dimarts ha confirmat que accepta l'acta de senadora per designació autonòmica després de deixar en diferit el lideratge del PSOE-A.

Cargando
No hay anuncios

El fins ara secretari d'estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, ha posat el seu càrrec a disposició de Sánchez i fonts del govern espanyol han confirmat que el deixarà els pròxims dies. Ara per ara la secretaria es troba en una fase "d'interregne" per la remodelació del govern. Vallès tindria un perfil menys tècnic i més d'estratègia i algú per sota seu portaria la relació amb els mitjans. La seva designació es formalitzarà en el pròxim consell de ministres, segons ha confirmat l'ARA.