Procés
Política02/01/2023

La nova jutge del TC no tanca la porta a l'autodeterminació: és un "tema complex que s'ha d'estudiar"

María Luisa Segoviano aposta per mirar aquest debat amb "assossegament" si s'arriba a plantejar

MadridEn les èpoques més calentes del Procés, el Tribunal Constitucional va fer una mena de pacte intern per mantenir-se unit contra els passos de l'independentisme. Arran dels acords de Pedro Sánchez i ERC, a Madrid hi ha la por que l'òrgan de garanties hagi de tornar-se a pronunciar sobre l'autodeterminació i, en una entrevista aquest matí a Onda Cero, la nova magistrada María Luisa Segoviano ja ha hagut de respondre-hi. Tot i que no s'ha mullat, la prudència amb què ha parlat del tema dista molt d'expressions que col·legues seus han fet servir en el passat. "És un tema molt complex, amb moltes arestes, que s'ha d'estudiar", ha contestat de manera genèrica. "No s'ha de rebutjar d'entrada res", ha anotat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Acabada d'escollir pel Consell General del Poder Judicial, ha triat la posició que públicament acostumen a adoptar els jutges: la de no anticipar-se i remetre's a allò que puguin deixar per escrit en sentències o interlocutòries. "Ja veurem si es planteja i com; i s'estudiarà i es resoldrà", ha continuat Segoviano. El cert és que no hi ha més que una sospita a la dreta política i mediàtica que el president del govern espanyol acceptarà un referèndum per a Catalunya pel convenciment que farà el contrari del que promet, tal com ha reiterat aquest dilluns el dirigent del PP Juan Bravo en roda de premsa des de la seu dels populars a Madrid. Però Sánchez ja ha deixat clar en repetides ocasions que no se celebrarà un referèndum d'autodeterminació.

Cargando
No hay anuncios

El que la Constitució sí que preveu és convocar referèndums consultius sobre qüestions "de transcendència política" i, de fet, en el marc de la taula de diàleg es va pactar que el resultat de les negociacions se sotmetria a votació dels catalans. Això sí, la part socialista sempre ha subratllat que l'acord respectaria els marges legals pel que fa a la integritat territorial. "A vegades els diferents plantejaments tenen un ingredient que fa que s'hagi de prendre en consideració, que exigeixi més raonament del que es va fer la vegada anterior. És molt tècnic i cal mirar-ho amb assossec i de manera desapassionada", ha manifestat Segoviano, interpel·lada per la doctrina del TC sobre el dret a decidir, que determina que és una aspiració legítima que la carta magna no empara.