Una executiva monocolor (exceptuant Patxi López): Sánchez no integra cap susanista a la direcció del PSOE
El secretari general s'envolta del seu equip de confiança. La presidenta andalusa surt del congrés amb ulls plorosos i els seus delegats s'absenten en la votació de full de ruta
MadridNo hi haurà integració entre els partidaris de Pedro Sánchez i Susana Díaz. El secretari general del PSOE ha dissenyat una executiva monocolor, sense unió de les diferents veus del partit més enllà del seient per a l'exlehendakari Patxi López com a responsable de l'àrea de política federal, però amb cap company més de la seva candidatura en una direcció formada per 51 persones, totes afins a Sánchez durant la campanya de les primàries.
"El meu company Pedro Sánchez tenia llibertat absoluta d'escollir amb qui volia formar govern. Cadascú és lliure d'envoltar-se dels que vulgui per enfortir el PSOE", ha respost aquest diumenge la presidenta andalusa en ser preguntada per la falta de pluralitat de la nova executiva. Díaz va ser l'última a reunir-se ahir amb el flamant secretari general. La seva reunió no va durar ni 10 minuts i la presidenta andalusa en va sortir amb ulls plorosos. La seva delegació va respondre a les diferències en el projecte absentant-se en la votació sobre el nou full de ruta. La bancada andalusa apareixia gairebé buida a primera hora de la matinada.
Díaz ha donat màniga ampla a Sánchez i s'ha resistit a presentar batalla durant el congrés. Ahir no va voler seure a la primera fila i avui, després de votar l'executiva, se'n va París a una fira d'aeronàutica per unes gestions de la Junta. Tant José Luis Rodríguez Zapatero, com Felipe González i Alfredo Pérez Rubalcaba s'han excusat per no assistir a la proclamació. La vella guàrdia no hi posarà traves, però tampoc té intenció de beneir el nou projecte de Sánchez.
El nou líder socialista s'ha envoltat del seu equip de màxima confiança per liderar el PSOE. A mà dreta, com a vice secretària general, la diputada asturiana Adriana Lastra. A mà esquerra, el diputat valencià José Luis Ábalos, com a secretari d'organització. I a la presidència, l'exministra Cristina Narbona, la seva mentora política. Tots ells són dels que han remat més perquè tornés a Ferraz.
La resta de figures preeminents són també els que van formar l'equip de campanya de les primàries i que van convertir un petit despatx a la zona benestant de Chamberí, a Madrid, en centre d'operacions d'un PSOE proscrit de Ferraz. Com a portaveu de l'executiva, l'alcalde de Valladolid, Óscar Puente, conegut pels seus dards contra els susanistes, a qui acusava de tenir el "cul en pompa" cap al PP. L'arxienemic de Díaz a Andalusia, Alfonso Gómez de Celis –artífex de la campanya de comunicació de les primàries–, serà el secretari de l'àrea de relacions institucionals. La coordinació territorial recau en el secretari d'organització dels socialistes de Navarra, Santos Cerdán, que es convertirà 'de facto' en el número dos d'Ábalos.
La incògnita principal és qui ocuparà la posició de portaveu socialista al Congrés, que fins ara ha ostentat el diputat valencià. Lastra era la més ben posicionada, però ocupar aquest lloc a més del de vice secretària general seria acumular un poder inaudit al PSOE. També és cert que és inaudit el fet que un secretari general no tingui escó al Congrés per defensar-se com a líder de l'oposició.
El que és clar és la intenció deliberada d'acabar amb el pes dels 'barons' dins del PSOE. "L'etapa dels 'barons' és un parèntesi en la història del PSOE que s'acaba avui", va proclamar ahir Puente, nou portaveu de l'executiva, que ja ha esborrat del seu Twitter les piulades més bel·ligerants contra companys de partit.
Els ideòlegs del projecte sanchista
Sánchez també integra en l'executiva els ideòlegs del seu projecte, tant en l'àmbit polític com econòmic. José Félix Tozanos, responsable –en part– de la defensa de la plurinacionalitat, s'encarregarà de l'àrea d'estudis i programes, i Manuel Escudero portarà l'àrea de política econòmica i treball.
El diputat basc Odón Elorza i l'aragonesa Susana Sumelzo passen a ser els únics diputats amb carnet que van votar 'no' a Rajoy i que seuran en l'executiva, que es reunirà per primer cop aquest dilluns. Elorza serà el responsable de la secretaria de transparència i democràcia participativa i Sumelzo la responsable de política municipal.
Cap dels diputats del PSC al Congrés té un lloc en la nova direcció, després que s'hagués especulat sobre el fet que Meritxell Batet, responsable de la bancada catalana, repetís en l'executiva. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, és qui té més pes al capdavant de l'àrea social de cohesió i integració, seguida de l'alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, com a secretari executiu d'indústria, comerç i turisme; i l'exsenador i exdiputat al Parlament Paco Boya passa al capdavant de la nova àrea executiva de muntanya, enfocada al món rural.
La resta de càrrecs de responsabilitats, en una executiva que es va conèixer més tard que la del 2014 –a les 02.20 de la matinada, malgrat que Sánchez comptava amb majoria de delegats per aprovar-la–, són l'andalusa Carmen Calvo, la primera ministra de Cultura de Zapatero (encarregada del retorn de part dels 'papers de Salamanca'); la presidenta de la gestora a Galícia, Pilar Cancela, com a secretària de l'àrea de secretaria d'ordenació territorial i política pública de l'habitatge; Francisco Polo, exdirector de Change.org, com a cap de l'àrea d'emprenedoria; Andrés Perelló, veterà representant del corrent Esquerra Socialista, a l'àrea de justícia i nous drets; Mónica Silvana, a l'àrea de moviments socials i diversitat; Hugo Morán, íntim de Narbona, i al capdavant de l'àrea de transició ecològica; i Manuel González a Agricultura, Ramaderia i Pesca.
Sánchez va prometre que la nova executiva seria paritària: de les 51 persones que la integren, el 41% són dones.