La nova estructura del Govern: JxCat es queda Salut, Economia i Exteriors, i ERC Interior, Empresa i Educació
S'uniran Polítiques Digitals i Territori, i els fons europeus dependran d'economia
Amb l'acord in extremis segellat aquest cap de setmana pel vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, es defineix també l'estructura del futur executiu català i el repartiment de carteres. Ambdós dirigents ho han explicat en una roda de premsa conjunta al Palau Robert: Presidència; Interior; Educació; Empresa i Treball; Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació; Feminismes i Igualtat, i Cultura anirien a parar a mans d'ERC, mentre que Economia –amb la gestió dels fons europeus–; Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana –que, tal com ha avançat l'ARA, es fusionarien–; Salut; Acció Exterior i Transparència; Recerca i Universitats; Justícia, i Drets Socials serien responsabilitat de Junts.
D'aquesta manera, la Generalitat de Pere Aragonès tindrà 14 conselleries –una més que ara–, set de les quals seran per als republicans i set per a Junts. La creació de tres nous departaments –una de les promeses fetes per Esquerra en campanya– ha obligat a fer una àmplia remodelació de l'executiu. Així, més enllà de les carteres que canvien de mà –com Salut, que tal com ha avançat Nació Digital passa a mans de Junts–, hi ha diverses àrees que es fusionen o canvien de cartera, com per exemple Agricultura, que tal com ha avançat Efe s'integra dins del nou departament d'Acció Climàtica, o Territori i Polítiques Digitals, que tal com ha avançat l'ARA passaran a compartir cartera, cosa que fa albirar una pugna entre Jordi Puigneró i Damià Calvet –actuals consellers dels dos departaments– per qui es queda al capdavant de la nova àrea.
Entre els titulars de l'acord de Govern hi ha també que la vicepresidència econòmica –que amb tota probabilitat recaurà en Elsa Artadi– gestionarà els fons europeus, tot i que ERC en certa manera també hi tindrà veu. Aquest havia sigut un dels cavalls de batalla durant les converses entre Esquerra i JxCat, ja que els republicans exigien que anessin lligats a la presidència de la Generalitat. A l'últim moment, però, ERC ha cedit. Com es gestionaran els fons? Doncs a través d'una comissió interdepartamental amb presència de representants de tots els departaments que penjarà d'Economia. Per tant, finalment tampoc hi haurà un comissionat específic pels fons europeus com demanava ERC -que fins i tot proposava pel càrrec a l'economista Miquel Puig-.
En canvi, Junts ha cedit en una de les seves aspiracions i no pilotarà al mateix temps Educació i Salut. Els de Carles Puigdemont havien reclamat tenir les dues carteres –que ara estaven en mans de consellers republicans–, però finalment Educació continuarà sent d'Esquerra. Junts sí que pilotarà Salut –en campanya va anunciar que el seu conseller seria Josep Maria Argimon– i Drets Socials, que també passa d'Esquerra a JxCat.
En aquest cas, però, Drets Socials perdrà la pota de Treball. Tal com ja havia explicat l'ARA, en el futur executiu, Treball i Empresa formaran un únic macrodepartament, que estarà liderat per Esquerra, com també les nova conselleria de Feminismes i Igualtats i la d'Acció Climàtica i Agricultura. La tercera conselleria de nova creació serà, en canvi, per a Junts per Catalunya: Recerca i Universitats.
Interior, Justícia i Cultura canvien de mans
Una altra de les notícies del dia, tot i que es donava per feta des de la mateixa nit electoral, és que Interior canviarà de mans. Aquesta cartera –una de les més delicades i que ja té deures per als pròxims anys arran de l'acord entre ERC i la CUP– passarà de Junts a Esquerra, mentre que Justícia farà el camí invers i estarà pilotada ara per JxCat. Segons diverses fonts, en aquest cas el canvi de carteres el podrien protagonitzar els mateixos consellers, ja que Ester Capella i Miquel Sàmper –ara titulars de Justícia i Interior, respectivament– podrien intercanviar les seves posicions a l'executiu. També canviarà de mans Cultura, que tenia com a titular Àngels Ponsa després de l'última crisi de govern feta per Quim Torra, i que ara passarà a mans d'Esquerra.
Un cop definida l'estructura del Govern, falta saber els noms que formaran el nou consell executiu. En el cas d'ERC, es dona per fet que la conselleria de Presidència serà per Laura Vilagrà i també la continuïtat de Teresa Jordà –que podria seguir al capdavant d'Acció Climàtica i Agricultura– i Ester Capella –que apunta a nova titular d'Interior–, mentre que falta per determinar quin serà el rol de Roger Torrent –amb lloc assegurat al nou Govern–, qui assumirà Feminismes i Cultura, i si continuen consellers com Alba Vergés –que en tot cas deixaria Salut–, Chakir el Homrani i Bernat Solé.
Per part de Junts, més enllà del nom d'Artadi a la vicepresidència econòmica i el d'Argimon a Salut, s'apunta a la continuïtat de Sàmper a l'executiu en la cartera de Justícia, i hi ha travesses sobre qui assumirà Exteriors, per on sonen Josep Rius i Ramon Tremosa, tot i que en aquest cas també podria ser finalment el titular d'Universitats i Recerca, segons Europa Press. Damià Calvet i Jordi Puigneró es disputen la conselleria resultant de la fusió de Polítiques Digitals i Territori. Un altre nom que apareix a les travesses i que podria tenir paper en el futur Govern és el de l'actual portaveu adjunta de Junts al Parlament, Gemma Geis.
Govern paritari i amb un portaveu específic
Més enllà de l'estructura de les conselleries, Aragonès ha assumit el compromís que el seu executiu serà cent per cent paritari. És a dir, que haurà de tenir set conselleres i set consellers. El que ni JxCat i ERC han aclarit és qui serà el proper portaveu del Govern. En els últims anys aquesta figura estava associada a la conselleria de Presidència. Ara, però, es descarta que aquesta funció recaigui en Vilagrà i, fonts de la negociació, apunten que es podria resoldre de dues maneres: o que el portaveu sigui un altre conseller, o que aquesta tasca recaigui en una persona de fora del consell executiu que assumeixi només aquesta funció específica. No seria la primera vegada que passa. En el primer govern d'Artur Mas, Francesc Homs va ser portaveu sense ser conseller, ja que era secretari general de Presidència i fins i tot durant el tripartit la periodista Aurora Masip es va incorporar a la Generalitat només per a aquesta responsabilitat. Per últim, els dos partits treballen amb l'escenari que Aragonès sigui investit aquest dijous o divendres i que la presa de possessió del nou Govern no sigui fins a principis de la setmana vinent.