La nova estratègia d'Òmnium per al 2025: posar el focus en la llengua i sumar "nous catalans"
Xavier Antich insta el sobiranisme a prioritzar la "construcció nacional" i a fer un "gir de 180 graus"
BarcelonaSense majoria al Parlament i amb els socialistes a la Generalitat, l'independentisme comença el 2025 amb el repte de recuperar l'embranzida que va marcar els millors anys del Procés. Ara bé, quina és la recepta per fer-ho? Òmnium Cultural ho té clar: cal "fer créixer el sentiment de pertinença, aglutinar majories, combatre les desigualtats i l'exclusió, garantir la cohesió social i enfortir la llengua i la cultura per fer-les accessibles a tothom". Aquest és el missatge que ha llançat el president de l'entitat, Xavier Antich, en un vídeo adreçat als 180.000 socis d'Òmnium aquest dijous 2 de gener. És una idea que ja era present en les manifestacions unitàries de la Diada de l'any passat, centrades en reptes com l'habitatge, la sanitat o la pagesia, a més de la independència.
Òmnium es fixa com a objectiu d'Any Nou seguir avançant en la construcció nacional sumant "nous catalans" en un país que "vol continuar sent terra d'oportunitats", en un moment en què quasi 5 de cada 10 catalans consideren que hi ha "massa immigració" a Catalunya. Però, més enllà d'això, la Catalunya dels 8 milions ―sosté Antich― s'ha d'edificar sobre un "nosaltres inclusiu, que faci de Catalunya un país que se senti orgullós de si mateix". Aquest discurs confronta amb el dels ultres independentistes d'Aliança Catalana, que aquesta legislatura ha irromput al Parlament amb dos diputats després d'aconseguir l'alcaldia de Ripoll i que, segons el CEO, podria continuar creixent electoralment.
Per a Òmnium, el coneixement del català és clau per aconseguir la cohesió. Davant les dades de retrocés de l'ús social de la llengua, Antich ha cridat a garantir que el català arriba a tothom i, en particular, als 2,3 milions de persones que volen aprendre'l, segons l'última Enquesta d'usos lingüístics de la població disponible, que és del 2018. Òmnium calcula que l'oferta de places disponibles de cursos de català només arriba als 120.000 alumnes l'any, una xifra insuficient per donar resposta almenys a les 800.000 persones nascudes a l'estranger i a les 360.000 nascudes a l'Estat que tenen detectat que voldrien apuntar-s'hi. Antich ha demanat als socis de l'entitat implicar-se per aconseguir que la llengua i la cultura catalana siguin accessibles: "La llengua és la columna vertebral de la nació", ha ressaltat.
Vèncer el "desànim"
Ja fa dies que les entitats sobiranistes criden a obrir un nou cicle polític que permeti al moviment recuperar l'empenta davant la davallada electoral de l'independentisme, que ha perdut 850.000 vots en set anys. A la Diada Nacional de Catalunya d'aquest any, Antich ja va instar a mirar endavant i cercar noves estratègies perquè Catalunya pugui exercir el dret d'autodeterminació. "No alimentarem la nostàlgia, no som al 2017", va dir. Mentrestant, l'ANC va per un altre camí i continua insistint que cal mantenir viva la DUI i donar ja un cop de porta a la negociació amb l'Estat.
En aquest escenari, el president d'Òmnium demana al sobiranisme fer "un gir de 180 graus per enfortir-se" per superar el "desànim i la frustració", i fer-ho bastint ponts entre la societat civil i el catalanisme polític. "Els pròxims quatre anys són determinants per redreçar el rumb del catalanisme i possibilitar nous escenaris futurs per a la conquesta de la llibertat", ha afirmat en el seu missatge als socis. Ara bé, Antich creu que cal posar-s'hi ja aquest 2025, sense esperar que hi hagi cap nova convocatòria electoral damunt de la taula on l'independentisme pugui mesurar les seves forces: "És urgent canviar aquesta inèrcia a la deriva [...]. Això no pot esperar quatre anys”, ha afegit.