Eleccions al Parlament
Política11/02/2021

La "nova Convergència" d'Àngels Chacón

El líder d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, conversa de forma distesa amb la candidata del PDECat

i
Núria Orriols Guiu

BarcelonaEn campanya electoral es pot veure de tot, però probablement és el primer cop que un dirigent d'un partit n'entrevista un altre. És el cas del líder d'Esquerra al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián, amb la candidata del PDECat, Àngels Chacón, que mantenen una conversa distesa sobre el Procés en el programa 'La fábrica', que dirigeix el republicà. El dirigent d'ERC s'interessa per la situació de l'"espai convergent", per si el PDECat es considera "hereu" de Convergència, o pel rol d'Artur Mas. Chacón es mostra receptiva, juga als paral·lelismes d'"eixamplar la família" per explicar les desavinences amb Junts per Catalunya i marca distàncies amb els seus excompanys de files.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si la relació amb Junts per Catalunya no ha funcionat és, segons Chacón, perquè la "transversalitat" no és perdurable en el temps. "Després de comprovar que no serem independents de forma immediata, s'han fet evidents les diferències ideològiques", diu, per això afegeix que el PDECat ha decidit presentar-se a les eleccions amb "veu pròpia".

Cargando
No hay anuncios

Per a Chacón, Jordi Pujol és un "estadista" i s'ha de separar el seu llegat polític de la situació personal. "Quan [Pasqual] Maragall va dir allò del 3%, jo estava al sector privat", justifica quan és preguntada pels casos de corrupció, i remarca que el PDECat és "molt més que Pujol" i Mas. En tot cas, quan Rufián li pregunta sobre "l'actiu" que representa l'expresident Mas, Chacón constata que ja ha fet "el millor acte de campanya" quedant-se al Partit Demòcrata.

Però la candidata del PDECat no té tan bones paraules per a aquells que havien compartit files amb ella i ara estan a Junts per Catalunya o al Partit Nacionalista per Catalunya. Lamenta que hi hagi "independents" de JxCat –defuig revelar-ne el nom– que no vulguin saber res dels "convergents" i titlla Marta Pascal, líder del PNC, de "desubicada". De fet, quan ha de respondre al qüestionari més irònic i Rufián li pregunta a qui deixaria les claus de casa perquè li regués les plantes, Chacón es decanta per la seva veïna abans que per Pascal o Santi Vila.

Cargando
No hay anuncios

Quan el líder d'Esquerra a Madrid li demana a Chacón que defineixi amb una paraula la candidata de JxCat, Chacón respon "univers Laura"; a Elsa Artadi li diu "polièdrica"; i a Carles Puigdemont el descriu com a "ànima lliure". A Quim Torra, que la va cessar al setembre, el considera un "activista controlat". En canvi, considera a Pere Aragonès (ERC) "programat per governar", i a Jéssica Albiach, cap de files dels comuns, "bona política". Confessa tenir curiositat per conèixer Dolors Sabater, la candidata de la CUP, i entre la presidència d'Artur Mas o de Carles Puigdemont, tria la d'Àngels Chacón.

Ara bé, si hagués de rebatejar al PDECat Chacón sí que tornaria als orígens: "Vam fer malament canviant el nom. Som els postconvergents sense complexos. Podríem dir-ne nova Convergència".