Política03/09/2020

Qui són les tres cares noves del govern Torra?

Tremosa, Sàmper i Ponsa arriben a un Govern amb una data de caducitat incerta

Ara
i Ara

BarcelonaLa crisi de govern impulsada pel president de la Generalitat, Quim Torra, ha provocat un nou canvi de noms al consell executiu. Marxen Miquel Buch (Interior), Àngels Chacón (Empresa) i Mariàngela Vilallonga (Cultura). Els seus substituts seran Miquel Sàmper, Ramon Tremosa i Àngels Ponsa, que entren a l'executiu en una legislatura de final incert, ja que es podria precipitar amb la inhabilitació de Torra per part del Suprem.

Ramon Tremosa (Empresa)

Ramon Tremosa (Barcelona, 1965) és un economista que va ser eurodiputat per CiU entre el 2009 i el 2019 com a independent, ja que havia abandonat CDC el 2002 en desacord amb els pactes amb el PP. Independentista convençut i d'ideologia liberal, va ser fitxat per Artur Mas per a les europees del 2009 en substitució d'Ignasi Guardans, de perfil moderat, en un dels primers moviments del partit en el seu gir cap al sobiranisme. Al Parlament Europeu va coincidir amb Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV), amb els quals va fer amistat. A Brussel·les, on va exercir el càrrec amb gran llibertat i al marge de les directrius del partit, va destacar pels seus enfrontaments amb eurodiputats del PSOE i del PP pel procés sobiranista i també pel seu alineament amb les posicions dels països del nord en contra del sud durant la crisi econòmica. Ha publicat diversos llibres sobre qüestions com el finançament autonòmic i el maltracte fiscal que pateix Catalunya, sobre el Corredor Mediterrani i sobre la política monetària europea. El seu darrer llibre és Què fan els bancs centrals? (Pòrtic, 2019).

Cargando
No hay anuncios

Miquel Sàmper (Interior)

El departament d'Interior recaurà en l'advocat i líder de JxCat a l'Ajuntament de Terrassa, Miquel Sàmper (Terrassa, 1966). Llicenciat en dret i en ciències polítiques i de l’administració, ell assumirà la patata calenta de dirigir una conselleria sempre en el punt de mira i que ha estat una de les que més maldecaps han generat al president Quim Torra durant la legislatura. De la confiança de Josep Rull, a qui va substituir com a candidat de CiU a l'Ajuntament de Terrassa el 2015, Sàmper també ha estat degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa (2006-2014), president del Consell de l’Advocacia Catalana (2012-2014) i adjunt a la presidència del Consell General de l’Advocacia Espanyola (2010-2014). Per la seva feina com a advocat ha rebut la creu de Sant Raimon de Penyafort del ministeri de Justícia i també la creu d’honor del Consell de l’Advocacia Catalana.

Cargando
No hay anuncios

Àngels Ponsa (Cultura)

Àngels Ponsa (Artesa de Segre, 1960) ha dedicat tota la seva trajectòria professional i política a la cultura. És llicenciada en història de l'art i ha sigut professora de l'Escola Massana, però també ha traslladat la seva experiència en l'àmbit cultural a la política i, en concret, a Convergència, on va ser la presidenta de la sectorial de cultura del partit. L'any 2018, amb Laura Borràs com a consellera de Cultura, Ponsa és nomenada directora general de Cooperació Cultural. Un any més tard, després de la reestructuració del departament de Cultura, es posa al capdavant de la direcció general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques. Les responsabilitats que ha tingut al llarg dels últims anys han sigut sobretot de caràcter tècnic, però Ponsa sempre ha tingut un perfil polític. Va ser regidora de l'Ajuntament de Sant Cugat, i també diputada al Parlament.