Canvis al Govern

Aragonès reclama a Junts el suport als pressupostos per no quedar en mans del PSC

Els de Laura Borràs repliquen que només negociaran si abans el president se sotmet a una qüestió de confiança

BarcelonaEl primer Govern en solitari d'ERC s'ha reunit per primera vegada aquest dimarts amb un primer repte diàfan sobre la taula: l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat del 2023. És normalment la llei més important de l'any, però ara adquireix una transcendència extra, tan pel context de crisi econòmica com, sobretot, perquè definirà quines possibilitats de sobreviure té el nou executiu. El president Pere Aragonès ha comparegut després de la reunió del consell executiu i ha fixat la política d'aliances que pretén seguir per aconseguir l'aprovació dels comptes: confia en poder comptar amb el suport de Junts, els comuns i la CUP. A més, exclou el PSC de la negociació, però només d'entrada. Un matís rellevant que cal tenir present.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquest punt de partida, el primer que pot sobtar és que Aragonès compti amb el potencial suport de Junts, després que la coalició de govern que tenien fins fa quatre dies –literalment– hagi acabat amb un divorci sorollós. L'argument del president, però, és que els pressupostos que s'estan preparant els va dissenyar un conseller de Junts, Jaume Giró, abans de plegar al capdavant d'Economia i que "no s'entendria" que ara aquest partit, encara que hagi passat a l'oposició, no hi donés suport. "No tindria cap sentit que Junts s'autodescartés d'uns pressupostos que han elaborat ells", ha defensat, però els juntaires ja han avisat poc després que no negociaran res si Aragonès no se sotmet a una qüestió de confiança.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, com que amb Junts no n'hi hauria prou, el president també compta amb poder convèncer la CUP i els comuns, els altres dos partits que han contribuït a la "governabilitat" de Catalunya en un moment o altre de la legislatura. No té cap garantia, però, que cap dels dos s'hi avingui. De fet, els cupaires ja fa dies que s'han autoexclòs -ja van rebutjar els de l'any passat i han proclamat que passen a l'oposició-, i la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha criticat avui mateix Aragonès perquè ja està plantejant públicament la possibilitat de prorrogar els comptes. "Si ja parlen d'una pròrroga no entenc per què volen ser al Govern", ha dit a Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

Què passarà si Aragonès no aconsegueix els suports que es planteja? De moment es limita a dir que no vol "anticipar escenaris". Per tant, posa el PSC al congelador però no descarta haver de treure'l i reescalfar-lo. No és el mateix veto clar que plantejava diumenge el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Els socialistes s'han tornat a oferir avui per negociar els pressupostos, però han assegurat que és el Govern qui ha de "moure fitxa". A l'espera de si ho acaba fent, el president tampoc ha aclarit si, en el cas de no tenir pressupostos, convocarà eleccions. De nou, s'ha remès a la mateixa fórmula: "No avançaré escenaris". L'única certesa que ha admès Aragonès és que difícilment els comptes estaran vigents l'1 de gener, ja que considera que la ruptura del Govern ha frenat els treballs.

El nou Govern comença a caminar amb l'estratègia de pressionar Junts per aprovar els comptes i mirar de traslladar-li la responsabilitat que, si no ho fa, l'executiu acabi en mans del PSC. Des de Junts, però, no han donat mostres de sentir-se gaire pressionats. El seu líder parlamentari, Albert Batet, ha insistit en la qüestió de confiança com a condició abans de parlar de res. "S'ha canviat l'orientació política del Govern, no es pot fer com si res", ha dit. I també ha disparat contra la cohesió interna d'ERC pel que fa a la posició respecte al PSC o la pròrroga pressupostària: "S'han d'aclarir entre Oriol Junqueras i Pere Aragonès", ha dit, ja que el cap de setmana el president d'ERC va vetar els socialistes.

Cargando
No hay anuncios

Per a Junts, el fet que els pressupostos els hagi elaborat el ja exconseller Giró no és un motiu perquè se sentin obligats a aprovar-los. Són uns comptes, ha dit Batet, que responien a un acord de coalició "que avui ja no existeix". No són els comptes que hauria fet Junts si hagués estat governant en solitari, ha argumentat Batet. Junts, de fet, ja ha començat a exercir d'oposició aquest dimarts a la junta de portaveus del Parlament i ho ha aprofitat per introduir la proposició de llei de l'audiovisual català, que feia temps que estava encallada pel desacord amb els republicans.

"La Catalunya sencera"

En paral·lel al xoc entre els dos exsocis, i abans de la compareixença d'Aragonès i de la primera reunió del Govern, els nous consellers han pres possessió del càrrec. Era l'última formalitat que quedava abans de posar-se a treballar. El president, que explicarà els canvis la setmana que ve al ple del Parlament, ho ha aprofitat per fer-los el primer encàrrec: "Mai oblideu que us deveu a la Catalunya sencera". L'apel·lació a governar per a tots els catalans entronca amb l'enfocament que ha volgut donar a l'executiu: persones d'ERC però també independents –amb passat polític en altres espais polítics– amb la idea de donar una imatge de transversalitat. És a dir, que el Govern no renuncia a la seva convicció independentista però aspira a fer que tots els catalans se'l facin seu.

Cargando
No hay anuncios

A l'acte de presa de possessió hi han assistit tots els consellers sortints de Junts. Aragonès ha defugit polèmiques i ha tingut per a tots ells paraules d'agraïment pel seu "compromís". Tampoc ha volgut posar sal a la ferida del divorci a diferència del que va fer ahir la seva número dos, la consellera Laura Vilagrà, que va comparar el discurs de Junts amb el de Vox. El primer senyal que envia el president és que no té intenció de polemitzar cada dia amb els seus ja exsocis. Sí que ha volgut deixar clar, però, que no li agrada que qüestionin la legitimitat del seu executiu: "Que decideixis deixar de participar en un govern no el fa menys legítim". Quan un govern es posa a caminar al principi de la legislatura, la tradició marca que ha de tenir 100 dies de gràcia per anar-se ubicant. Aquest nou executiu, format amb el mandat en marxa, sap que probablement no en tindrà ni mig. El PSC, amb qui Aragonès es vol resistir a pactar fins al final, no se n'ha amagat gens. "S'ha de venir plorat de casa", ha dit la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero.

Cargando
No hay anuncios