SENTÈNCIA DEL SUPREM

Nou Govern sota la pressió d'una sentència

Artur Mas serà investit president aquest dijous gràcies a l'abstenció del PSC i l'endemà de conèixer-se la sentència del TS. El carrer reclama un gest clar del nou executiu i la sociovergència intenta restar importància a la resolució judicial

Protesta a la plaça Sant Jaume contra la sentència del Tribunal Suprem sobre el castellà a l
Sílvia Barroso
22/12/2010
2 min

BarcelonaAquí no ha passat res. És el missatge que han intentat transmetre CiU i, de part del PSC, el conseller d'Educació sortint, Ernest Maragall, que ja va llançar la mateixa idea al juliol, quan va sortir la sentència del Tribunal Constitucional. Mentre convergents i socialistes acabaven de negociar la investidura d'Artur Mas per a aquest dijous, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, explicava en una compareixença de premsa urgent que la sentència del Tribunal Suprem no fa trontollar la immersió lingüística a l'escola. "El Tribunal Suprem no té jurisdicció per anul·lar lleis de rang autonòmic o estatal", ha repetit diverses vegades. Seguint aquest fil, el més agosarat que ha dit ha estat: "No renunciarem a la immersió". I el missatge de fons era: "No caldrà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Simultàniament, Maragall compareixia a la conselleria que està a punt de deixar per explicar una versió molt similar dels fets. Una visió que encaixa, de fet, amb la que ja va donar ell mateix al juliol, arran de la sentència del TC que retallava l'Estatut i que ha donat arguments ara al Suprem per donar la raó a tres famílies que reclamen ensenyament en castellà per als seus fills.

La posició dels dos principals partits de la cambra, per tant, és de mantenir el model lingüístic de l'escola catalana sense parlar-ne més. Però ningú està disposat a permetre que passin de puntetes per damunt del cas. ICV i ERC ja han advertit al futur govern que s'espera que preservi el "model d'èxit" i de "cohesió" que representa la immersió. I, per les puntes, la pressió encara és més forta. El PP ha celebrat la resolució i ha advertit del risc de "tornar a tenir un Govern que no compleixi les sentències". Però el grup mixt, cada part per la seva banda, ha anat més lluny.

Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, exultant amb la sentència, dóna per morta la immersió i celebra el que considera la consagració del bilingüisme. Fins al punt d'amenaçar que demanarà que Artur Mas sigui "inhabilitat" judicialment si no acata la resolució del Suprem en el sentit de reformar el sistema lingüístic de l'ensenyament obligatori. El seu company d'escó, Solidaritat Catalana per la Independència, també interpreta que la immersió s'ha acabat. Pel grup de Joan Laporta, només queda la possibilitat d'anar cap a la independència o aplicar, com una derrota, la sentència. I, segons el diputat i jurista Alfons López Tena, aplicar aquesta resolució no és limitar-se a resoldre els casos de les tres famílies demandants, sinó que afecta tot el sistema.

Al carrer, els ciutadans i les entitats també pressionen el nou Govern abans que s'hagi constituït invocant l'esperit de la manifestació del 10 de juliol. I ja s'ha produït la primera protesta, a la plaça Sant Jaume, convocada per la Candidatura d'Unitat Popular i amb crits que reclamaven la independència. Aquest dijous, hi haurà una altra concentració improvisada davant del Parlament, durant la investidura de Mas, i als ajuntaments. I tot indica que es pot produir un moviment com el de l'estiu passat per a una gran mobilització. La primera de l'era Mas, que el líder de CiU volia centrar en la lluita pel concert econòmic.

stats