Partits

El nou destí d'Ada Colau: presidir la fundació dels comuns

Catalunya En Comú mantindrà el seu codi ètic i revisarà casos d'acumulació de càrrecs com els de Candela López

BarcelonaL'adeu d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona ha marcat un abans i un després als comuns, immersos en un procés congressual que vol abordar la crisi soterrada a l'espai arran dels mals resultats de l'últim cicle electoral. Ara bé, l'exalcaldessa continuarà vinculada a Catalunya En Comú: serà la presidenta de Sentit Comú, la fundació del partit. Compartirà el càrrec amb el seu actual president, l'exministre d'Universitats Joan Subirats, que va fer el salt a la política institucional el 2019 com a regidor de Colau i ha estat un dels grans ideòlegs de l'espai des de la seva creació. Ho han confirmat fonts del partit, que subratllen que, d'aquesta manera, la que ha estat el seu referent més important en l'última dècada podrà continuar treballant de bracet amb l'organització, amb la incògnita de si tornarà a ser candidata a les municipals del 2027.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Colau tampoc formarà part de la nova executiva de Catalunya En Comú, que validarà formalment l'assemblea aquest cap de setmana -només hi ha una llista, consensuada amb l'executiva sortint, segons fonts del partit-. El relleu es farà oficial amb la renovació de la cúpula de Catalunya En Comú, que pilotaran la fins ara coordinadora, Candela López, i la regidora de Barcelona Gemma Tarafa, molt pròxima a Colau i que deixarà les seves responsabilitats a l'executiva del partit barceloní per assumir-les a Catalunya En Comú. Una altra mà dreta de Colau a l'Ajuntament, Aitor Hernández Carr, també té un lloc clau en la nova executiva: serà el responsable de comunicació, una àrea que des del partit assumeixen que cal reforçar per tornar a connectar amb l'electorat de les classes mitjanes i populars, on admeten que han perdut votants.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts de la direcció, aquesta és una de les qüestions que més inquieta les bases, que han registrat fins a 800 esmenes a la ponència política i organitzativa del partit que es discutiran dissabte a l'assemblea, al campus Ciutadella de la UPF de Barcelona. Els punts calents, afirmen aquestes mateixes fonts, tenen més a veure amb debats estratègics que no pas ideològics: per exemple, com articular un discurs climàtic que no generi rebuig entre les classes populars o com fer front a l'extrema dreta. La direcció dona per cobert el clam de renovació que va reclamar un sector del partit amb la llista de la nova executiva, que renova un 43% dels noms.

Cargando
No hay anuncios

Sense Yolanda Díaz

El que no canviarà serà el codi ètic de Catalunya En Comú, que mantindrà les limitacions de mandat a vuit anys (prorrogables a un mandat més) i la prohibició d'acumular més d'un càrrec institucional. Conscients que hi ha dirigents de l'espai que incompleixen aquesta norma, la direcció ja assumeix que caldrà revisar alguns casos. Està previst que López, que és regidora a Castelldefels, diputada al Congrés i vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, deixi algun d'aquests càrrecs (els manté tots des del gener del 2023). L'organització també avalua amb l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i la regidora a l'Hospitalet Núria Lozano si poden compatibilitzar aquests càrrecs amb els de diputat al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

La ponència dels comuns també referma el compromís dels comuns amb un esplai plurinacional d'esquerres després de la trencadissa amb Podem. Però no es parla de Sumar com a partit ni es defensa explícitament que aquest sigui l'espai on s'hagi de donar aquesta confluència: de fet, ni tan sols està previst que a l'assemblea d'aquest cap de setmana hi intervingui la vicepresidenta espanyola i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que fins fa no gaire tenia en els comuns els seus principals valedors a l'Estat. Però les relacions entre Díaz i els comuns s'han anat refredant coincidint amb la caiguda en picat de la valoració de la vicepresidenta, novament qüestionada per la seva gestió del cas Errejón.