Política18/10/2016

Nou front de tots els partits menys el PP contra Fernández Díaz: el Congrés reprova el ministre

Condemnen "les seves accions i actituds antidemocràtiques" i la "manca d'ètica política"

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridJa són dos els fronts que el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, té oberts al Congrés dels Diputats. Tots els partits menys el PP han votat a favor de reprovar i reclamar el cessament del ministre per "les seves accions i actituds antidemocràtiques" i per la "manca d'ètica política" en les seva actuacions "en contra dels que pensen diferent d'ell". Es tracta d'una proposició de llei presentada pel PDECat -la nova marca de CDC- i que té el suport de tota la resta de forces menys els populars, igual que va passar amb la iniciativa dels socialistes per tirar endavant una comissió d'investigació al Congrés sobre Fernández Díaz i l'operació Catalunya. Si Mariano Rajoy al final és investit abans del 31 d'octubre, la comissió es posarà en marxa i citarà a testificar el ministre, que haurà de fer front a les gravacions.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reprovació té lloc només un dia després que la Fiscalia del Tribunal Suprem rebutgés investigar el contingut de les gravacions de les converses del ministre amb el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, tal com sol·licitaven les denúncies de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i del PDECat. La proposició s'ha aprovat per 15 vots a favor i els 14 en contra del PP.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PDECat a la comissió d'Interior, el diputat Sergi Miquel, s'ha aferrat a aquestes converses per denunciar: "No estem davant de la ficció de la sèrie 'House of cards'", sinó "en un cas real i en un país real". I ha assenyalat que en les dues converses "conspiraven per fabricar escàndols que involucressin dirigents favorables a la independència de Catalunya". "Això de voler acabar amb els adversaris polítics a cop d'amenaces crèiem que s'havia acabat el 20 de novembre del 1975, però no és així, perquè al PP encara queden molts ionquis del franquisme", ha afegit. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha deixat el protagonisme als nacionalistes catalans. Per als republicans, Fernández Díaz és un "Vito Corleone sense honor".

Gràcies al PSOE ha tirat endavant la iniciativa. La diputada socialista Ángeles Álvarez ha defensat que hi donarien suport per "higiene democràtica" i perquè "Fernández Díaz no respecta l'estat de dret". Ciutadans també s'hi ha unit perquè considera que la "feina del ministre és molt qüestionable", però ha tornat a criticar la incongruència del PDECat: "Que denunciï aquests processos quan han fet coses molt similars a Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

El ministre: "El món independentista em té com una bèstia negra"

Des del PP han tornat a defensar que la conversa va ser "normal" i gravada "il·legalment". Fernández Díaz era al Congrés mateix mentre la comissió d'Interior debatia la seva reprovació. El ministre ha presidit aquest dimarts un acte d'homenatge i lliurament de condecoracions del Congrés a la Policia Nacional amb motiu de la celebració del Dia de la Policia. El titular d'Interior ha manifestat que no està preocupat "en absolut" per la reprovació. "El món independentista està obsessionat" amb ell i el té com una "bèstia negra", afirma.

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista a TVE aquest matí, el ministre de l'Interior en funcions ha denunciat de nou que no és més que una "víctima" en tot aquest procés. "La víctima es converteix en culpable", ha afirmat Fernández Díaz. "En lloc de posar l'accent en el fet que es difonguin il·legalment unes gravacions... ningú ha parlat d'això", ha afegit. Segons Fernández Díaz, "si a les escoltes no hi havia res jurídic, sóc víctima en la part política".