Més de la meitat de l'executiva de Podem demana rellevar Noelia Bail al capdavant del partit a Catalunya

La diputada Conchi Abellán és un dels noms que podrien optar a dirigir la formació

L'actual secretària general de Podem Catalunya, Noelia Bail
Mireia Esteve
13/02/2020
3 min

BarcelonaNou cisma a Podem Catalunya. Un any i mig després de la dimissió de Xavier Domènech com a secretari general de la formació, el partit es prepara per a noves turbulències: més de la meitat de l'actual executiva ha demanat convocar una assemblea ciutadana per renovar els òrgans del partit, inclosa la secretària general, Noelia Bail. La petició, avançada per Europa Press, l'han fet arribar als òrgans estatals un total de 21 membres de l'actual consell ciutadà -del conjunt de 30 membres-. De cara a la setmana que ve, està previst que la direcció estatal decideixi quan obre aquest procés, que està previst que culmini amb una assemblea ciutadana al mes de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop s'obri aquest procés intern, un equip tècnic serà qui pilotarà el partit fins que no s'elegeixi un nou consell ciutadà. La composició d'aquesta gestora està per decidir i, segons algunes fonts, la direcció actual també en podria formar part. Sigui com sigui, ja fa setmanes que hi ha moviments per presentar una candidatura alternativa a la de Bail, que ara està de baixa maternal. Així, segons fonts consultades per l'ARA, l'actual diputada al Parlament Conchi Abellán estaria valorant presentar-se per dirigir la formació. Un nom que tindria l'aval de la direcció estatal. De fet, la parlamentària és una de les persones que, juntament amb el diputat al Parlament Lucas Ferro i la diputada al Congrés Mar García, han sol·licitat una assemblea ciutadana per renovar els òrgans. És una incògnita encara si la candidatura es confrontaria a la de la mateixa Bail.

D'aquesta manera, Podem Catalunya afrontarà el seu quart procés de renovació des del seu naixement: en cinc anys –el partit lila va començar a caminar el 2015– ha tingut quatre secretaris generals diferents –Gemma Ubasart, Albano Dante Fachin, Xavier Domènech i Noelia Bail–. Malgrat la petició del sector crític, Bail ja tenia previst adherir-se al procés de renovació dels òrgans del partit de cara al maig i ho havia sol·licitat, segons fonts consultades, després de les últimes eleccions municipals, uns comicis en què Podem va patir una forta davallada –en alguns municipis es va presentar per separat de la llista dels comuns.

Resultats qüestionats

El procés, però, no s'havia obert i ara la petició ha arribat formalment per part de membres del consell ciutadà que són crítics amb la gestió de Bail al capdavant de la formació. Consideren que no ha obert un procés de reflexió pels mals resultats municipals i que no ha renovat el document polític que va heretar de Xavier Domènech. L'actual secretària general va agafar les regnes del partit fa un any i mig, després de la dimissió de Domènech al capdavant de Podem Catalunya –i de la coordinació de Catalunya en Comú i del grup parlamentari–. Noelia Bail es va imposar a Jaume Durall –el candidat oficialista– per 19 vots de diferència. La dirigent lila ja va formar part de la direcció que va encapçalar Albano Dante Fachin i va presentar la seva candidatura davant de la de Xavier Domènech, quan es va presentar per dirigir la formació lila a Catalunya.

Ara bé, Noelia Bail ha estat comandant un partit en què la majoria de membres de l'executiva s'havien presentat amb la candidatura de Domènech i, precisament, el sector més crític es queixa que no hagi renovat el document polític i estratègic, malgrat que Bail no compartia, per exemple, l'encaix que defensava l'ex secretari general amb Catalunya en Comú. De fet, de rerefons hi torna a haver el debat sobre l'encaix entre Podem i Catalunya en Comú.

Les relacions entre la direcció de les dues formacions no passen pel seu millor moment. Mentre l'actual secretària general ha volgut desmarcar Podem de Catalunya en Comú i reforçar la seva autonomia, els membres de l'executiva que han demanat obrir aquest procés de relleu són partidaris d'una relació més estreta entre els dos espais i que hi hagi, per exemple, una estructura pont que serveixi per coordinar els dos partits. Una posició que també comparteix Iglesias.

La relació entre el partit lila i els comuns que dirigeix Ada Colau ha tensionat històricament els dos espais, especialment Podem. Ara bé, la relació entre els liles catalans i la direcció de Pablo Iglesias a l'Estat també ha provocat friccions. Tant és així que la primera secretària general que va tenir el partit a Catalunya, Gemma Ubasart, ja va dimitir per discrepàncies amb la direcció estatal. Però no només. Albano Dante Fachin també va dimitir –dues hores abans que el cessés el partit des de Madrid– per les diferències de criteri amb Pablo Iglesias sobre l'1-O, tot i que les discrepàncies venien de lluny, ja que Fachin no era partidari d'integrar Podem a Catalunya en Comú, tal com defensava Iglesias.

stats