Política16/05/2019

Només el 12% dels catalans residents a l'estranger van votar el 28 d'abril

Segons el departament d'Exteriors, tan sols un 17,46% va sol·licitar el vot

Uma Oca
i Uma Oca

BarcelonaNomés 27.173 catalans residents a l’estranger van votar a les últimes eleccions generals del 28 d’abril. Segons un informe elaborat pel departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i l’Oficina de Drets Civils i Polítics, dels fins a 226.381 votants registrats al cens d'espanyols residents absents (CERA), només 39.521 van dur a terme les pertinents peticions per efectuar el dret a vot, un 17,46%. Tot i això, només van arribar a votar un 12%.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb les xifres a la mà, el Govern denuncia les dificultats dels residents a l'estranger per exercir el vot, ja que els tràmits requerits pels espanyols a l’exterior inclouen des de formar part del CERA fins a haver-se d'apuntar prèviament als consolats si volen participar en comicis electorals. Un cop s'ha completat aquest primer pas, el sol·licitant rep la documentació pertinent a casa i ha d'entregar-la al mateix consolat en uns terminis que, sovint, són difícils de complir. Però les complicacions no acaben aquí, ja que els temps establerts perjudiquen els votants i el consolat. En el cas els primers, perquè no reben la tramesa electoral quan toca; en el cas dels segons, perquè és l’encarregat de comptar els sufragis.

Cargando
No hay anuncios

Però aquesta situació no ve de nou. De fet, es repeteix cada cop que se celebren processos electorals des que es va canviar la llei del règim electoral i amb què es va substituir el vot ordinari pel vot pregat. Des del 2011, la modificació d’alguns articles d’aquesta norma —pactada pel PSOE i el PP, i amb el suport de CiU i el PNB—, els ciutadans residents a l’exterior estan obligats a sol·licitar el seu vot i a començar un procés burocràtic, ple de tràmits i amb un calendari molt concret. De fet, en les últimes eleccions anteriors a la modificació d’aquesta llei, el 2008, el vot exterior era d’un 31,88% sobre el total d’espanyols a l’estranger. El 2016 ja va decaure fins a un 6,3%.

Per aquest motiu, l'executiu català ha fet un seguiment de les denúncies dels catalans que resideixen a l'estranger. A Rússia, per exemple, de les 2.000 persones censades, tan sols una va poder dipositar la papereta; a l'Equador no van arribar a rebre la documentació a temps; i a Alemanya, més d'un centenar de persones ni tan sols la van rebre.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest informe, el Govern lamenta que "als endarreriments a l'hora rebre la documentació cal sumar-hi la presència obligada per fer alguns tràmits" com, matisen en l'informe, els casos en què cal "formalitzar una reclamació de modificació o inclusió de dades censals o per inscriure's com a resident temporal (ERTA)". A més, el document subratlla que "la falta de recursos consulars, l'encavalcament de dates entre les eleccions del 28 d'abril i la convocatòria electoral europea del 26 de maig i el període de vacances de Setmana Santa" han provocat situacions de "saturació" en algunes seus consulars.