Crisi institucional

El fiscal general rebutja emprendre accions contra Nogueras

Junts demana empara a Armengol després de la reacció del Poder Judicial

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, passant per davant de Pedro Sánchez, al Congrés
20/12/2023
3 min

MadridEl fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, es mou entre dues aigües al ministeri públic. En la reunió d'aquest dimecres del Consell Fiscal sota la seva presidència, s'ha aprovat per unanimitat concedir "empara" a tots els fiscals que estiguin implicats en alguna causa relacionada amb el Procés. Però també s'ha demanat un pronunciament de García Ortiz amb relació a la petició d'una vintena de fiscals d'actuar contra la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, per les acusacions que va llançar la setmana passada contra alguns jutges. I s'hi ha negat: el fiscal general ha subratllat que els diputats i senadors gaudeixen d'inviolabilitat parlamentària en les seves manifestacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que es va firmar l'acord entre el PSOE i Junts que aborda el lawfare judicial, membres de la Fiscalia li han reclamat a García Ortiz una acció més contundent contra el pacte. El fiscal general ha fet pronunciament públic assegurant que els fiscals compten amb la seva protecció i que "sempre" gaudiran d'"autonomia". Però els fiscals més propers a la dreta no ho han considerat suficient i l'han anat posant contra les cordes. Al Consell Fiscal d'aquest dimecres, alguns vocals han plantejat que es pogués elaborar un pronunciament sobre la llei d'amnistia, però García Ortiz s'hi ha oposat adduint que no és competència d'aquest organisme, sinó de qui haurà de mullar-se més endavant en l'aplicació de la norma.

Sí que s'ha aprovat atorgar l'empara que sol·licitaven els vocals conservadors de l'organisme. Es tracta d'una prerrogativa que es pot sol·licitar quan els fiscals es considerin "inquietats o pertorbats en l'exercici de les seves funcions". El que ja no ha comptat amb la unanimitat del Consell Fiscal és la declaració institucional que García Ortiz ha llegit posteriorment. "El sotmetiment a l'ordenament jurídic i el respecte de les institucions públiques són la base de la nostra convivència i del sistema democràtic. D'aquí la importància de la lleialtat institucional com a element vertebrador de qui entenem que l'estat social i democràtic de dret és el millor model de convivència", deia un fragment del text. Només li han donat suport les dues fiscals nates de l'òrgan, però no els altres nou integrants.

Junts recula amb els jutges al Congrés

Mentrestant, al Congrés ha tornat a prendre la paraula Nogueras. Tot i advertir que pot haver-hi conseqüències legals per a qui es negui a comparèixer en una comissió d'investigació al Congrés, Junts recula en la batalla perquè jutges implicats en el lawfare i l'espionatge a l'independentisme acudeixin a la cambra baixa. Nogueras ha subratllat que la comissió sobre l'Operació Catalunya "se centrarà a investigar els fets que van donar peu a la persecució judicial, en l'origen". Nogueras ha remarcat que compareixeran totes les persones "previstes des del primer dia", sense aclarir si en la llista inicial hi havia o no algun dels jutges a qui ella mateixa va assenyalar pel lawfare. Un cop hagin comparegut tots, "probablement seran els jutges que tinguin interès a saber la veritat els que citaran a declarar els compareixents", ha afegit tot seguit.

Una posició amb molts matisos respecte de la que va expressar el portaveu de Junts, Josep Rius, dilluns passat, quan va garantir: "Se citaran els jutges i els més actius en la guerra bruta contra l'independentisme". Però, esclar, aquelles declaracions eren prèvies a les del president espanyol, Pedro Sánchez, que va subratllar aquest dimarts des de la Moncloa que no està d'acord amb el fet que els jutges compareguin en comissions d'investigació parlamentàries, de manera que el PSOE bloquejarà les sol·licituds que puguin arribar. L'endemà, Nogueras ha assumit indirectament aquest veto i ha reivindicat que el seu plantejament inicial sobre l'Operació Catalunya i Pegasus no es veu alterat. Caldrà veure si d'entrada ja no tenien previst citar jutges, sinó que se centraran a cridar exdirigents del PP i de la cúpula d'Interior, així com víctimes de la guerra bruta contra el Procés i la Banca Privada d'Andorra.

Tanmateix, la portaveu de Junts ha insistit que els jutges "no són intocables" i s'ha reivindicat en les acusacions que la setmana passada va llançar contra alguns d'ells, amb noms i cognoms. "Vam sacsejar la comoditat en la qual alguns porten instal·lats durant molts anys", ha celebrat Nogueras. Les seves paraules van provocar una reacció de l'estament judicial per la qual Junts ha demanat empara a la presidenta del Congrés, Francina Armengol.

Ho va fer dilluns amb un escrit en què l'insta a valorar l'elevació d'un escrit al Tribunal Constitucional perquè el CGPJ rectifiqui els seus pronunciaments sobre el dia a dia del Congrés. "És una ingerència inadmissible", ha denunciat Nogueras, sobre el comunicat del president interí, Vicente Guilarte, de la setmana passada en què rebutjava les seves crítiques. A més, aquest dijous l'òrgan de govern dels jutges celebra un ple en què estudiarà la legalitat de les comissions d'investigació aprovades i l'obligatorietat o no dels membres de la carrera judicial de comparèixer-hi.

stats