El nou govern de Pedro Sánchez

Junts llança un toc d'atenció al PSOE mentre avancen les negociacions

Nogueras avisa que l’acord és “lluny” després de tancar la ronda de contactes per a la investidura

MadridPedro Sánchez ja s’ha fet a la idea que la investidura ràpida que pretenia no serà possible i que l’única data de la qual es pot parlar amb seguretat és la del 27 de novembre, l’última per evitar la repetició electoral. Les negociacions entren ara en la fase decisiva, després d’una setmana en què la ronda de contactes del candidat del PSOE ha servit per escenificar públicament que encara és d’hora. No hi ha acord amb cap aliat, ni tan sols amb els eventuals socis de coalició –Sumar–, i només EH Bildu ha confirmat el sí a Sánchez perquè no li demana res a canvi. Aquest divendres, l’última a marcar distàncies ha estat la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que ha advertit després de reunir-se amb el líder socialista que l’acord queda “lluny”. Això sí, des de les dues bandes asseguren que les negociacions avancen.

Els vots de la investidura de Sánchez
Cargando
No hay anuncios

Nogueras ha estat molt breu en la seva valoració –amb prou feines ha acceptat una única pregunta dels mitjans– i ha volgut enviar un toc d’atenció als socialistes: “Si es tracta de fer el mateix dels últims quatre anys, que s’ha constatat que no ha funcionat, no són els vots de Junts els que busquen”. “No veníem a escoltar les condicions del PSOE perquè Junts li doni suport. De fet, hem vingut a recordar el contrari”, ha afegit Nogueras, que ha lliurat a Sánchez la transcripció de la conferència pronunciada per Carles Puigdemont a Brussel·les el 5 de setembre, en la qual precisament posava les bases que permetrien obrir una negociació.

Fonts coneixedores dels contactes entre els dos partits expliquen que a Junts li va molestar que en les converses informals amb periodistes al Palau Reial de Madrid de dijous, amb motiu dels actes institucionals del 12-O, membres del govern espanyol explicitessin que la formació independentista ha de donar senyals de renúncia a la unilateralitat si vol arribar a un acord amb el PSOE. Públicament, la Moncloa s’ha limitat a deixar clar que no hi haurà un referèndum d’autodeterminació i s’havia autoimposat silenci sobre la resta del contingut de les negociacions. Sánchez és qui ha anat marcant el pas i a poc a poc ha anat obrint la porta a l’amnistia, si bé no n'ha detallat res. 

Cargando
No hay anuncios

Junts és conscient que, perquè el PSOE pugui avalar l’oblit judicial del Procés, hi ha d’haver una aposta pel diàleg i la via pactada, i en les converses se n’està abordant la fórmula. La negociació existeix i avança, tal com coincideixen a afirmar fonts de les dues bandes, però a la Moncloa repeteixen que el repte és “complex” i que res assegura que l’intent acabi sent reeixit. Algunes persones que van parlar amb ministres al Palau Reial van observar un punt més de pessimisme que el que s’havia traslladat els últims dies.

Tothom és conscient que la de Junts és la peça més delicada del trencaclosques. La formació de Carles Puigdemont faria un gir radical del seu paper a Madrid els últims anys si finalment investís Sánchez i no vol que l’esfera mediàtica afegeixi més pressió a aquest procés. “Estem en un moment absolutament transcendent i absolutament extraordinari i nosaltres no jugarem al joc dels titulars o de les filtracions. Per això ja n’hi ha d’altres”, es queixava Nogueras, en una referència implícita a la petita topada entre Junts i la Moncloa pel que va transcendir dijous i que en les últimes hores s’ha mirat de reconduir. Després de la reunió, el PSOE ha preferit no comparèixer en roda de premsa, a diferència del que havia fet al llarg de la setmana.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres s’ha constatat també el tracte diferenciat entre Junts i ERC del qual Sánchez va parlar als periodistes dijous, atès que no ha trucat directament a Carles Puigdemont com sí que va fer dimecres amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, abans de reunir-se amb Gabriel Rufián. Des de les dues bandes asseguren que aquesta trucada ara per ara no està prevista perquè no es veu necessària. Una altra cosa és la fotografia, que des de Junts es continua exigint en cas de pacte.

Nova fase 

La fase de la ronda de contactes amb els grups parlamentaris és un capítol habitual en la litúrgia de la investidura, però no té més significat que el de la fotografia. Deixa pas ara a una etapa en què el secretisme agafarà el relleu a la discreció que ja ha marcat les primeres converses. “Quan calgui parlar, parlarem”, apuntava Nogueras, sense ni tan sols comentar si a la reunió amb el cap de l’executiu s’havia abordat l’amnistia. Per la seva banda, el PSOE ha informat a través d’un comunicat que un cop escoltats els plantejaments dels grups, a partir d’ara accelerarà les negociacions. Dilluns a la seu de Ferraz es reunirà la comissió negociadora: els ministres Félix Bolaños, María Jesús Montero i Pilar Alegría; els dirigents Santos Cerdán i Hana Jalloul, i els diputats Óscar Puente i José Ramón Gómez Besteiro. A més, s’hi afegiran el portaveu a la cambra baixa, Patxi López, i la portaveu al Senat, Eva Granados.  

Cargando
No hay anuncios

Ara com ara, només EH Bildu ha confirmat que donarà suport a Sánchez, malgrat els avisos que en aquesta legislatura cal anar més enllà en matèria social i territorial. La resta de socis han deixat en l’aire el sentit del seu vot a l’espera d’intensificar les negociacions. Per tant, ara el PSOE només podria comptar amb 158 diputats —incloent-hi els 31 de Sumar, tot i que no hi ha acord de govern de coalició encara— dels eventuals 178 a què aspira. El repte és complex perquè els pactes són a diverses bandes i Sánchez té clar que necessita lligar els suports no només per a la investidura, sinó també per a una mínima estabilitat de la legislatura. Hi ha temps fins al 27 de novembre.