Laura Borràs: "La fi de la meva carrera? Si aquesta és la previsió d'alguns, tinc males notícies per a ells"
Presidenta de Junts i expresidenta del Parlament
BarcelonaLa presidenta de Junts, Laura Borràs (Barcelona, 1970), rep l'ARA després del debat de política general i parla del rol del partit al Parlament i al Congrés i també del seu futur.
Quina valoració fa del debat de política general?
— S'ha manifestat que Junts és l'alternativa al govern de Salvador Illa i que treballarem per poder defensar el país en unes circumstàncies especialment complexes, amb la pèrdua de la majoria independentista al Parlament.
Ser alternativa vol dir que no es pot pactar amb el Govern o hi pot haver acords?
— Som constructius, propositius i proactius, i això ho hem pogut demostrar ja en l'anterior legislatura, on vam tenir situacions crítiques, com la sequera o la revolta pagesa. Ho continuarem fent.
Per tant, sí que pactaran amb el PSC durant aquesta legislatura.
— Treballarem per Catalunya com ho hem fet des del Govern i ara a l’oposició.
Al Parlament Junts participa en el cordó sanitari. Creu que s’ha d’establir també de cara a les properes eleccions municipals?
— Si vostè em pregunta què és el que farà Junts a les properes eleccions municipals, és oferir més força municipal, més solucions i concentrar-nos en el missatge de Junts.
No vol contestar si faran aquest cordó sanitari a l'extrema dreta al territori?
— No m'agrada anomenar-los sanitaris perquè el mateix col·lectiu sanitari va venir a demanar al Parlament que no féssim servir aquest adjectiu, que en tot cas es parlés de cordons democràtics. Però ja hem vist quines efectivitats poden tenir. El que hem de fer és treballar per guanyar-nos la confiança de la gent.
Vostès han pactat un traspàs de competències en immigració. En què consisteix? Volen restringir la immigració?
— Som un país d'acollida i ho hem estat sempre, i no tenim vocació de deixar-ho de ser. El que hem de fer és poder treballar-ho amb les competències necessàries i els recursos, no que l'Estat reparteixi les quotes d'immigració sense cap altre criteri que a Catalunya hi hagi més recepció d'immigrants que en altres espais.
Com valora el resultat del pacte de Junts amb el PSOE a Madrid?
— Les derrotes parlamentàries del govern espanyol aniran en funció del nivell de compliment dels acords als quals va arribar Junts. I això em sembla que els costa, però van entenent-ho.
En el programa electoral del 12-M parlaven de recaptació dels impostos per part de l'Agència Tributària de Catalunya, una quota de solidaritat si s'escau i respectar el principi d'ordinalitat. S’assembla al model pactat per ERC i el PSC. Quina és exactament la diferència?
— Vostè ara em parla del programa electoral del 12 de maig i hem evolucionat la proposta fins al debat de política general, on hi ha hagut una resolució en què parlem de sobirania fiscal: recaptar els tributs, recaptar els impostos i decidir a què els destines, inclosa la quota de solidaritat. Perquè quan la quota de solidaritat te la marquen els altres, estàs sotmès al que decideixin els altres.
I això continua sent una condició per donar suport als pressupostos espanyols?
— Nosaltres hem complert. Ara els toca complir a ells. No acceptarem nous acords si encara tenim pendents els acords que no s'han complert.
En què han cobrat per avançat?
— El català al Congrés dels Diputats, i també es van fer tots els passos, que encara no s'han culminat, pel reconeixement com a llengua oficial a Europa. També les comissions d'investigació sobre l'operació Catalunya i la del 17-A, comissions que el PSOE s'havia negat repetidament a posar en marxa. I en els acords de Brussel·les hi ha les reunions a Suïssa i una llei d’amnistia que ja és una realitat, però tenim una cúpula judicial declarada en rebel·lia que no l’està aplicant, i és obvi que el govern espanyol podria i hi ha de fer més. En algunes èpoques se'ns deia de qui depenen l'Advocacia o la Fiscalia de l'Estat, doncs que es noti.
Quin és l'encaix de Laura Borràs a Junts si Carles Puigdemont n'agafa la presidència?
— El president no necessita un càrrec perquè des de Junts li reconeguem la condició de president: va fundar el partit. No puc anar més enllà perquè el president no ha dit què és el que voldrà o no voldrà fer. La qüestió no és l'encaix de Laura Borràs, és quina feina pot fer Laura Borràs.
Però vostè faria un pas al costat perquè Puigdemont agafés la presidència del partit?
— A Junts som puigdemontistes i Laura Borràs la primera. Per tant, no és una qüestió de fer passos al costat. Jo no provinc de la tradició dels passos al costat. Soc la del "ni un pas enrere". Els passos que vull fer són endavant, per la independència. Algun dia, quan fem una anatomia de tot el Procés, quan ja siguem independents, veurem quines són les decisions encertades o errònies. Jo vaig lamentar que Artur Mas fes un pas al costat com a ciutadana. Que les trifulgues, els odis i les vendettes entre partits o dins dels partits acabin escapçant lideratges, que és el que vol l'estat espanyol, no crec que ens ajudi. Per tant, el problema no és Laura Borràs; al contrari, sempre seré part de la solució.
És a dir, el congrés de Junts no serà la fi de la carrera política de Laura Borràs?
— Si aquesta és la previsió d'alguns, tinc males notícies per a ells, perquè el meu compromís és amb el país, amb el procés d'independència, i no hem assolit aquesta independència. Per tant, no dono per amortitzada la meva lluita política.
Quin és el balanç que fa del tàndem amb Jordi Turull?
— No s’ha acabat. Per tant, és com preguntar-me, a meitat d'aquest mandat, quan t'has proposat treballar durant quatre anys, com veus la situació.
Creu que el trencament de la majoria independentista amb la sortida del Govern, fos culpa d’ERC o de Junts, va ser un factor determinant perquè l’independentisme perdés la majoria absoluta el 12-M?
— Teníem uns acords que no s'estaven complint i que a més deien que no es complirien. No era positiu per al país. Va ser una decisió encertada perquè altrament hauríem obtingut el mateix resultat electoral que ha obtingut Esquerra, que és qui es va quedar al Govern.
—