El nou Govern

El no a la independència continua per davant tot i la majoria absoluta del sí el 14-F

La desconfiança en la Generalitat i en els polítics arriba a màxims històrics

BarcelonaMai abans l'independentisme havia superat el 50% en unes eleccions. El 14-F va consolidar la majoria absoluta d'ERC, Junts i la CUP al Parlament i els va permetre seguir governant, és cert que en un context de baixa participació (la més baixa en unes eleccions catalanes). Aquest resultat, però, no té traslació directa al d'un possible referèndum d'autodeterminació: un 48,7% dels catalans es mostra contrari a la independència, per un 44,9% que s'hi posiciona a favor, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicada aquest divendres. Les xifres són, si fa no fa, les mateixes que hi ha des del juliol del 2019, quan el no es va tornar a situar per davant del sí (entre l'octubre del 2017 i el juliol del 2019 el sí va ser majoritari).

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tampoc canvia substancialment el suport, molt majoritari, al dret a decidir. Tres de cada quatre enquestats (75,1%) considera que els catalans tenen el dret a decidir el seu futur en un referèndum. Aquesta és ara la prioritat del nou Govern que encapçala Pere Aragonès i que s'ha fixat l'objectiu de convèncer el govern espanyol que és la millor sortida possible al conflicte polític. Així ho pensen, entre d'altres, els votants dels dos partits que formen part de l'executiu estatal: un 53,5% dels del PSC i un 86,1% dels dels comuns.

Cargando
No hay anuncios

Desconfiança màxima en la política

Tres anys d'un govern que tenia els seus dos socis obertament enfrontats i tres mesos de negociacions entre retrets no són la millor carta de presentació per al govern d'Aragonès. El president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, ja va apuntar que com que les expectatives són baixes la Generalitat només pot sorprendre en positiu. De moment comença amb una valoració de la ciutadania d'un 3,39, de les més baixes històricament registrades pel CEO. L'octubre del 2017 era, per exemple, del 4,73, per la gran satisfacció dels ciutadans independentistes després del referèndum (7,4), però des d'aleshores són precisament els independentistes els que s'han anat allunyant cada cop més de la Generalitat i avui la puntuen amb un 4,36 (un 2,4 entre els no independentistes).

Cargando
No hay anuncios

La desconfiança vers els polítics va més enllà de la valoració de la Generalitat i afecta de forma general a tota la classe política. Amb un 3,36 es valora de mitjana la confiança en els polítics catalans i la nota encara és més baixa quan es demana una valoració respecte els espanyols (2,66).

Però potser la dada que més preocupi a la classe política és la que mesura "la situació política actual de Catalunya". Un 86,2% dels catalans considera que és dolenta o molt dolenta i aquesta és una xifra rècord que no para de pujar des del març del 2016, quan aleshores ja registrava un preocupant 58,6%. Avui només un 6,1% de la ciutadania creu que la situació política és bona o molt bona. La nota positiva és que almenys hi ha un 31% que és optimista respecte el futur (un 39,8% creu que la situació serà la mateixa d'aquí a un any i un 20,1% que encara serà pitjor).