LA INVESTIDURA A ESPANYA
Política28/02/2016

Els militants socialistes avalen el pacte amb C’s i reforcen Sánchez

El sí a l’acord s’imposa amb un 79% en una consulta interna amb només un 52% de participació

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridDe cara enfora no canvia res. Però dins del PSOE, els resultats d’ahir reforcen el lideratge de Pedro Sánchez. Un 79% de la militància socialista ha dit a l’acord amb Ciutadans, en una primera consulta -titllada “d’històrica” pel partit- per ratificar un primer pacte de govern insuficient per aconseguir la investidura. Que guanyaria el sí ja es donava per descomptat a Ferraz, però el principal baròmetre per al líder socialista per frenar les guerres internes a la formació era la mobilització. Si el 2014 va ser escollit amb un 67% de participació en les primàries per elegir secretari general, ahir, després d’una campanya a contrarellotge, va aconseguir mobilitzar la meitat del cens, amb un 52% de participació. Amb el 98% escrutat, un 21% s’havia decantat pel no, atiats sobretot per la proposta de suprimir les diputacions i la poca claredat en la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció socialista es va mostrar “satisfeta” amb les dades de participació després de rebaixar durant tot el dia les expectatives apel·lant a tres factors: que no es decidia l’elecció entre opcions diferents, que no hi havia una pugna amb un adversari i que gairebé no havien tingut temps per fer campanya. Dels gairebé 190.000 afiliats que té el PSOE hi van participar al voltant de 94.000. “Orgullós del PSOE i dels seus militants. Orgullós d’aquest gran partit. Gràcies pel vostre suport. El canvi està més a prop”, va valorar Sánchez en un tuit.

Cargando
No hay anuncios

Per a Ferraz, uns resultats tan “aclaparadors” reforcen l’estratègia d’aliances de Sánchez. I és que el líder socialista va comunicar per sorpresa a finals de gener al comitè federal del partit que tenia la intenció de consultar -de forma no vinculant- qualsevol acord. Una forma d’obtenir de les bases un aval al seu lideratge i construir un escut protector davant dels barons socialistes que posen en qüestió el seu lideratge. I, per ara, se n’ha sortit.

Ratificació del comitè federal

Cargando
No hay anuncios

El comitè federal del PSOE es reunirà demà per ratificar els resultats sota l’atenta mirada de la presidenta andalusa, Susana Díaz, que ahir va evitar parlar de la consulta per validar un acord en què Sánchez ha respectat els límits que ella havia marcat: relegar les forces independentistes, renegar del referèndum i pactar amb C’s, tal com ella ha fet a Andalusia. Díaz ha interioritzat, des del motí nadalenc en contra de Sánchez, que no pot tensionar més l’organització i que ningú pot anar en direcció contrària a les bases. Ahir va reivindicar que “Andalusia necessita com més aviat millor que a Espanya governi Sánchez”. Això sí, després d’haver atapeït d’actes socialistes aquest cap de setmana i de no haver-se mobilitzat per fer campanya en la consulta a Andalusia, on el sí va ser del 76%.

El PSOE de moment fa pinya, però el soroll de sabres pot tornar a sonar després del cap de setmana que ve si Sánchez fracassa en el seu primer intent de ser investit president. “Estic convençut que durant la setmana que ve hi haurà forces polítiques del canvi que donaran suport també al Congrés a aquest acord”, va assegurar ahir el candidat socialista després de votar a Pozuelo de Alarcón (Madrid), apel·lant a “l’orgull” socialista. De moment, però, els números no li surten. Sánchez s’esforça aquests dies a reivindicar que el PSOE és “un partit tan d’esquerres com altres partits d’esquerres”, en un batalla pel relat del desacord amb Podem.

Cargando
No hay anuncios

L’escenari d’aquí una setmana

Però tant la formació de Pablo Iglesias com el PP, i fins i tot Ciutadans, ja no tenen la mirada posada en el debat de la setmana que ve, sinó en l’escenari que s’obrirà si Sánchez no se’n surt en el primer intent. Mentre el líder socialista preparava ahir des de casa la seva intervenció al ple del Congrés, se succeïen els missatges apel·lant a una entesa a partir del 7 de març. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va recordar que “hi ha vida” després de la setmana que ve i va assegurar que existeixen “condicions” per formar un govern “plural, progressista i de canvi” si Sánchez fa el pas.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el líder d’IU, Alberto Garzón, va tornar a oferir-se per aconseguir fer seure en una mateixa taula negociadora Podem, PSOE i Compromís, tal com va aconseguir a principis de setmana. Però el diàleg es va trencar després de la presentació de l’acord entre socialistes i Ciutadans. Tant les bases d’IU com dels dos partits que integren Compromís, el Bloc i Iniciativa, van ratificar ahir el no a la investidura de Sánchez amb el suport del partit d’Albert Rivera, però van deixar oberta la porta a avalar el líder socialista més endavant.

Rivera, en canvi, ja s’avé a reconsiderar el suport del PSOE si Sánchez no aconsegueix la investidura. Ahir, però, va demanar al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que no “bloquegi” el seu acord amb els socialistes. “Ja que li ha dit no al rei espero que no li digui no a Espanya”, va dir després que el consell general de Ciutadans ratifiqués el pacte. Mentre el PSOE sacseja el fantasma de la pinça PP-Podem, Rivera també fa el mateix amb Rajoy, a qui insta a no bloquejar “l’estabilitat política d’Espanya votant el mateix que Pablo Iglesias”.

Cargando
No hay anuncios

“No donarem suport al candidat de Ciutadans, Pedro Sánchez”, va replicar amb ironia el vicesecretari general d’organització del PP, Fernando Martínez Maíllo. Tots els partits ja posen el pilot automàtic de cara el nou escenari que s’obrirà d’aquí una setmana.

Andalusia carrega contra la “insolidaritat” dels independentistes

Cargando
No hay anuncios

“No podem seguir atrapats entre els interessos dels uns i dels altres, entre trilers, els que volen construir una Espanya a dues velocitats i els que han arribat a la política des de l’odi i la rancúnia”. Aquest és el missatge que va adreçar la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, al PP i a Podem, en el dia de commemoració de la seva comunitat i mentre la militància socialista votava sobre el pacte entre el PSOE i C’s. Díaz va entonar un discurs victimista i va advertir que quan s’ha buscat dividir els espanyols els andalusos sempre han quedat alineats amb els “ciutadans de segona”. En aquest sentit, no es va estar d’alertar que cal un govern “sòlid” a Espanya davant d’aquells que volen “atropellar el país marxant-ne o els que volen deixar en paper mullat la Constitució”. Seguint aquesta línia, els expresidents andalusos Rafael Escuredo i José Rodríguez de la Borbolla van lamentar la “insolidaritat” que al seu parer defineix els independentistes catalans. Van denunciar que vulguin “trencar Espanya” aprofitant un moment de debilitat del país arran de la crisi i de les retallades socials. “Els acords entre les elits de Madrid i de Barcelona sempre han acabat perjudicant les classes populars espanyoles”, va dir Rodríguez de la Borbolla.