Per què no es va activar l'alarma general abans del temporal?
La Generalitat Valenciana va enviar una alerta als mòbils a les vuit del vespre, quan la situació s'havia desbordat
Barcelona / MadridEl País Valencià tenia activada dimarts l'alerta vermella per pluges intenses i generalitzades, que ja durant la matinada havien estat torrencials en alguns punts del territori. La situació es va anar agreujant al llarg de tot el dia i va obligar a tancar el port de València, a tallar algunes carreteres i també a suspendre les classes en diversos municipis. Ara bé, fins a les vuit del vespre la Generalitat Valenciana no va enviar un primer avís generalitzat a la ciutadania per informar de "manera preventiva" la gent i demanar que s'evités "qualsevol desplaçament en carretera". L'alerta va arribar als mòbils quan la situació ja era molt greu, amb conductors de vehicles atrapats a la carretera.
El protocol d'emergències de la Generalitat Valenciana no estableix quan s'han d'enviar aquest tipus d'alertes, sinó que és una decisió discrecional de cada govern. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) havia avisat diumenge que dimarts es podien produir pluges torrencials al País Valencià. "S'esperen xàfecs molt forts sense poder descartar, avui dia, que assoleixin localment intensitat torrencial. [...] És possible que en punts de la Comunitat Valenciana i Múrcia se superin els 150 mm en 24 hores", anticipaven. I dilluns a la nit ja va enviar l'alerta vermella, tal com ha recordat el govern espanyol.
Malgrat suspendre's classes en alguns municipis i a les universitats, fins dimarts a primera hora de la tarda no s'activa la Unitat Militar d'Emergències (UME) a petició del govern de Carlos Mazón per la situació a la zona d'Utiel. En paral·lel, es reuneix el Centre de Coordinació Operativa Integrada, on estan representades totes les administracions, des del govern espanyol fins a l'executiu autonòmic, a més dels cossos d'emergències. "Segons la previsió, el temporal es desplaça cap a la Serrania de Conca, de manera que s'espera que cap a les 18 h disminueixi la seva intensitat a la resta de la Comunitat Valenciana", deia Mazón en roda de premsa després del consell de govern que se celebrava a les 13 hores. El govern valencià va esborrar la piulada amb aquest vídeo.
Però el pitjor estava per arribar: a les 19.30 h es passa a la situació 2 del pla d'emergències i a les 20 h s'envia el missatge generalitzat a tot el territori per demanar precaució. La matinada seria desastrosa amb les primeres 13 morts. De fet, una veu experta consultada apunta que la fase de prevenció va fallar perquè el govern valencià va estar desaparegut durant les primeres hores del temporal, quan s'hauria hagut d'avisar la població de la gravetat de la situació. Una advertència que ja havia arribat de l'Aemet.
Abans que es confirmessin desenes de víctimes mortals, Mazón anuncia que s'activa "el procediment de múltiples víctimes" davant els efectes devastadors de la DANA. Llavors el president valencià torna a demanar que s'evitin desplaçaments, un missatge similar al que havia enviat la Generalitat a través d'una altra alerta als mòbils de tots els valencians. L'executiu valencià ha avisat la ciutadania del "perill" ocasionat per les fortes pluges i també ha informat de mesures preventives. Un missatge que, segons la mateixa veu experta, és el que l'executiu hauria hagut d'enviar dimarts al matí a la ciutadania.
Sense Unitat Valenciana d'Emergències
Un dels focus de les crítiques que s'han començat a fer sentir, especialment a les xarxes socials, ha estat el fet que Mazón eliminés la Unitat Valenciana d'Emergències (UVE) només arribar a la Generalitat. La consellera d'Hisenda i portaveu del govern valencià, Ruth Merino, ho va justificar per "evitar duplicitats" i per "racionalitzar i millorar els serveis públics". Merino va assegurar que la funció d'aquesta unitat la podia fer l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. El PP s'havia queixat que aquesta unitat era un "xiringuito" que duplicava recursos i instal·lava un clima de por, però des del govern de Ximo Puig defensaven que no s'havia contractat cap persona addicional, sinó que la coordinació requeia en el conseller de torn del govern.
La petició de responsabilitats a la Generalitat Valenciana es farà esperar mentre no passi el pitjor de la tragèdia, però hi ha algunes formacions que ja han assenyalat Mazón. "El que ha succeït és inevitable, però hi ha gent que ha mort perquè va anar a treballar i perquè segons qui no va voler tenir unitats d’emergència dignes i ben dotades", ha manifestat el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Des de Compromís han avançat que reclamaran responsabilitats, però que ara cal "donar suport absolut als serveis d’emergències", ha manifestat la seva portaveu, Àgueda Micó. El govern espanyol tampoc vol polemitzar.
Retrets del PP al Congrés
A Madrid, al Congrés la sessió de control començava amb un minut de silenci que, just després, donava pas a una estranya picabaralla política. Incòmodes, la número 2 del PP, Cuca Gamarra, i la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, demanaven prioritzar la solidaritat amb les víctimes mentre es feien retrets. No ha estat fins a la quarta pregunta que els conservadors han proposat suspendre el ple.
"La meva capacitat de sorpresa amb el govern espanyol no té límits", ha lamentat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha deixat buits els escons de la seva bancada –com Compromís– i ha criticat Sánchez per no mantenir-lo informat de la crisi. Aquesta tarda s'ha desplaçat a Castella-la Manxa per reunir-se amb el seu president, el socialista Emiliano García-Page, però la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, s'ha avançat a visitar Letur, una de les zones afectades. PSOE i Sumar han anunciat que no faran declaracions polítiques durant els tres dies de dol que s'han decretat.
A Catalunya, el president de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha sotmès a la sessió de control del Parlament, però s'ha acordat suspendre el ple de manera unànime quan han acabat tots els grups. El president de la cambra, Josep Rull, ha llegit una declaració institucional consensuada amb tots els grups per donar el condol als familiars de les víctimes i traslladar la seva solidaritat a tots els damnificats per la DANA. Posteriorment, en una declaració institucional des de la Generalitat, Illa ha ofert "ajuda" als presidents del País Valencià, Castella-la Manxa i Andalusia després de la "terrible tragèdia" i els ha traslladat "tot l'afecte i solidaritat de Catalunya, del Govern i del conjunt de la societat catalana".