21/04/2015

Ni explicacions de Rajoy ni la llista dels amnistiats

MadridL’estiu del 2013 Mariano Rajoy va haver de comparèixer a les Corts per donar explicacions sobre el seu extresorer Luis Bárcenas. Ho va acabar fent quan la pressió ambiental ja era molt alta i exigia una vàlvula d’escapament. La Moncloa es nega a creure que la situació es pugui repetir ara amb l’exvicepresident espanyol Rodrigo Rato. La tesi de l’executiu és que ja fa temps que està fora de la gestió pública, que la investigació se centra en “l’esfera personal” i que, per tant, el focus s’ha de posar sobre la justícia i no pas sobre el Congrés dels Diputats. En conseqüència, els populars es neguen a crear una comissió d’investigació i a fer comparèixer el president espanyol. Tampoc hi ha cap intenció de fer un acte de transparència i posar llum sobre els noms de les 30.000 persones i societats que es van acollir a la polèmica amnistia fiscal de l’any 2012. D’aquests, 705 s’investiguen per indicis de blanqueig de capitals o de frau fiscal.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A les portes d’unes eleccions municipals i autonòmiques -que poden acabar sent la primera volta de les generals- el PP busca aferrissadament minimitzar aquest afer i posar un tallafoc que eviti un incendi a les urnes. El discurs, com va deixar clar ahir la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, passa per continuar reivindicant el llegat econòmic dels governs de José María Aznar però marcant distàncies evidents amb Rato, que el partit va donar de baixa com a militant a finals de l’any passat per l’escàndol de les targetes black. L’oposició, en canvi, està decidida a insistir en la caiguda d’un dels principals referents del centredreta per treure’n el màxim rèdit electoral. Avui, la mesa i la junta de portaveus del Congrés debatran una proposta del PSOE perquè es creï la comissió d’investigació -com ha fet el Parlament català amb l’afer Pujol- i perquè Rajoy s’expliqui urgentment davant del ple. El secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va avançar ahir en una trobada amb periodistes que ho veuen “poc raonable”. Se li va escapar un “de moment” que després va intentar corregir. Insisteixen que l’ombra de Bárcenas no és allargada.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE “vol que es prevariqui”

La Moncloa intenta centrar el debat en el fet que les institucions, començant per la justícia, funcionen amb independència de qui ha comès el presumpte delicte. “L’Agència Tributària fa la seva feina i això ha de donar tranquil·litat als ciutadans”, va dir Ayllón. Aquest migdia el director d’aquest organisme, Santiago Menéndez, compareixerà a la cambra baixa per informar sobre l’evolució de la lluita contra el frau fiscal. Els socialistes acusen el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, d’amagar-s’hi darrere per no explicar com l’amnistia va beneficiar “amics i dirigents del PP”, segons el diputat del PSOE Pedro Saura.

Cargando
No hay anuncios

A la tarda els parlamentaris hauran de votar una moció del principal grup de l’oposició en què, precisament, reclamen la reprovació del ministre i demanen que es faci públic qui es va acollir a aquella regulació tributària. “El que pretén el PSOE amb aquesta iniciativa és que el govern incompleixi la llei, que prevariqui, i no ho farà”, va dir el secretari d’estat, que va anticipar el vot negatiu del grup popular. Segons afirma no hi ha escletxes legals per revelar ara les identitats dels que van posar al dia la seva situació amb el fisc aprofitant la via que els va obrir l’executiu de Rajoy. Aquella amnistia va fer aflorar 40.000 milions.

Per contrarestar la demanda del partit de Pedro Sánchez, la Moncloa recorda dues coses: que se sabran els noms dels que siguin objecte d’un procediment administratiu o penal per l’origen il·lícit dels diners regularitzats i que la reforma de la llei tributària -que divendres va rebre llum verda del consell de ministres- garanteix conèixer els grans deutors amb la Hisenda espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Feijóo envia un avís a Génova

L’estratègia que han posat en marxa els conservadors respon -i no aconsegueix amagar- el nerviosisme a les seves files per l’impacte del cas Rato als comicis del 24-M. La seva campanya electoral pivota en l’experiència i la gestió i, per això, en una entrevista a TVE Cospedal es va afanyar a dir que les irregularitats que pugui haver comès l’exdirector gerent de l’FMI no “desacrediten” les polítiques econòmiques que tant han elogiat els membres del PP actual. Res a veure, va afirmar, amb el cas Pujol, en què “un entramat familiar s’aprofitava de la Generalitat”.

Cargando
No hay anuncios

Va ser el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, home pròxim a Rajoy, qui va certificar la gravetat de les tensions internes. Va alertar que si el PP perd les eleccions que vénen -menys vots, menys escons i menys regidors que el PSOE o Podem- Rajoy haurà d’obrir “un període de reflexió”. I la detonació del cas Rato just ara no hi ajuda.

Dinar amb Pont Aeri per analitzar el procés

Cargando
No hay anuncios

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, dinarà avui a la Moncloa amb l’influent grup d’empresaris Fòrum Pont Aeri, format pels presidents de les corporacions amb més arrelament a Madrid i Barcerlona, moltes d’elles de l’Íbex-35. Rajoy ja va reunir-s’hi el 2011, abans de convertir-se en cap de l’executiu. La trobada se celebra un mes abans de les eleccions municipals. La Moncloa va admetre ahir que el procés hi serà molt present i que es parlarà dels serveis públics i de la “convivència” entre Catalunya i Espanya.