Neus Torbisco serà la número dos de Junts a les eleccions europees

La catedràtica de dret internacional farà tàndem amb Toni Comín

ARA
2 min
Neus Torbisco, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa catedràtica de dret internacional a l'Institut d'Estudis Avançats Internacionals i Desenvolupament de Ginebra (Suïssa), Neus Torbisco, serà la número dos de la candidatura de Junts a les eleccions europees del 9 de juny, segons ha avançat Vilaweb. Torbisco acompanyarà l'exconseller i actual eurodiputat Toni Comín, que liderarà la candidatura, i Aleix Sarri, que n'ocuparà la tercera posició. L’executiva de Junts té previst aprovar la candidatura aquest dilluns i, posteriorment, l’haurà de ratificar el consell nacional extraordinari que es farà al vespre. Torbisco, que havia estat membre del Consell per la República, ara és membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torbisco és doctora en dret per la Universitat Pompeu Fabra, investigadora sènior a l’Albert Hirschman Centre on Democracy i membre de la Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights. Precisament aquesta setmana, Torbisco va participar en un acte organitzat per l'oficina europarlamentària de Junts-Lliures per Europa a Barcelona. Hi va participar com a coordinadora i editora de l'estudi encarregat per l'expresident Carles Puigdemont arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) de fa un any, que va considerar que dins de la UE s'han de respectar les peticions de detenció i entrega entre països, però va posar com a excepció els casos en què aquestes fossin dirigides contra Grups Objectivament Identificables de Persones (GOIP).

Durant l'esdeveniment, Torbisco, que va sentenciar que els experts consultats van concloure que sí que es podia considerar l'independentisme com un GOIP, va lloar l'estratègia judicial seguida per Puigdemont a l'exili i va criticar els indults, que va qualificar de "solució personal". De fet, la catedràtica, especialitzada en àmbits com els drets dels pobles i les minories, els pobles indígenes i el dret a l'autodeterminació, actualment lidera un projecte de recerca sobre tribunals internacionals i diversitat.

Torbisco farà tàndem amb el fins ara eurodiputat i número 2 a la llista de JxCat l'any 2019, Toni Comín, que va ser escollit la setmana passada pel 77% de la militància del partit perquè encapçali la candidatura de la formació a Europa a les eleccions del pròxim 9 de juny. Comín fa més de cinc anys que és la mà dreta de Puigdemont a Brussel·les i una persona de la seva màxima confiança a l'exili després de la repressió posterior a l'1-O.

stats