Negociar un referèndum és la via preferida dels catalans

Un de cada quatre independentistes defensa la unilateralitat

Enquesta ARA II
07/02/2021
2 min

BarcelonaMés enllà de la pandèmia i la reconstrucció econòmica, les eleccions del 14-F han de servir també per marcar un rumb respecte a la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya. A grans trets, l’oferta electoral conté quatre grans vies: la unilateral, la negociació d’un referèndum, un nou Estatut (o més autogovern) o bé deixar les coses com estan. La que obté més suports entre la població general és la negociació d’un referèndum (34,1%), per davant d’un nou Estatut (25,3%), deixar les coses com estan (14,7%) i la via unilateral (12,8%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si es pregunta només als independentistes, la negociació d’un referèndum també és la primera opció (48,6%), a molta distància de la via unilateral (26,3%). I si es mira per partits llavors és quan es poden detectar diferències entre ells. La via de la negociació és majoritària entre els electors d’ERC (58,1%) i els de la CUP (50,7%), però no entre els de Junts, que estan més dividits entre unilateralistes (44%) i partidaris del diàleg amb l’Estat (39,6%). En canvi, la unilateralitat només obté el suport del 19,8% dels votants republicans i del 35,5% dels cupaires.

El suport a la negociació d’un referèndum també és majoritari entre els comuns (46,3%) i significatiu entre els socialistes (18,7%) i els de Cs (29%), cosa que explica que sigui la primera opció del total de la població. Això sí, la majoria dels votants del PSC es decanten per negociar un nou Estatut respectant el marc legal actual (57,6%) i només un 12,8% volen deixar les coses com estan. Entre els comuns, els que volen negociar una millora de l’autogovern són un 35,7%.

Taronges pel referèndum

Una de les curiositats de l’enquesta és que entre els votants de Cs hi ha una majoria a favor d’augmentar l’autogovern actual, un 56,8% si se sumen els partidaris del referèndum i els que volen un nou Estatut. Això no passa entre els votants del PP, que en un 49,8% aposten per deixar les coses com estan.

Amb aquest panorama es podria produir la possibilitat que el partit que més aposta per la unilateralitat, que és Junts, guanyés les eleccions en un context en què la seva aposta estratègica no és majoritària ni tan sols entre l’independentisme. Les dades indiquen que el gruix dels partidaris de l’estat propi se situa en una posició més pragmàtica, representada per ERC i, en menor mesura, també per la CUP. I en el camp unionista l’opció majoritària no és la immobilista, sinó la de continuar avançant en l’autogovern. Caldrà veure si entre una cosa i l’altra hi ha un camí per recórrer.

stats