Constitució del Parlament

Les negociacions per la mesa deixen tocades les relacions entre JxCat i la CUP

També s'esquerda la confiança entre ERC i els comuns després del desacord per una de les secretaries

BarcelonaLes negociacions de les últimes setmanes no han sigut ràpides ni fàcils i han deixat tocades les relacions entre diversos grups de la cambra. La més evident és la de JxCat i la CUP, que han competit per presidir la cambra catalana, però també la d'ERC amb els comuns, que confiaven en tenir representació a la mesa. En plenes negociacions per formar govern i amb la CUP com a actor imprescindible per garantir la investidura del candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, les tibantors entre la formació de Carles Puigdemont i els anticapitalistes són les que poden complicar la posada en marxa del nou executiu, tenint en compte que els comuns han quedat descartats en aquesta segons ronda de negociacions.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ha entrat per primera vegada a la història a la mesa del Parlament, amb la secretaria que han obtingut gràcies als vots d’ERC i JxCat, però els anticapitalistes no estan satisfets amb el resultats de les negociacions. No només no han assolit el seu objectiu, que, com va avançar l’ARA, passava per presidir la cambra catalana, sinó que tampoc s'ha avançat en la definició d'una nova estratègia independentista i d'esquerres. En un comunicat enviat a la militància, al qual ha tingut accés l’ARA, els cupaires asseguren que "la legislatura no comença amb bon peu" i carreguen contra JxCat per portar la situació "fins al límit". Avisen, a més, que es corre el risc de "frenar possibles acords estratègics de l'independentisme". "Pensem que és una temeritat començar la legislatura sense voluntat d'acord i prioritzant els interessos partidistes per sobre dels interessos del país", afegeixen en aquest sentit en el text.

Cargando
No hay anuncios

La direcció de la formació anticapitalista reitera que s’havia ofert a presidir el Parlament i atribueix a l’"intercanvi de cadires" la composició final de la mesa que els ha relegat a tenir només una secretaria. "Per responsabilitat no hem entrat al joc de portar la situació fins al límit com ha fet Junts amb el risc que la presidència del Parlament acabés en mans del PSC, és a dir, en mans del Tribunal Constitucional i la patronal", assenyalen per justificar que hagin fet un pas al costat en la lluita per ostentar la presidència.

Tot i els retrets, la CUP remarca que no s’aixecarà de la taula de negociació i que continuarà "treballant" per arribar a un acord de govern que faciliti la investidura del cap de llista d’ERC, Pere Aragonès. "Volem donar respostes amb una legislatura en què generem les condicions necessàries per exercir l'autodeterminació, implementar un rescat social immediat i engegar un canvi de model socioeconòmic profund", destaquen en el comunicat. 

Cargando
No hay anuncios

Esquerda entre ERC i els comuns

Però l'esquerda entre JxCat i la CUP no és l'única que s'ha obert arran de les negociacions per la constitució de la mesa del Parlament. També ha quedat tocada la complicitat entre ERC i els comuns després que les converses entre els dos grups perquè els republicans cedissin una secretaria al grup que lidera Jéssica Albiach hagin acabat fent aigües. La mateixa Albiach ha acusat ERC de no voler trencar amb la "hipoteca" que assegura que els republicans tenen amb JxCat i ha avisat que mentre el pacte entre les dues formacions independentistes continuï, ells seran a l'oposició. És a dir, que no participaran, ara per ara, en cap acord que suposi apuntalar un govern de coalició amb JxCat. Tornen a descartar, d'aquesta manera, la via àmplia que no s'ha cansat de reclamar ERC, però que ja fa dies que ha assumit que no anava enlloc.

Cargando
No hay anuncios

"Teníem una majoria alternativa a la mesa i al Govern, ho vam oferir i ERC ha tornat a apostar novament per JxCat. La via àmplia d'ERC era fonamentalment la via Borràs", ha criticat Albiach en roda de premsa al Parlament. Malgrat l'apel·lació a JxCat, el cert és que la formació de Laura Borràs no era determinant perquè els comuns accedissin a la secretaria: simplement necessitaven que ERC renunciés a la seva. I els republicans no ho han fet. Primer s'han garantit la vicepresidència primera amb els vots de JxCat i la CUP i després han fet servir una part dels seus vots per cedir un secretariat a la CUP i quedar-se ells amb un altre.

Els contactes amb els comuns s'havien allargat fins a aquest dijous a la tarda i fonts directament implicades consultades per l'ARA expliquen que ERC s'havia mostrat predisposada a incorporar els comuns a la mesa (la majoria independentista ja estava garantida). "Els comuns haurien de deixar de ser la crossa del PSC", ha etzibat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, des del faristol de la cambra catalana.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Vilalta ha assegurat que els comuns no han "volgut arribar a certs compromisos" per tenir un lloc a la mesa. Uns compromisos que, segons ERC, passaven per exemple perquè els de Jéssica Albiach es comprometessin a votar a favor de la llei d'amnistia al Congrés, una petició que des d'En Comú Podem neguen en rotund. Fonts de la formació lila expliquen que el que els van proposar els republicans a canvi de tenir una cadira a la mesa és que es comprometessin a votar la investidura de Pere Aragonès i també a seure a negociar els pressupostos d'aquest 2021. Dos compromisos que els comuns no van acceptar perquè insisteixen que no donaran cap aval a un executiu on hi sigui JxCat. "Eren excuses", afirmen les mateixes fonts. La sintonia forjada fa tot just un any amb la negociació dels pressupostos entre els mateixos comuns i els republicans –que va servir perquè els de Jéssica Albiach donessin llum verda als comptes elaborats per ERC i també JxCat– s'ha vist tocada en la primera negociació de la nova legislatura i caldrà veure com avança a partir d'ara.