Política22/11/2020

Una negociació pressupostària sense (gairebé) línies vermelles

L’ampli ventall de Sánchez per sumar suports rebaixa les condicions dels partits disposats al diàleg

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridPedro Sánchez té a tocar l’estabilitat desitjada d’ençà que va sumar pels pèls els suports necessaris per a la investidura al gener. Enmig del soroll pel presumpte pacte amb EH Bildu, el govern de coalició ha aconseguit aquesta setmana aprovar la reforma educativa i les recomanacions del Pacte de Toledo i encarrilar els pressupostos generals de l’Estat mentre no fan més que créixer els retrets entre la triple dreta. En gairebé un any de legislatura, la Moncloa ha eixamplat suports amb l’entrada a l’equació de Ciutadans, però també dels quatre diputats del PDECat i la fi del veto a negociar amb el partit abertzale.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’entrada de tots aquests suports ha obligat tant ERC com el PNB, Més País i Compromís, així com el BNG, el PRC i Terol Existeix, a rebaixar les condicions per a les negociacions. La presentació dimarts passat de les esmenes parcials als pressupostos va evidenciar que per a les forces del bloc d’investidura no hi ha gairebé línies vermelles. Paradoxalment, qui més ha gesticulat els últims dies ha sigut Unides Podem, membre de la coalició amb el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Amb la presentació de l’esmena per aturar els desnonaments fins al 2023 de la mà d’ERC i EH Bildu, el partit de Pablo Iglesias ha airejat unes negociacions soterrades amb la resta de partits. Ara ofereix pau a canvi d’acceptar aquesta esmena o bé que es tramiti per reial decret. El resultat s’hauria de veure aquesta setmana, durant la negociació dels pressupostos en comissió.

ERC

Una condició que de moment no es compleix: no pactar amb Cs

Els republicans de moment no han presentat cap línia vermella que sigui un cavall de batalla per donar suport, o no, als comptes. Segons assenyala el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, prefereixen negociar amb “discreció”. Ni tan sols vinculen als comptes l’esmena per garantir la immersió lingüística de la nova llei d’educació que ha indignat Ciutadans. Tot i la negociació amb els taronges, ERC manté els contactes amb la portaveu socialista al Congrés mentre demana al govern espanyol un tracte bilateral per a la negociació. El president espanyol, Pedro Sánchez, va respondre per carta divendres al president substitut, Pere Aragonès -el mateix dia que era designat formalment candidat d’ERC el 14-F- comprometent-se a crear un fons per a l’hostaleria.

Cargando
No hay anuncios

Ciutadans

Arrimadas es menja la “línia taronja” sobre la immersió

Les línies vermelles de la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, no s’han complert. Encara que les anomeni “línies taronges”. Va condicionar el seu sí als pressupostos a soscavar el català com a llengua vehicular a l’escola. Això no s’ha produït i ella no s’ha aixecat de la taula. Des d’ERC ho atribueixen a la “desesperació” de Cs per obtenir algun rèdit. La negociació amb els taronges se centra ara en aconseguir millores per als autònoms, després que el PNB s’hagi endut la medalla d’aconseguir el compromís de la Moncloa de retirar l’impost al dièsel.

Cargando
No hay anuncios

PDECat

Bel no planteja línies vermelles i anuncia mesures ja negociades

Si hi ha dos partits amb qui ja comptava la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant el debat d’esmenes a la totalitat al Congrés eren el PNB i el PDECat. La Moncloa fa setmanes que negocia amb l’escissió de Junts per Catalunya al Congrés. No tant per sumar per als pressupostos, sinó més per mantenir la geometria variable durant la legislatura. “No plantegem línies vermelles”, assenyalava dimecres passat la cara més visible del PDECat a Madrid, Ferran Bel. Les dues condicions que posen per als comptes ja fa dies que el govern espanyol les té en marxa: un fons d’ajuda per a l’hostaleria i un altre per als ajuntaments. Està previst que es presentin aquesta setmana.

Cargando
No hay anuncios

PNB

El primer a treure rèdits previsibles de les negociacions

El PNB viu una etapa nova a Madrid. Ja no és el soci més cobejat, per molt que Montero sempre assenyali que és el seu soci prioritari. Els jeltzales han hagut de gesticular més del que és habitual per presentar-se com els primers a arribar a un acord amb el govern espanyol pels comptes. Un avançament que anticipa el seu sí. Les negociacions també s’han produït sense línies vermelles de cara a la galeria.

Cargando
No hay anuncios

EH Bildu

Un avançament del sí sense parlar de la lletra petita

Però si hi ha hagut un partit que ha posat sobre la taula el seu suport sense anunciar res a canvi ha sigut EH Bildu, que ha sacsejat el tauler de les negociacions de bracet d’Unides Podem amb l’objectiu d’excloure Cs. El PNB els acusa d’haver “copiat” les seves esmenes parcials.