Negociació 'in extremis' amb Junts instal·lat en el 'no'
Els de Puigdemont veuen "molt complicat" canviar d'opinió, però deixen obert un 1% de les possibilitats
MadridSi no hi ha un gir de guió inesperat, Junts votarà en contra dels tres primers decrets del govern espanyol aquest dimecres en el ple del Congrés i el govern espanyol estrenarà la legislatura amb un revés parlamentari. Sense els vots del PP, que també continua en el no, cap aliat de la majoria plurinacional que va investir Pedro Sánchez pot desmarcar-se perquè les iniciatives tirin endavant. I els de Puigdemont, poques hores abans de l'inici del debat, es mantenen en el "no absolut" i veuen "molt complicat" canviar d'opinió. Tanmateix, deixen obert un 1% de possibilitats perquè no poden descartar "que passi res extraordinari". Ara bé, fonts dels juntaires també apunten com a única solució que el PSOE retiri els tres decrets de l'ordre del dia del ple i n'aprovi de nous que incorporin les modificacions que reclama Junts. Fonts del govern espanyol descarten aquest escenari i continuen proposant tramitar els decrets com a projecte de llei per introduir esmenes a posteriori. "El pressing Junts –també per part del Govern– no funcionarà", ha advertit Carles Puigdemont.
Ara bé, Junts assegura que aquesta no és una opció. Al·leguen que els projectes de llei, un cop tramitats, poden quedar "en un calaix" i que les modificacions promeses no arribin mai a concretar-se. Avisen que el seu acord amb el PSOE no els lliga i adverteixen que no acceptaran aprovar res sense "garanties". El PP també rebutja aquesta via pel mateix motiu i el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, que només s'ha obert a una abstenció en un dels tres decrets, l'anticrisi, ha plantejat aquest dimecres davant del comitè executiu nacional dels populars recuperar algunes de les mesures que decaiguin a través d'iniciatives parlamentàries del PP. Feijóo ha reiterat que no farà de "salvavides" del president del govern espanyol, la qual cosa deixa pràcticament en via morta l'opció que siguin els populars els que salvin els decrets de l'executiu. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, l'hi ha retret poc després. "Ha tancat totes les portes d'entesa per tirar-los endavant", ha criticat.
Les mateixes fonts de Junts lamenten que els socialistes "s'han posat en un carreró sense sortida" i que s'hauria pogut evitar aquesta situació si no haguessin tirat pel dret. "Ho han fet malament", resumeixen. Les converses amb Junts, que encara continuen, han estat "permanents" i hi ha punts en els quals s'han acostat posicions. "D'acord no n'hi ha ni un", afirmen, però, els juntaires. I adverteixen que "ara ja és tard" per arreglar els tres decrets. Insten a convocar un consell de ministres extraordinari que aprovi nous textos que, quan arribin a la cambra baixa, sí que podrien comptar amb el seu vot afirmatiu. López ha insistit en roda de premsa aquest dimecres al migdia que continuarien negociant "fins a l'últim moment" i ha avisat que qui tombi les mesures que beneficien "l'interès general", cometrà una "absoluta irresponsabilitat". "Confiem que hi hagi acord", ha desitjat.
Junts respon que el PSOE sap des del 18 de desembre, el dia abans d'aprovar dos dels tres decrets al consell de ministres, que Junts hi votaria en contra pel fet que no s'incloguessin d'entrada als textos les seves exigències. "Han complicat molt una negociació que era senzilla", lamenten. El govern espanyol té un escull més. Podem també manté l'amenaça de no donar suport a dos dels decrets del govern espanyol i la seva líder, Ione Belarra, ha denunciat en roda de premsa al Congrés que el PSOE no s'havia mogut per aconseguir fer-los canviar d'opinió. Fonts de la direcció han explicat que divendres van fer arribar per escrit les seves esmenes, però que encara no havien rebut feedback. "El PSOE ha d'entendre que ha de seure a negociar", han afirmat. Al vespre, fonts del partit han explicat a l'ARA que continuaven sense avenços.
Què vol introduir Junts?
Les mateixes fonts de Junts al·leguen que no reclamen res "forassenyat". Del decret òmnibus qüestionen el punt sobre les qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que consideren que pot fer perillar l'aplicació de la llei d'amnistia, i també reclamen recollir un increment de recursos per a la justícia catalana. En el decret anticrisi, Junts vol que l'IVA de l'oli passi al 0%, mantenir almenys sis mesos més l'IVA reduït de la llum i del gas i que l'Estat assumeixi la totalitat de la subvenció al transport públic urbà i interurbà (actualment el govern espanyol aporta el 30% i les comunitats autònomes el 20%). Pel que fa al decret de Treball, Junts vol que s'inclogui la patronal catalana en el diàleg social.
Retorn d'empreses que van marxar l'1-O
Una altra de les propostes de Junts que ha centrat el debat del dia és la possibilitat de sancionar les empreses que van marxar de Catalunya l'1-O i que es resisteixin a tornar. El PSOE s'obre a promoure mesures per "facilitar" aquest retorn, sense parlar de sancions. El plantejament de Junts és modificar la llei de societats de capital introduint que la seu social ha d'estar a la comunitat autònoma on tenen l'activitat majoritària, un plantejament que els socialistes haurien acceptat.
Ara bé, Junts també vol incentius fiscals per a aquelles persones que compleixin aquesta norma (les que no van marxar i les que tornin) i que s'obri la porta a sancionar aquelles companyies subjectes a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) i al Banc d'Espanya que ho incompleixin. Tot això, ho volen recollir en un decret a banda que tingui com a objectiu específic revertir el decret del govern de Mariano Rajoy que va propiciar els trasllats de seu. El govern espanyol ha dit que en tot cas s'actuarà respectant la "seguretat jurídica" davant el rebuig de la patronal CEOE, que ha titllat la mesura de "comunista". La Generalitat també descarta donar incentius per al retorn de les empreses que van marxar el 2017.