Política17/11/2013

Navarro renuncia a un acord de fons amb els crítics

F.c.
i F.c.

BarcelonaPere Navarro ho ha intentat i ahir a la nit ho seguia intentant, però avui es presentarà al consell nacional extraordinari que ha convocat sense cap esperança de tancar un acord de fons amb els sectors crítics sobre el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció no està disposada a aprovar, com voldrien els crítics, un document que deixi de banda la condició que qualsevol pas entorn del dret a decidir ha d'estar prèviament acordat amb el govern central, ara en mans del PP amb majoria absoluta. I això que Navarro va rebre ahir pressions de dirigents com Xavier Sabaté, Rocío Martínez-Sampere i Francesc Vallès, entre d'altres, perquè avui al consell nacional s'arribi a un text de consens encara que això impliqui renunciar als punts més conflictius. "Que tinguin clar que hi haurà una referència explícita a votar en contra de qualsevol procediment, data i pregunta de la consulta que no estigui acordada", seguien insitint ahir fonts del nucli dur de la direcció. Miquel Iceta i Daniel Fernández, que no tenen ara càrrecs orgànics, eren els que enllestien el text.

Cargando
No hay anuncios

Els crítics consideraven que el que fa Navarro blindant al consell nacional el seu gir, que podria acabar amb l'expulsió del grup parlamentari del PSC amb els diputats díscols si no accepten la doctrina majoritària, és "consolidar la distància" i, davant d'això, ells busquen deixar alguna escletxa oberta a l'entesa o, si més no, a pactar la discrepància. Ahir van posar damunt la taula un text oferint la possibilitat que la petició al govern espanyol perquè, a través de l'article 150.2 de la Constitució, es porti a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, que fa més de dos anys que no s'ha reunit. No volen un enfrontament sonor avui (també perquè se saben en clara minoria al consell nacional) i busquen arguments per justificar (i que es toleri) trencar la disciplina de vot el 4 de desembre, quan el Parlament demani la consulta a Madrid. Navarro no en vol sentir a parlar.

El primer secretari afirma que no se situa fora del dret a decidir i recorda que cinc vegades han votat no a activar el 150.2 per demanar la consulta, i ahir va instar el PSC a ser "valent" en la defensa de les posicions federalistes.