Política12/11/2013

Navarro no convenç els crítics

Alerten que despenjar-se del procés els aboca a votar diferent al Parlament

Sara González
i Sara González

Barcelona."No podem assumir aquest posicionament, que ens porta a un carreró sense sortida". Així intentava el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, convèncer els membres de la direcció socialista que cal votar en contra de demanar a Madrid el traspàs de la competència per organitzar un referèndum a Catalunya. El famós article 150.2 de la Constitució. Un gest que, tal com va avançar ahir l'ARA, és l'inici del despenjament del PSC del procés sobiranista. Les alarmes es van tornar a encendre entre els dirigents crítics, que no es van estar d'insinuar que s'està abonant el terreny perquè tornin a trencar la disciplina de vot al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pere Navarro ja ha decidit: no formarà part del front comú català al Congrés per reclamar a Mariano Rajoy que autoritzi la consulta. El primer secretari socialista no vol seguir participant en un joc que considera absurd perquè entre bastidors, assegura l'aparell socialista, tots els partits donen per fet que la consulta no es farà. "Tot és fruit de la necessitat independentista de conservar la tensió narrativa per mantenir viu el procés", va afegir Ferran Pedret, que abonava així la tesi que el PSC no pot votar a favor de portar la reivindicació de la consulta al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Navarro va prendre ahir la paraula a la reunió, encara eufòric amb el resultat de la conferència del PSOE i disposat a no protagonitzar més picabaralles amb Ferraz. Té l'argument perfecte per evitar-los: no votar cap proposta que no estigui acordada prèviament amb el govern espanyol. Els dirigents crítics, però, no comparteixen la lectura optimista que fa Navarro del conclave i recorden que el partit s'havia compromès a "esgotar les vies legals" per aconseguir fer la consulta acordada.

En pro de la "coherència"

Cargando
No hay anuncios

A ulls dels crítics, de la conferència política qui en va sortir beneficiada va ser la federació d'Andalusia amb el seu discurs de l'Espanya unida i la no acceptació del dret a decidir. Per molt que l'entorn de Navarro demanés fidelitat als crítics en la decisió de votar en contra de l'article 150.2, ells, que ja fa temps que alerten d'un viratge ideològic del nucli dur, tenen la mosca al nas i així l'hi van fer saber al primer secretari. "No ens feu triar entre el pare i la mare perquè, si hem de triar, triarem PSC", va avisar Joan Ignasi Elena, líder del corrent crític Avancem, segons fonts presents en la reunió de la direcció socialista. També l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va demanar coherència amb el programa electoral i votar en conseqüència.

Els advertiments no van venir només dels dirigents crítics, que van demanar que Miquel Iceta, president de la Fundació Rafael Campalans, assisteixi a les reunions de l'executiva perquè el consideren un dels màxims responsables del viratge del PSC. També Celestino Corbacho es va mostrar preocupat per quina serà la resposta que donarà el PSC un cop s'hagi despenjat de la votació de demanar la consulta al Congrés. "No ens fem trampes al solitari", va advertir, segons les fonts consultades per l'ARA, donant a entendre que serà molt difícil argumentar que el PSC voti en contra i segueixi mantenint que vol una consulta legal i acordada. Navarro va replicar que la resposta seria la mateixa que fins ara: defensa de la reforma constitucional en sentit federal, ara que més enllà de les fronteres catalanes té uns "interlocutors" clars: el PSOE en bloc.

Cargando
No hay anuncios

Però Corbacho va burxar justament en el que Navarro retreu a CiU i ERC en recordar que el PSC no té garantit el suport del govern espanyol per reformar la Constitució. I va afegir que ni tan sols pot estar segur que un PSOE que comença a caminar sota la batuta andalusa arribi a acceptar el federalisme asimètric que el PSC vol i la consulta legal i acordada que defensa.

El portaveu del partit, Jaume Collboni, va insistir que tot i que els socialistes catalans encara no han pogut convèncer el PSOE perquè accepti el dret a decidir, el PSC el seguirà defensant. Fins i tot va dir que encara veu marge de maniobra perquè Ferraz acabi avalant la consulta, ja que el procés és "viu i evoluciona". Collboni va negar que el fet de no haver parlat d'aquesta qüestió en el conclave del cap de setmana sigui una renúncia del PSC, que a parer seu en surt "refermat", perquè s'hi va evidenciar que ha estat "el motor de canvi" dins del PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Evitar la divisió al Parlament

Les pròximes setmanes seran claus per aclarir si Navarro es manté ferm en la decisió de votar en contra de qualsevol pas en el procés sobiranista que no hagi rebut abans el vistiplau de Madrid. La voluntat de l'aparell és seguir mantenint una comunicació fluida amb els crítics per evitar que es torni a repetir l'estampa dels cinc diputats díscols que el 23 de gener es van negar a votar en contra de la declaració de la sobirania. I és que, un cop el PSC ha segellat la pau al Congrés amb el PSOE, encara li falta resoldre, si encara és possible, l'escletxa interna.

Cargando
No hay anuncios

Primàries urgents dels socialistes a Rubí

L'executiva del PSC va acordar ahir acabar amb la batalla interna del PSC de Rubí convocant unes primàries tancades als afiliats per escollir el candidat a l'alcaldia a finals d'any o principis del 2014. L'actual alcaldessa, Carme García, no ha pogut reconduir les diferències entre el partit i l'equip de govern. Al setembre va deixar sense competències dues regidores, Anna Maria Martínez -primera secretària de l'agrupació- i Maria Mas. Martínez ja ha anunciat que vol ser candidata, mentre que Garcia no pensa optar-hi.