LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política22/01/2014

Navarro arracona els crítics

Els retira els càrrecs al grup parlamentari i els aïlla per forçar-los a renunciar a l'acta de diputats

Sara González
i Sara González

Barcelona.Fora de l'executiva, fora del consell nacional i, ara, arraconats al Parlament. La direcció del PSC va decidir ahir apartar cautelarment dels seus càrrecs de les comissions parlamentàries els tres diputats crítics que van trencar la disciplina de vot per defensar la petició de la consulta al Congrés. És un grau més en l'olla a pressió a la qual Pere Navarro està sotmetent els díscols perquè deixin l'escó voluntàriament i estalviar-se així el tràngol d'expulsar-los ell del grup, una opció que està sobre la taula però que ahir no va gosar executar. Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, però, no cedeixen a l'espera que la comissió de garanties -encarregada de vigilar el compliment dels estatuts del partit- determini si han de quedar fora o no del PSC.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seguiran formant part del grup socialista, però sense tenir veu pública ni representar el grup", va anunciar el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena. Així doncs, Geli deixarà de ser portaveu del PSC a la comissió de salut i a la d'universitats, Elena no ho serà de la de cultura i Ventura haurà d'abandonar la secretaria de la mesa de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i deixar de ser la portaveu del partit a les comissions d'infància i de peticions. Consegüentment, patiran una reducció mensual del sou de diputats i hauran de continuar assistint obligatòriament a les comissions.

Cargando
No hay anuncios

Assenyalant la porta de sortida

Lucena va argumentar que la decisió s'ha pres "en simetria" amb les mesures dictades pel consell de garanties del partit a l'espera d'una resolució definitiva pel fet d'haver desobeït el mandat del consell nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos. Tot i això, ahir va tornar a assenyalar la porta de sortida als tres diputats i els va recordar que "encara són a temps" de renunciar a l'acta si no volen perllongar una situació que està "perjudicant" el partit. La situació, però, està enrocada. "Com ens poden demanar que pleguem quan les mesures preses són provisionals?", replica un dels diputats díscols.

Cargando
No hay anuncios

La situació, doncs, està estancada. La direcció vol que, si finalment hi ha expulsions, el procediment sigui "impecable". Els dirigents de la cúpula estan tan convençuts que l'incompliment dels estatuts és "flagrant" que només pot desembocar en l'expulsió del partit. "A hores d'ara tenim tres diputats que cobren però que no treballen. No poden fer res, no existeixen", asseguren fonts de la direcció del PSC, que insisteixen que haurien de seguir el camí de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Aquesta seria la situació ideal per al primer secretari. Primer, perquè és conscient del desgast d'imatge que suposaria haver-los d'expulsar, i, segon, perquè li permetria rellevar-los, conservar els 20 diputats i evitar que el PSC quedi relegat a ser la quarta força al Parlament. Ahir, justament, el regidor de la Seu d'Urgell i número dos de la llista per la demarcació de Lleida, Òscar Ordeig, va adquirir la condició de diputat per la renúncia de Ros.

Els díscols recorden que l'origen d'aquesta situació l'ha volgut el mateix Navarro negant-se a acceptar l'abstenció com a punt de consens i ara estan disposats a arribar fins al final. Els tres dirigents ja estan preparant les al·legacions per justificar el seu acte de desobediència i esperen que la situació es resolgui en unes dues setmanes afrontant una "refundació" del partit. Consideren que la reunió de la direcció de dilluns, la primera en què no seran, és clau per determinar si el PSC vol trobar un encaix a la pluralitat o bé si l'escissió ja és inevitable.

Cargando
No hay anuncios

Un problema de fons

L'exconsellera Marina Geli advertia ahir la direcció que apartar els crítics no resoldrà els problemes de fons que pateix el PSC. "Això sobrepassa tres diputats. Si fos tan fàcil que es resolgués deixant l'acta, ara mateix la deixaria. Només cal sortir al carrer i veure la quantitat de persones socialistes que volen sentir-se representades per un PSC que sempre ha estat al costat del catalanisme", va argumentar en referència als regidors i alcaldes socialistes que estan donant suport a la consulta del 9-N votant a favor de mocions als ajuntaments. Un d'ells va ser l'alcalde de Flix, Marc Mur, que ahir va renunciar al seu càrrec a la direcció del partit en protesta pel fet que els tres diputats hagin estat apartats sense donar-los l'oportunitat d'explicar-se prèviament.

Cargando
No hay anuncios

El PSC s'esmicola, però al carrer Nicaragua n'hi ha que creuen que aquesta situació és un mer tràmit per cohesionar el partit i construir una base sòlida a partir de la qual créixer. Tingui els costos que tingui.

Una cúpula amb onze dirigents menys

Cargando
No hay anuncios

El degoteig de baixes a la direcció del PSC no ha cessat en les últimes setmanes. El primer a marxar per discrepàncies amb la direcció va ser Jordi Martí. Després van ser Rocío Martínez-Sampere i Laia Bonet. Des de dilluns, també Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Fabian Mohedano en queden fora, i ahir va renunciar-hi l'alcalde de Flix, Marc Mur. A aquestes baixes cal sumar-hi la de Jaume Collboni -temporalment, per les primàries de Barcelona- i les de Daniel Fernández i Manuel Bustos, imputats en el cas Mercuri, i també l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez, esquitxat pel cas Innova.