LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política16/11/2013

Navarro amenaça els crítics amb l'expulsió si desobeeixen

La direcció no consentirà que tornin a trencar la disciplina de vot per la consulta

Sara González
i Sara González

Barcelona."Aquest soroll permanent no es pot aguantar gaire temps i s'ha d'acabar", diu l'aparell del PSC. "Ells són inflexibles, però nosaltres serem coherents i conseqüents", afirmen els dirigents crítics. Aquesta és la radiografia després de la reunió que ahir va mantenir el primer secretari del PSC, Pere Navarro, amb Àngel Ros, Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Jordi del Río. La batalla està servida al carrer Nicaragua i, aquest cop, pactar l'enèsima treva s'endevina molt difícil. Els uns ja han decidit baixar de l'autobús del procés sobiranista que piloten CiU i ERC, els altres volen seguir formant part del front comú per la consulta. Posicions antagòniques. Tant, que el consell nacional extraordinari de demà pot ser l'avantsala d'una inevitable ruptura. Els crítics estan disposats a trencar la disciplina de vot al Parlament i la direcció avisa que, si ho fan, no quedaran impunes. "Si no respecten la decisió majoritària del partit, és molt probable que siguin expulsats del grup", van explicar ahir fonts de la direcció a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts pròximes a Navarro admeten que l'escenari és difícil: "No hi ha marge". Els arguments del mateix secretari d'acció política, Antonio Balmón, en sortir de la reunió deixaven clar per què és tan difícil l'entesa amb els crítics: "El camí cap a la consulta no es pot fer si no hi ha un acord amb Madrid. No volem acompanyar cap govern ni a la confrontació ni a la frustració". I això implica, segons l'aparell del PSC, votar en contra de la petició de la consulta al Congrés a través de l'article 150.2 de la Constitució perquè l'Estat traspassi a Catalunya la competència per convocar un referèndum. Aquesta proposta, asseguren, és "posar el carro davant dels bous".

Cargando
No hay anuncios

"Haurien de marxar ells"

Durant la reunió, Navarro va manifestar la seva preocupació perquè els crítics tornin a trencar la disciplina de vot al Parlament el 4 de desembre, tot i que no va voler verbalitzar les conseqüències que es derivarien d'aquesta situació. I això que els mateixos dirigents crítics van demanar a Navarro com es gestionaria l'endemà i què passaria amb ells si es negaven a assumir les directrius del partit a la votació parlamentària. El que queda clar és que no es resoldrà amb una simple multa com va passar al mes de gener amb la declaració de sobirania. És més, la cúpula es decanta per expulsar-los i que passin a formar part del grup mixt, o bé, si així ho decideixen, que renunciïn a l'escó. "Si la discrepància és tan gran en una tema tan troncal com aquest, hauria de sortir d'ells mateixos marxar", diu un dels dirigents del nucli de poder del carrer Nicaragua, on hi ha la seu del partit.

Cargando
No hay anuncios

De fet, marxar del grup i de la direcció del partit és ja una de les possibilitats que tenen al cap almenys els dirigents d'Avancem si s'enquisten les posicions. "És la direcció qui més hi té a perdre, no nosaltres", avisen. A l'espera de l'efecte que puguin tenir aquestes amenaces de la direcció, els crítics, per ara, tenen coll avall que per coherència no poden votar al Parlament contra l'article 150.2. "La situació és irresoluble. Nosaltres serem coherents amb la defensa del dret a decidir a través d'un instrument legal", avisen, i recorden que va ser el mateix Navarro qui es va comprometre, a principis de legislatura, a abstenir-se en totes les votacions que fessin referència a la consulta. "En tot cas, és el nucli dur qui s'ha mogut d'aquest carril", sentencien.

A les portes de la seu de Nicaragua, Elena va subratllar que el PSC havia de quedar "inequívocament" aliat a favor del dret a decidir. En cas contrari, els socialistes corren el risc de ser identificats amb el bloc del nojuntament amb el PP i Ciutadans, una imatge que precisament no molesta al PSOE, que veu en el desmarcatge del procés de Navarro la garantia per acabar amb les discrepàncies al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Un text alternatiu 'in extremis'

Sigui com sigui, abans d'arribar a situacions dràstiques, Navarro i els crítics encara volen esgotar una última carta. Els díscols es van comprometre ahir a redactar un text alternatiu a la resolució que diumenge es portarà a votació en la reunió del consell nacional. Navarro vol que quedi clar un discurs sense polifonies que defensi la consulta però només en cas de poder acordar-se amb l'Estat i sense quedar supeditat a una data concreta. També vol deixar clar que no s'avalarà cap mesura que no estigui acordada amb el govern central.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, per molt que finalment fossin capaços de consensuar uns mínims de cara al consell nacional, la gran batalla es lliurarà al Parlament. Navarro n'és conscient i els seus afins també. Ahir, just quan els crítics sortien capcots però ferms de Nicaragua en la seva intenció de ser fidels al procés de la consulta, entraven a la seu Miquel Iceta i Daniel Fernández, dirigents clau en un gabinet de crisi com el que ara necessita Navarro per encarar la sortida del procés de la consulta. Encara que això impliqui deixar pel camí una part del partit.