Política 14/06/2021

Ione Belarra, una navarresa per posar fi al centralisme madrileny

Mariona Ferrer Fornells
2 min
La nova líder de Podem,  Ione Belarra, acompanyada del seu equip -la majoria dones- ahir al congrés del partit.

MadridSi l’equip que va impulsar Podem fa set anys, quan va néixer, era sobretot masculí i capitanejat per professors de la Facultat de Polítiques de la Universitat Complutense de Madrid, ara n’agafa el relleu un equip bàsicament femení, la primera generació crescuda a les trinxeres de la formació. Però la principal diferència és que qui pren les regnes ja no és una madrilenya. Ione Belarra ostenta des d’ahir el títol d’haver-se convertit en la primera líder d’un partit estatal d’origen navarrès. Nascuda a Pamplona fa 33 anys, va aterrar a Podem de la mà de la seva amiga i ànima bessona, la ministra d’Igualtat, Irene Montero. Es van conèixer, igual que Iglesias i l’exnúmero dos del partit lila, Íñigo Errejón, a la Complutense de Madrid, però en aquest cas a la Facultat de Psicologia. Des de llavors que són inseparables i el seu destí ha anat de bracet.

Va ser justament la primera baixa de maternitat de Montero la que va catapultar Belarra al Congrés el 2018, quan va passar de l’última fila a la primera i va assumir el paper de portaveu en un difícil moment per al partit, amb la marxa d’Errejón després d’impulsar Més Madrid. La seva gestió va sorprendre tots els partits i aquell mateix any va rebre el premi a “diputada revelació” de l’Associació de Periodistes Parlamentaris. Des de llavors que s’ha convertit en una peça essencial de l’equip negociador de Podem, primer fora de l’executiu i després dins.

Iglesias i Montero hi tenen plena confiança. Amb l’arribada a la Moncloa, Belarra es va convertir en secretària d’Agenda 2030 -el 2020 també va ser mare per primer cop- i en assot del PSOE dins de l’executiu. Davant de qualsevol diferència, eren sempre habituals els tuits de crítica per marcar la posició del partit lila a l’executiu i evitar que Iglesias s’hagués de mullar. Des de l’assumpció de la cartera de Drets Socials, però, aquest tipus de missatges s’han frenat, a l’espera de conèixer com es repartiran els poders amb la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, l’encarregada de coordinar-se amb Pedro Sánchez.

Politització només amb Podem

A diferència d’Iglesias, Belarra no és un animal polític. Tot i haver-se bregat en l’activisme des de ben jove sobretot en programes d’integració de migrants i refugiats -durant molt de temps ha col·laborat amb SOS Racisme-, la seva politització no va començar fins que va entrar a Podem el 2014 després d’un màster en psicologia de l’educació. A més de la feina del ministeri, afronta la tasca titànica de reimpulsar Podem i intentar eixamplar l’espai a l’esquerra del PSOE. Per a això seran vitals les confluències, a les quals va convidar ahir a sumar forces. “No és casualitat que sigui una navarresa qui pren les regnes del partit i no una madrilenya”, apuntava ahir Jéssica Albiach, líder d’En Comú Podem al Parlament.

stats