Política08/07/2012

Muriel Casals aposta per un acte de suport al pacte fiscal que aprovi el Parlament i de rebuig a una rebaixa a Madrid

La presidenta d'Òmnium Cultural defensa en una entrevista a l'ACN el "capital polític" que va néixer amb la manifestació del 10- J d'ara fa dos anys

Acn
i Acn

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, aposta per un acte civil de suport al pacte fiscal que aprovi el Parlament perquè els representants polítics se sentin reforçats i també per reclamar-los que no "cedeixin massa" en la negociació a Madrid tot recordant que "experiència de l'Estatut va ser dolorosa". En una entrevista a l'ACN, ha citat la dita popular 'quan has perdut, no perdis la lliçó', per apel·lar a què no es tornin a repetir errors del procés de l'Estatut. D'altra banda, dos anys després de la massiva manifestació del 10-J organitzada per Òmnium com a resposta de la retallada del TC sobre l'Estatut, Muriel ha defensat "el capital polític" que la mobilització va generar. Casals creu que "probablement" en el procés de negociació del pacte fiscal i en el moment d'anar a Madrid caldrà mostrar "explícitament" que els catalans "no volen que els representants polítics cedeixin massa". Tot i admetre que en tota negociació hi ha certes concessions, ha reclamat que no es rebaixi la proposta que surti de Catalunya per evitar que es torni a repetir l'experiència "dolorosa" de l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, ha citat la dita popular 'quan has perdut, no perdis la lliçó' i s'ha mostrat esperançada que els polítics tinguin ara, després del procés de l'Estatut, la consciència que no poden tornar a Catalunya amb un pacte rebaixat, "perquè els hi tirarem a la cara i no l'acceptarem", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Es tractaria d'un acte perquè els representants polítics se sentin reforçats amb el pacte fiscal, ja que segons Casals, l'objectiu no és criticar-los sinó traslladar-los el missatge que tenen molta força si fan el que els ciutadans els hi demanen. Muriel Casals ha explicat que apareixen constantment entitats que volen aglutinar el sobiranisme i que podrien liderar aquest acte, i ha assegurat que Òmnium no té vocació d'exercir sempre de líder. "Potser hi ha algun altre nucli que lidera aquest moment polític, no ho descarto", ha afirmat sense donar més detalls.

Encara sobre el pacte fiscal, la presidenta d'Òmnium Cultural s'ha referit a la majoria social que està a favor d'un model amb el que Catalunya recapti tots els impostos i "tingui la clau de la caixa". Una majoria que, segons Casals, s'hauria de plasmar amb unitat política. "Alguns partits haurien d'interpretar el que els demanen els seus electors. Persones que volen que la Generalitat sigui sobirana fiscalment n'hi ha a tots els partits", ha assegurat tot lamentant que, a vegades, es prioritzi la rivalitat i els interessos electorals en lloc del què convé al país. "És falta d'educació democràtica. Davant de determinats fets, cal fer pinya amb el Govern i això costa", ha etzibat dirigint-se als partits de l'oposició que, de moment, no donen suport a l'executiu de Mas amb el pacte fiscal en la línia del concert econòmic.

Cargando
No hay anuncios

Segons Casals, si no s'aconsegueix que Catalunya tingui una hisenda pròpia per la via del pacte, s'haurà d'aconseguir "per la via de la força", és a dir, no enviant més els impostos a l'agència tributària espanyola. I en aquest sentit, ha recordat que Òmnium Cultural està preparant una campanya per promoure l'objecció fiscal, una acció que defineix com a "obediència fiscal als legítims governants".

El capital polític del 10-J

Cargando
No hay anuncios

Dos anys després de la manifestació del 10-J que va omplir el centre de Barcelona per rebutjar la sentència del TC sobre l'Estatut, Muriel Casals creu que les coses han canviat, tot i admetre que potser no tant com es voldria. "Hi ha un capital política gràcies a la manifestació i a les consultes que fa que els ciutadans catalans, o una part, estiguem en un estat de tensió política activa, és a dir, que som conscients que les coses han de canviar i que hem de buscar una relació diferent amb l'Estat", ha reflexionat.

Una tensió política amb la qual Casals avisa que no es pot viure a llarg termini. Segons la presidenta d'Òmnium Cultural, "s'ha de veure la llum d'una solució relativament aviat perquè sinó hi ha risc de cansament i de llençar la tovallola".

Cargando
No hay anuncios

Les fórmules del dret a decidir: referèndum, declaració del Parlament o eleccions

En referència a l'exercici del dret a decidir el futur de Catalunya, un dels objectius que s'ha marcat Òmnium amb motiu del 50è aniversari de l'entitat, Casals ha explicat que no hauria de passat necessàriament per un referèndum. Segons la presidenta d'Òmnium, aquest és un mecanisme "interessant" però ha apuntat que també es podrien fer passos des del Parlament en cas que la cambra catalana se senti prou representativa.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, ha opinat que "la fórmula jurídica o política" que s'ha de decidir podria prendre diverses formes: des d'un referèndum a una declaració al Parlament i, fins i tot, unes eleccions anticipades. Es tractaria d'uns comicis en què es presentessin una unió de forces catalanistes amb una part del programa en comú, un fet que donaria a les eleccions una força de "plebiscit".