El Govern crida a mobilitzacions "unitàries i contundents" si el TC inhabilita Forcadell
Munté afirma que, des de fora, no s'entén la "posició de l'estat espanyol de mur granític, incomprensió, zero diàleg i persecució d'un procés democràtic"
BarcelonaLa consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha cridat a impulsar mobilitzacions "unitàries i contundents" en el cas que s'inhabiliti la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no haver impedit la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. "Si arriba una decisió així, que espero que no arribi, haurà d'anar seguida d'una resposta com sempre cívica, pacífica i 100% democràtica" de la ciutadania, els partits polítics i les entitats sobiranistes, ha destacat en una entrevista d'Europa Press.
Munté espera que, en cas d'inhabilitació, les forces sobiranistes enviïn un missatge d'unitat i civisme: "Ens miren i ens observen des de fora [...] i moltes persones segur que no entenen aquesta posició de l'estat espanyol de mur granític, incomprensió, zero diàleg i persecució d'un procés democràtic".
Per aquesta raó, espera que imperi el seny a les institucions estatals i no s'inhabiliti Forcadell, perquè seria una decisió "tremendament injusta als ulls de tot el món", tenint en compte que es tracta d'una presidenta parlamentària elegida democràticament, segons ha defensat.
De fet, ha recordat que "altres vegades, davant la intensitat amb la qual el govern del PP ha anat portant una i una altra vegada normes i lleis catalanes al Tribunal Constitucional (TC)", els magistrats han optat per desestimar o aixecar suspensions perquè, segons la seva opinió, s'ha imposat l'anàlisi coherent de la situació.
Si aquesta coherència no impera i hi ha inhabilitació, Munté s'ha referit al missatge "potent" dels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, que han animat Forcadell a seguir desenvolupant les seves funcions i arbitrant el ple en cas que la inhabilitin.
La portaveu del Govern s'ha alineat amb aquesta opció però descarta parlar de desobediència i aposta per posar èmfasi en l'obediència al mandat democràtic del 27-S i al desplegament del full de ruta independentista: "Em nego a deixar-me portar pel llenguatge de desobediència en sentit negatiu quan el que estem fent a Catalunya és profundament en positiu i no va contra ningú".
Forcadell va complir amb el reglament
Munté ha defensat que Forcadell no va impedir la votació al Parlament perquè "va complir estrictament amb el reglament" de la cambra, que diu que es pot incloure una votació a l'ordre del dia si dos grups ho sol·liciten: en aquest cas, ho van fer JxSí i la CUP.
"El Govern té una visió molt diferent de les funcions d'un Parlament, com veiem allà, on tot està paralitzat i ni tan sols hi ha control a l'executiu" a causa que està en funcions i els grups no poden exigir explicacions al Congrés, ha criticat.
La "persecució" a Forcadell i a la resta de membres de la mesa del Parlament és per a Munté una nova mostra de la judicialització de la política que està portant a terme el govern espanyol, que hauria d'abandonar aquesta estratègia i començar a dialogar per abordar el procés sobiranista, ha destacat.
Preguntada per si els membres de JxSí de la mesa han de presentar les al·legacions que requereix el TC o ha de considerar-ho un tribunal deslegitimat, Munté ha dit que és una decisió que correspon al grup parlamentari i que com a Govern es respectarà al "cent per cent" la decisió.