Munté, sobre apujar els impostos: "Hi ha un nivell de pressió fiscal excessiu"
El Govern no es planteja cap modificació de l'impost de successions als pressupostos del 2017 i manté la seva voluntat de rebaixar l'IRPF a les rendes més baixes
BarcelonaUn dels esculls en les negociacions dels anteriors pressupostos amb la CUP va ser l'augment d'impostos, fins i tot hi va haver tensió entre els socis –ERC i la llavors CDC– de Govern. Ara que s'encaren noves converses amb l'esquerra anticapitalista per aprovar els comptes d'enguany, l'executiu ha expressat la seva voluntat d'abaixar-los a les rendes més baixes i no augmentar els tributs.
"Hem estat clars, a Catalunya existeix un nivell de pressió fiscal molt alt i excessiu", ha sentenciat la portaveu del Govern, Neus Munté, en la roda de premsa després de la reunió del consell executiu habitual de cada dimarts. Aquest matí, l'expresident Artur Mas ha expressat la mateixa posició en una entrevista a Catalunya Ràdio.
Munté ha assegurat que s'ha de treballar amb uns pressupostos "realistes" i que l'anterior Govern d'Artur Mas ja va esgotar els marges per augmentar els tributs i que ara per ara l'executiu no es planteja una modificació de l'impost de successions. La portaveu ha expressat que els pressupostos són molt semblants als comptes del 2016 i ha recordat que en els anteriors comptes no hi havia cap modificació de l'IRPF. Ara bé, ha assegurat que els comptes tindran una dimensió "marcadament social".
Paral·lelament, però, la CUP ja ha presentat les seves propostes de resolució en el debat de política general, en què demana una modificació de l'impost de successions i una pujada de l'IRPF a les rendes altes.
Rebaixar l'IRPF a les rendes baixes
Munté ha situat l'objectiu del Govern a rebaixar els impostos a les rendes més baixes, tot i que ha admès la complexitat de fer-ho tenint en compte les dificultats de "context". També ha retret al govern en funcions del PP que no hagi transmès encara el nivell de bestretes amb què comptarà la Generalitat l'any 2017, cosa que dificulta l'elaboració de l'arquitectura pressupostària. De moment, el departament que pilota el vicepresident, Oriol Junqueras, està treballant en una previsió pròpia d'ingressos.
Debat de política general
Un dia abans que s'iniciï el debat de política general, Munté ha inclòs les majories que s'hi puguin dibuixar com a part de la "cadena de confiances" a les queals es va referir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el seu discurs en el si de la qüestió de confiança. D'aquesta manera, ha demanat el suport implícitament a la CUP per no deixar sol el Govern en les resolucions que presentin els grups parlamentaris.
"[El debat de política general] forma part d’una seqüència de debats i de fites amb impacte pressupostari, i confiem en una cadena de confiances en aquesta direcció", ha dit Munté.
Sobre si hi ha d'haver una concreció del referèndum proposat per Puigdemont, la portaveu ha afirmat que, a banda de les resolucions de caràcter social i econòmic, també n'hi haurà sobre el procés constituent i la consulta vinculant plantejada a l'estiu. Ara bé, no ha especificat si la voluntat era concretar encara més la proposta del president.