Política14/02/2017

El Govern afirma que la decisió del TC "no altera" els plans per fer el referèndum el 2017

La consellera de la Presidència, Neus Munté, assegura que no hi ha "cap tribunal" que pugui modificar el full de ruta perquè compta amb el "suport majoritari" de la ciutadania. Expressa el suport a Forcadell i defensa el dret a la llibertat d'expressió dels diputats

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl Govern ha contestat contundentment a la decisió del Tribunal Constitucional d'aquest dimarts d'anul·lar la resolució del debat de política general que fa referència al referèndum, estructures d'estat i procés constituent. La portaveu de l'executiu, Neus Munté, ha assegurat que la resolució de l'alt tribunal "no altera" els plans de la majoria parlamentària per celebrar el referèndum aquest 2017. D'aquesta manera el TC ja ha resolt l'incident d'execució que havia presentat el govern espanyol provinent de la sentència que anul·lava la resolució rupturista del 9 de novembre del 2015.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Munté "no hi ha cap resolució de cap tribunal que pugui modificar" el full de ruta, ja que ha argumentat que el referèndum forma part d'un "plantejament sòlid i democràtic" de voler preguntar sobre la independència de Catalunya. El Govern assegura que la voluntat de fer un referèndum compta amb un "suport majoritari" entre la població catalana i que, per tant, les actuacions de l'executiu "obeiran" la legalitat que emani del Parlament de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El Constitucional anul·la la resolució del referèndum del ParlamentLa consellera de la Presidència s'ha escudat en la llibertat d'expressió dels diputats i en el "debat lliure" per defensar la resolució de Junts pel Sí i la CUP en què s'avalava la via unilateral del referèndum, l'elaboració de la llei de transitorietat jurídica i l'organització de diverses comissions de seguiment del procés d'independència, així com la crida a observadors internacionals per fer la consulta.

Munté també ha volgut remarcar que aquesta resolució ja havia estat suspesa cautelarment per part del Tribunal Constitucional, a petició del govern espanyol, i que això no ha impedit al Govern seguir treballant pe fer el referèndum. Ha posat l'exemple de les dues reunions del Pacte Nacional pel Referèndum al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

L'executiu també ha expressat el seu suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la mesa del Parlament que podrien incórrer en responsabilitats penals per haver permès el debat i la votació d'aquesta resolució. Seria el segon cas que s'obriria contra Forcadell, que ja està investigada per desobediència per haver permès el debat i la votació de les conclusions sobre el procés constituent. Per a Munté, del debat i l'exercici parlamentari dels diputats no se'n poden derivar responsabilitats penals.

Avançar el referèndum?

Cargando
No hay anuncios

Malgrat la nova decisió del Tribunal Constitucional, Munté no ha volgut parlar d'avançar el referèndum, tal com demana la CUP. La consellera de la Presidència ha assegurat que l'executiu es manté en el mateix calendari i ha recordat que el president, Carles Puigdemont, va fixar el límit de la segona quinzena de setembre per fer la consulta i que fins llavors hi ha temps per buscar l'acord amb l'Estat o, si no hi ha pacte, fer-lo en el marc de la legalitat emanada del Parlament.

Reunió Puigdemont-Rajoy

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de l'executiu, tot i mantenir-se en els plans del referèndum, ha estès la mà al president espanyol, Mariano Rajoy, i ha refermat la voluntat de Puigdemont de reunir-s'hi. Ha assegurat que el cap de l'executiu espanyol té el "deure" de dialogar amb la Generalitat i també de respondre a les demandes d'una majoria de la societat catalana. Tanmateix, Munté ha assegurat que no té "cap novetat" sobre la trobada malgrat que Rajoy va dir que es produiria després del congrés del PP.