Política01/10/2014

Ja són 920 els municipis catalans que donen suport al 9-N

Els alcaldes del 96% dels municipis catalans entregaran dissabte al president de la Generalitat els certificats de les mocions aprovades en suport a la consulta del 9-N

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaUn total de 920 ajuntaments, el 96% dels 947 municipis de Catalunya, i 37 consells comarcals han aprovat una moció de suport al dret a decidir i a la consulta del 9-N. És la xifra que resulta de les últimes dades difoses per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Els alcaldes lliuraran dissabte al president de la Generalitat, Artur Mas, els certificats de les mocions aprovades en els plens municipals.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El territori respon així a la crida de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que aquest dimecres han presentat les xifres definitives després que el 98% dels municipis catalans hagin debatut sobre la qüestió. Ara bé, les votacions als plens –la majoria, extraordinaris– no estan exemptes de polèmiques, sobretot a les files del PSC, que ha votat molt dividit segons el municipi. La casuística municipal ha posat en relleu votacions heterodoxes i curioses. De fet, ha estat gràcies als vots dels regidors del PSC en multitud de municipis que la moció ha pogut prosperar en destacats municipis de l'àrea metropolitana.

Cargando
No hay anuncios

Un PSC fracturat: els socialistes evidencien la divisió del partit per la consulta

La doctrina oficial del PSC diu que la llei de consultes aprovada divendres també amb el suport socialista no és vàlida per al 9-N. Però el cas és que els regidors socialistes han votat totes les opcions possibles en funció del municipi. El vot contrari del PSC al 9-N a la Garriga (Vallès Oriental), a Premià de Mar (Maresme) o a Manresa (Bages) no va impedir que la moció prosperés en aquests municipis. En ciutats com Igualada (Anoia), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Olot (Garrotxa) o Figueres (Alt Empordà), en canvi, van votar-hi a favor. Especialment significatiu és el cas de Badalona perquè el vot del PSC ha permès l'aprovació de la moció en suport al 9-N en la ciutat més gran governada pel PP.

Cargando
No hay anuncios

L'esquerda del partit pel 9-N s'ha fet més profunda en consistoris com Sant Celoni (Vallès Oriental), la Seu d'Urgell (Alt Urgell), Tàrrega (Urgell) o Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), on ni els mateixos regidors s'han posat d'acord i han votat dividits. El cas de Reus (Baix Camp) és encara més curiós i rocambolesc. En aquest municipi, la moció va ser aprovada, finalment, gràcies a l'abstenció del PSC, a l'oposició. CiU, principal grup del govern municipal, va unir forces amb Ara Reus i la CUP, a l'oposició, en contra del criteri del seu soci de govern, el PP, que hi va votar en contra. Però on va ser més decisiu el vot del PSC va ser a Rubí (Vallès Occidental). Després d'un doble empat, el vot contrari de l'alcaldessa va decantar la balança en contra del 9-N. A Mataró (Maresme), l'abstenció contra pronòstic dels socialistes a la moció de l'AMI va permetre'n l'aprovació després que el ple rebutgés el text alternatiu del PSC.

"Dins del marc legal": el PSC presenta un text propi a favor d'una consulta pactada

Cargando
No hay anuncios

Per intentar salvar la cohesió del partit, el PSC ha intentat aigualir el text de l'AMI i l'ACM amb mocions alternatives que inclouen referències a la legalitat. És el cas de Tiana (Maresme), que va aprovar dilluns el text tunejat del PSC amb el suport d'ERC, CiU i Gent pel Progrés.

El cas de Lleida és semblant. Tot i que el ple no està convocat fins al dia 30, ja ha transcendit que CiU i el PSC, que presentarà la seva moció a favor d'una consulta "legal i acordada", estarien oberts a l'acord.

Cargando
No hay anuncios

El PP i PxC, absents a l'Ebre: planten els plens de Tortosa, Deltebre i Amposta

La moció va tirar endavant als tres municipis, però no totes les cadires dels regidors estaven ocupades. A Tortosa (Baix Ebre) el PSC va quedar-se sol votant en contra de la moció a favor del 9-N, perquè el PP i Plataforma per Catalunya no van presentar-se al ple. El regidor de PxC va plantar també la votació d'Amposta (Montsià), on no hi ha cap representant dels populars. Els vots favorables de CiU, ERC i PSC van permetre aprovar per unanimitat la moció a Deltebre (Baix Ebre), ja que els dos regidors del PP no s'hi van presentar. Els vots contraris del PP a Viella (Vall d'Aran), Palamós i Torroella de Montgrí (Baix Empordà), entre d'altres, van impedir les aprovacions de la moció per unanimitat.

Cargando
No hay anuncios

Els díscols del PP: els regidors de Palautordera i Camarles no refusen la moció

Carmelo Rodó és regidor pel PP a Camarles (Baix Ebre) i va votar a favor de la consulta. Ho va argumentar dient que no és militant del partit (va presentar-se com a independent) i que assumeix la "posició del PSC" sobre el 9-N. Rodó, que va ser alcalde del municipi sota les sigles de CiU durant sis anys, va fer possible que la moció a Camarles s'aprovés per unanimitat.

Cargando
No hay anuncios

A Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) també va saltar la sorpresa al ple. El regidor del PP, Agustí Illa, va abstenir-se en la votació, juntament amb el PSC. "Al poble se l'ha d'escoltar", va justificar. Ahir el partit va afanyar-se a obrir-li un expedient sancionador per "anar en contra del criteri general del partit".

Les diputacions, a favor: les institucions supramunicipals fan valer la majoria sobiranista

Cargando
No hay anuncios

La majoria de CiU a les quatre diputacions catalanes garanteix el suport supramunicipal a favor de la convocatòria de la consulta. A Girona, l'abstenció d'un diputat socialista va evitar la unanimitat. A Lleida, la moció es va aprovar en una votació en què el PSC va fer tots els papers de l'auca: abstenció, a favor i en contra. Barcelona la votarà demà i ja té garantida la majoria de CiU, ERC i ICV. A Tarragona, amb majoria absoluta de CiU, el text s'aprovarà divendres en ple ordinari.