Els petits municipis catalans hauran de retornar a l'Estat 137 milions
La dada l'ha donat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, en una tertúlia amb altres alcaldes de pobles amb problemes de finançament. Els batlles han fet una crida contundent perquè es faci “una reforma profunda” del sistema
BarcelonaEls municipis catalans de menys de 75.000 habitants hauran de retornar 137 milions d'euros a les arques de l'Estat, segons ha revelat a Catalunya Ràdio l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. Es tracta de la xifra corresponent a la liquidació d'impostos del 2009, uns diners que Madrid va avançar quan la previsió d'ingressos dels ajuntaments era més optimista i que els consistoris hauran de retornar ara. El mateix dia que l'ARA parla dels impostos de nova creació que volen impedir que els ajuntaments facin fallida, l'emissora pública catalana ha reunit als estudis quatre batlles: Montserrat Carreras, de Cunit; Lluís Valls, de Gelida; Dionís Guiteras, de Moià, i el mateix Ferran Bel, de Tortosa. En el debat, els alcaldes han explicat quines mesures promouen els seus consistoris per reduir la despesa i han qualificat d'“insostenible” i “insuficient” el sistema de finançament actual, que necessita, segons ells, una “reforma profunda”.
“O s'actua de forma immediata o la situació als ajuntaments serà extremadament greu en pocs dies”. Així de clar ha sigut Bel a l'hora de parlar dels problemes de finançament que viuen les corporacions municipals. L'alcalde de Moià, el primer municipi català a declarar-se en fallida, ha apostat per un “pacte entre ciutadans i polítics” per acordar “entre tots” quins serveis ha d'oferir l'Ajuntament. Aquests “serveis sobredimensionats” són la causa de la situació límit que viuen els ajuntaments, tal com ha explicat Guiteras. L'alcaldessa de Cunit també creu que “s'ha de replantejar quin és el paper de les administracions” i aposta per “redimensionar a la baixa els ajuntaments”. “Els ajuntaments haurem de donar només els serveis bàsics, els altres els hauran de pagar els ciutadans”, ha resumit Carreras, que ha admès que el seu consistori té més de 1.500 factures sense pagar.
L'esclat de la bombolla immobiliària
Per què afloren ara els problemes de les finances municipals? Què és el que s'ha espatllat ara i que funcionava bé en època de bonança? L'alcalde de Gelida ha donat una pista quan ha explicat que els ingressos per llicències d'obres al municipi han baixat dels 800.000 euros anuals als 180.000. En la mateixa línia, l'alcalde de Tortosa ha explicat que “la construcció era el miratge” que evitava els efectes del “dèficit crònic del finançament” dels ajuntaments.