El moviment de Macron deixa en l'aire les missions espanyoles al Sahel

Espanya lidera una missió de la UE que entrena i assessora l'exèrcit de Mali

Militars espanyols a Mali, en tasques d'entrenament a l'exèrcit local
17/02/2022
2 min

MadridEspanya ha mirat de reüll la decisió de França de retirar les tropes de Mali, com Alemanya, a fi de no evidenciar que hi és contrària i alhora no provocar un xoc amb Emmanuel Macron. El diagnòstic al govern espanyol és que es mantenen els motius per deixar les missions europees al Sahel, però també es constata que el terreny és cada vegada més pantanós. Així, el desplegament que lidera Espanya amb més de 500 efectius queda en l’aire després de la retirada francesa.

Es tracta de la missió de la Unió Europea EUTM Mali, iniciada el 2013 i que té com a objectiu l’entrenament militar i assessorament a l’exèrcit del país. Al llarg d’aquests anys, Espanya ha tingut el comandament en tres ocasions. El moviment de França, del qual ja hi havia hagut indicis els últims mesos, obliga a replantejar-se l'EUTM, tal com ha reconegut l’alt representant de la UE, Josep Borrell. “Els pròxims dies” es decidirà el futur de la missió, ha assegurat aquest dijous, un cop s’hagin avaluat les condicions actuals a Mali.

Espanya ha preferit mantenir el silenci sobre la retirada francesa i, de fet, aquest dimecres no va acudir a una trobada a l’Elisi ni va voler explicar-ne els motius. Dimarts el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va admetre que a escala europea s’havia de fer una “reflexió” sobre la situació a Mali en una compareixença conjunta amb la seva homòloga alemanya, Annalena Baerbock. Ara bé, va apuntar que és “desitjable” mantenir la missió perquè continuen donant-se els motius que van portar a iniciar-la: “immigració irregular, tràfic d’éssers humans i d’estupefaents, inestabilitat i aparició d’actors que no estaven presents com Rússia”. Alhora, va reconèixer que s’havia “degradat” la situació sobre el terreny arran de dos cops d’estat els últims dos anys. En aquest debat, Espanya sí que hi voldrà ser, va subratllar Albares.

Falta d’autonomia

Si bé la part socialista del govern defensa l’alineació amb la UE al Sahel, de la mateixa manera que ho ha fet els últims anys a l'Afganistan de la mà de l’Aliança Atlàntica, a Unides Podem troben a faltar una política més “autònoma” en matèria exterior. Segons ha pogut saber l’ARA, el 9 de març la ministra de Defensa, Margarita Robles, compareixerà al Congrés en comissió per parlar de les intervencions espanyoles a l’exterior, amb el focus centrat en Mali. Bamako, Koulikoro i Sevaré compten amb una presència permanent de militars espanyols, però a Burkina Faso i Mauritània també hi ha hagut destacaments els últims anys.

stats