Contra la desobediència i en defensa de "l'interès general d'Espanya": els 8 motius de la Moncloa per aplicar el 155
El govern espanyol diu que Puigdemont dona validesa a l'1-O però en cap moment parla de DUI
MadridEl govern espanyol ha difós un argumentari d'11 pàgines en què exposa els motius jurídics, al seu entendre, per activar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Entre d'altres, defensa que s'ha d'executar per haver posat en marxa una secessió "amb desobediència rebel i sistemàtica", que afecta de manera "greu" l'interès general d'Espanya.
La Moncloa exposa els motius en quatre apartats. Primer, que l'article 155 és la "garantia del compliment de les obligacions institucionals". Segon, que es compleixen tots els requisits "exigits" per a l'aplicació d'aquesta mesura –creu que a Catalunya s'han complert els dos supòsits necessaris: no complir les obligacions de la Constitució i actuar "atemptant greument" contra "l'interès general". Tercer, que no es va atendre el requeriment previ. I quart, quin és l'objectiu i la necessitat de les mesures de l'article: restaurar la legalitat constitucional i estatutària de "la comunitat autònoma de Catalunya", assegurar "la neutralitat institucional", garantir "el manteniment dels serveis públics essencials i de la recuperació econòmica" i "preservar els drets de tots els catalans". Els recollim.
MOTIUS JURÍDICS I DE PROCEDIMENT
1. Restablir l'ordre Constitucional
En l'argumentari, la Moncloa diu que constata "l'incompliment manifest, contumaç i deliberat" dels preceptes legals i dels pronunciaments i requeriments del Tribunal Constitucional. Defensa així la necessitat d'aplicar l'article 155 i esgrimeix que és comú en les diferents constitucions europees que hi hagi un mecanisme per garantir la unitat de l'Estat i el respecte a la Constitució. Conclou d'aquesta manera que el 155 és el millor article, perquè recorda que ja es va activar el mecanisme el 1989 contra les Canàries pel seu "incompliment de les obligacions en l'àmbit fiscal i que ja n'hi va haver prou amb un requeriment".
2. Acabar amb la "desobediència a la Constitució i l'Estatut"
La Moncloa puntualitza que el Tribunal Constitucional ha anul·lat, a través "d'un gran nombre de sentències", el Procés, però que tot i això "les institucions de la 'Generalidad' han continuat amb la seva deriva secessionista", cosa que suposa una "reiterada desobediència".
3. Defensar l'interès general d'Espanya
Davant d'aquesta situació "d'incompliment reiterat", la Moncloa creu que la Generalitat està "atemptant greument" contra l'interès general d'Espanya. Considera que "les pretensions secessionistes ja estan motivant un seriós deteriorament del benestar social i econòmic" de Catalunya i que s'ha provocat una "progressiva fractura de la convivència i s'han posat en risc les condicions per al creixement econòmic".
4. No resposta al requeriment de Rajoy
La Moncloa assegura que en cap moment el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va respondre de manera clara a Mariano Rajoy en les dues cartes. Ara bé, en cap moment parla de la mare dels ous: si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una declaració d'independència, que era el que li demanava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en els dos requeriments enviats.
Exposa així que, malgrat no haver respost amb un 'sí' o 'no', Puigdemont declara des del principi que "el poble de Catalunya, l'1 d'octubre, va decidir la independència en un referèndum amb l'aval d'un elevat percentatge d'electors", de manera que dona "plena validesa i caràcter vinculant" al resultat d'un "presumpte referèndum prèviament suspès i posteriorment anul·lat pel Tribunal Constitucional". Considera que així "confirma la ruptura frontal de l'ordre constitucional i estatutari" sense "cap voluntat de procedir a restaurar-lo".
MOTIUS OBJECTIUS
Pel que fa als objectius de la intervenció, la Moncloa assenyala que l'actitud "intolerable" del Govern està "afectant greument la vida política, social i econòmica a Catalunya" i, per tant, cal el 155 per un quàdruple motiu: "restaurar la legalitat constitucional i estatutària", "assegurar la neutralitat institucional", "mantenir el benestar social i el creixement" i "assegurar els drets i llibertats de tots els catalans".
5. Restaurar la legalitat constitucional i estatutària
En el terreny de la restauració de la legalitat, el govern espanyol acusa el Govern d'haver actuat "sense sotmetiment a cap llei", i per això cal "garantir el funcionament de l'autogovern en el marc dels principis i normes als quals ha de respondre, fixats en la Constitució i l'Estatut". En l'argumentari, l'executiu de Rajoy rebla que "preservar aquest autogovern és protegir l'autonomia".
6. Assegurar la "neutralitat institucional"
L'executiu també assenyala la necessitat d'assegurar la neutralitat perquè "l'interès general" estigui per sobre "dels interessos polítics". Segons el seu raonament, la Generalitat ha obviat aquest interès general "en favor de l'ideari independentista d'una part d'ells", i cal redreçar aquesta situació per assegurar "que les institucions actuen amb normalitat" i "sense intentar col·locar les idees d'uns per sobre dels drets de tothom".
7. Garantir el manteniment dels serveis públics i de la recuperació econòmica
En el manteniment dels serveis públics "essencials" i de la "recuperació econòmica", l'executiu argumenta que les "aspiracions sobiranistes" han generat "incerteses" i una "àmplia desconfiança", i això ha provocat el trasllat de seus socials, cosa que "ha desincentivat inversions i ha desmotivat el turisme".
Després, la Moncloa es dedica a carregar contra els arguments independentistes i afirma que la independència "suposaria l'abandonament de la UE i la sortida de l'OMC", fet que feria tenir aranzels per a les vendes a l'exterior.
8. Preservar els drets de tots els catalans
Finalment, el govern espanyol també justifica la intervenció per "preservar els drets de tots els catalans", perquè els "drets i llibertats han quedat desproveïts de qualsevol garantia".