DETENCIÓ POLÈMICA

Els Mossos no veuen en Ziani un subjecte perillós

La policia catalana contradiu l'acusació del CNI i avala que no és un salafista radical

Noureddine Ziani en la inauguració ahir d'un curs de coneixement de Catalunya per a imams.
Marc Toro
15/05/2013
2 min

Barcelona.Els Mossos d'Esquadra no donen crèdit a les acusacions del CNI contra Noureddine Ziani. Fonts de la policia catalana consultades per l'ARA neguen la relació del director de l'Espai Catalano-marroquí de la Fundació Nous Catalans -vinculada a CDC- amb els sectors salafistes radicals de Catalunya. "No és un dels vint-i-cinc primers líders musulmans que faríem fora", s'afirma des de la policia catalana, que rebutja, així, un dels principals arguments dels serveis secrets espanyols per demanar l'expulsió de Ziani.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes informacions avalarien la versió que el mateix acusat va oferir ahir a la seu de Nous Catalans. "M'acusen de ser salafista radical i jo mai de la vida he fomentat el radicalisme. Fins i tot els imams han rigut d'aquestes acusacions", va explicar Ziani. Tot i que no ho va dir explícitament, va insinuar que hi ha motius polítics al darrere de les acusacions. Després que diverses veus de CDC, ERC i Nous Catalans hagin vinculat el cas amb la proximitat de l'acusat al sobiranisme, Ziani va afirmar: "Em sorprèn que sigui per una altra cosa".

No va voler confirmar, però, que durant l'interrogatori posterior a la seva detenció -que va ser el 3 de maig- els agents de la policia espanyola i el CNI li preguntessin pel seu vincle amb el procés català. Ziani, que va assegurar que se sent víctima d'una "injustícia", va explicar que CDC ha estat "l'únic partit" que ha "demanat obrir les mesquites" per explicar "la seva posició" política. "Si el PP vol venir a les mesquites, que vingui", va comentar.Va deixar ben clar, però, que la seva relació amb Convergència té com a únic objectiu fomentar la integració dels immigrants a Catalunya.

Si bé relacionar Ziani amb les tesis més extremes de l'islam perd pes enfront de la intencionalitat política de la seva expulsió, encara queda per aclarir la seva vinculació amb el govern del Marroc. El CNI assenyala Ziani com a treballador dels serveis secrets marroquins.

Col·laborador de Mohamed VI

El director de l'Espai Catalano-marroquí va negar ahir que treballés pel govern marroquí i va donar a entendre que, en cap cas, era un agent secret seu. El seu entorn, però, explica que actualment col·labora amb el ministeri d'Afers Religiosos del país àrab, un departament que depèn directament del rei Mohamed VI. Les mateixes fonts expliquen que Ziani va col·laborar amb l'anterior cònsol del Marroc a Barcelona. No especifiquen, però, el grau de participació de l'acusat amb les institucions del seu país. En qualsevol cas, el CNI entraria en contradicció en relacionar aquestes col·laboracions amb el salafisme. Des de Nous Catalans insisteixen que Mohamed VI és "pro europeu" i que lluita contra l'expansió de l'islamisme radical al Marroc.

stats