El nou govern de Pedro Sánchez

Els Mossos traslladen al jutge de Tsunami que el turista francès mort no surt als atestats

El rumb de la causa és clau per a l'aplicació de la llei d'amnistia al cas, en el qual estan investigats Puigdemont i Rovira

BarcelonaNovetats en la causa de Tsunami Democràtic que instrueix l'Audiència Nacional per suposats delictes de terrorisme. Els Mossos d'Esquadra han informat el jutge instructor, Manuel García-Castellón, que els atestats de la protesta de Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat l'octubre del 2019 no inclouen cap referència al turista francès que va morir a causa d'un infart durant la mobilització.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge havia demanat als Mossos que li traslladessin tota la informació disponible sobre aquesta defunció, clau en les darreres setmanes perquè pot acabar sent l'escletxa que impedeixi aplicar d'entrada l'amnistia als processats en aquesta causa. Entre els investigats hi ha l'expresident Carles Puigdemont, però també la secretària general d'ERC, Marta Rovira, l'empresari Oriol Soler i el diputat republicà al Parlament Ruben Wagensberg.

Cargando
No hay anuncios

En vista dels darrers moviments del jutge, Junts va allargar la negociació sobre la llei d'amnistia amb el PSOE per tal de garantir que cobrís també la causa de Tsunami i, al mateix temps, passés el filtre del Tribunal Constitucional i el d'Europa, previsiblement reticents a avalar una amnistia a supòsits de terrorisme. I ERC, de fet, encara s'està mirant amb lupa el text que el PSOE finalment va optar per registrar en solitari.

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia ja ho va impugnar

L'instructor no havia arribat a vincular clarament aquesta mort amb els fets de Tsunami, però sí que havia obert la porta a investigar si s'hi podia traçar alguna relació, novetat que va arribar en el tram final de les negociacions d'investidura de Pedro Sánchez amb l'independentisme. Seguint les tesis de la Guàrdia Civil, el jutge havia definit Tsunami com una organització jerarquitzada amb repartiments de tasques, finançament i una estratègia de comunicació coordinada per organitzar accions com el tall de la Jonquera o el bloqueig de l'Aeroport del Prat.

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia ha presentat un recurs contra la imputació de Rovira, Puigdemont i altres encausats per terrorisme, al·legant que no existeixin indicis que permetin acreditar la concurrència d'aquests delictes. El ministeri públic també va rebatre amb duresa que es pogués ni tan sols plantejar un nexe entre la mort del turista i les protestes de Tsunami.

A banda, els Mossos han traslladat a l'Audiència Nacional que totes les dades vinculades a aquesta actuació es van remetre al jutjat de guàrdia del Prat.

Cargando
No hay anuncios
El fiscal general de l'Estat garanteix que vetllarà per "l'autonomia" dels fiscals i recorda el seu deure d'"imparcialitat"

Després que l'Associació de Fiscals demanés la seva dimissió, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha sortit al pas dels crítics per la seva falta de posicionament respecte de la llei d'amnistia. En una carta adreçada als fiscals del Procés i a la resta de membres del ministeri públic, García Ortiz els recorda que han de mantenir la "imparcialitat" i respectar el principi de la separació de poders. A més, recalca que "qualsevol posicionament" respecte a una futura llei d'amnistia al Procés "exigeix conèixer la definitiva norma que la reguli" una vegada es publiqui al BOE.

García Ortiz també refusa entrar en el joc de declaracions públiques del món judicial contra l'amnistia. A la carta, avisa que el pronunciament del ministeri públic serà en tot cas "tecnicojurídic" i es produirà en el marc dels procediments judicials en què intervé la Fiscalia. És a dir: ni en els mitjans de comunicació, ni a partir de comunicats amb bombo i platerets.

"El fiscal general de l'Estat ha de mantenir una posició pública que reforci el principi d'imparcialitat en virtut del qual actua amb plena objectivitat i independència", afegeix. En un intent de tranquil·litzar els ànims, García Ortiz també deixa clar que la Fiscalia General vetllarà "sempre per l'autonomia" dels fiscals, en defensa de la llei, la Constitució i les institucions democràtiques.