Política16/01/2020

Els Mossos envien un informe al judici contra Trapero sobre el pla que tenien per detenir el Govern per la DUI

El comissari Ferran López ha sigut l'encarregat de descriure el dispositiu

Ernesto Ekaizer
i Ernesto Ekaizer

MADRIDEls Mossos d'Esquadra han aportat a l'Audiència Nacional un informe sobre el "dispositiu" elaborat pel cos policial per fer front als esdeveniments dels dies 26, 27 i 28 d'octubre del 2017, davant la possibilitat que el Parlament aprovés una declaració unilateral d'independència de Catalunya. L'autor de l'informe ha sigut el comissari Ferran López, número dos de Josep Lluís Trapero, i nomenat cap dels Mossos el 28 d'octubre del 2017 pel llavors ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, un dia després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en substitució de Trapero.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe va ser sol·licitat per la defensa de Trapero a l'Audiència Nacional el 2019 com a prova documental. Segons fonts judicials consultades per l'ARA, el comissari López confirma en el seu informe que el dispositiu preveia la detenció de Carles Puigdemont i altres consellers del Govern en cas de declaració unilateral d'independència en previsió que així seria ordenat per les autoritats.

Cargando
No hay anuncios

L'excap dels Mossos destituït pel govern de Mariano Rajoy va informar per primera vegada sobre aquest dispositiu en la seva segona declaració davant la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, el 23 de febrer del 2018. I el va confirmar davant del Tribunal Suprem, on va declarar com a testimoni en el judici contra els líders polítics i socials del Procés, el 14 de març del 2019. Trapero va descriure en aquestes declaracions dues reunions entre els comissaris dels Mossos al Palau de la Generalitat els dies 26 i 28 de setembre del 2017 en les quals es va intentar dissuadir Puigdemont, Joaquim Forn i Oriol Junqueras (que va participar només en la del 28 de setembre) de celebrar el referèndum l'1 d'Octubre pel risc de desordres públics. I va afegir la informació que els Mossos tenien un pla per detenir Puigdemont i els consellers en cas de DUI al Parlament el 27 d'octubre del 2017.

Aquest dispositiu va ser analitzat i acordat en una reunió celebrada per Trapero amb comissaris dels Mossos el 24 d'octubre del 2017. Un dia més tard, el 25, el llavors cap dels Mossos va fer arribar a Ferran López la sol·licitud que el dispositiu havia d'estar a punt l'endemà per analitzar-lo després de la reunió diària. Aquell 25 d'octubre, a les 00.32 hores, la mà dreta de Trapero, el comissari Francesc Xavier Gámez Martín, enviava un correu electrònic al comissari Ferran López.

Cargando
No hay anuncios

"Per indicacions del major cap de la Prefectura de la Policia i en relació a la reunió que va mantenir ahir al matí, prego que li facis arribar el document que heu acordat sobre possibles escenaris previstos per al proper divendres sobre el dispositiu policial a executar que asseguri el compliment de les ordres judicials que a aquest efecte es puguin rebre, així com també per garantir el manteniment de la seguretat ciutadana i l'ordre públic", assenyalava el correu.

Cargando
No hay anuncios

I afegia: "Aquest dispositiu, que s'hauria de preveure almenys des de les 15 h del 26 d'octubre fins les 15 h del 28 d'octubre (o a la seva finalització si s'hagués d'ampliar), ha de comprendre, entre altres aspectes, els següents: Cecors [Centres de Coordinació Operativa] a constituir, llocs i composició; activació de recursos operatius (si és el cas, helicòpter, Grup Especial d'Intervenció, Tedax, canina...), de l'AME (Àrea de Mediació i Negociació); mesures extraordinàries que s'hagin d'adoptar (tancament del parc, escola o l'accés al transport públic...), etc. Gràcies".

El 27 d'octubre al matí Trapero, en línia amb aquest dispositiu, va dirigir dos escrits idèntics al president de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i al fiscal superior del TSJC, José María Romero de Tejada. En tots dos escrits, Trapero assenyalava: "Havent tingut coneixement de l'aprovació de la declaració d'independència per part de Parlament de Catalunya en la tarda del dia d'avui, i desconeixent les conseqüències jurídiques d'aquesta declaració i sobre qui poden recaure, aquest cos policial es posa a disposició d'aquest Τribunal Superior de Justícia de Catalunya per complir les ordres que en relació amb aquests fets es puguin derivar. De la mateixa manera, li comunico que el Cos de Μossos continuarà garantint la seguretat ciutadana i l'ordre públic a Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

El Senat va aprovar la nit del divendres 27 d'octubre la proposta del govern de Rajoy de cessar el Govern en aplicació de l'article 155 de la Constitució. Trapero, al seu torn, va ser cessat per ordre del ministre Zoido, que ja havia decidit que el seu successor fos el seu número dos, Ferran López.

Tanmateix, no hi va haver cap comunicació d'ordres judicials en relació a adoptar mesures contra Puigdemont i els consellers, alguns dels quals van sortir de Catalunya cap a Bèlgica el diumenge 29 d'octubre. L'endemà dilluns, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, presentava les querelles criminals per presumptes delictes de rebel·lió, malversació i desobediència davant l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem, que van ser admeses a tràmit sense dictar mesures cautelars el 31 d'octubre. López va presentar la seva dimissió com a cap dels Mossos el 4 de juny del 2018 davant el conseller d'Interior, Miquel Buch, que en principi la va rebutjar per acabar cessant-lo el 14 de juny del 2018. Ara exerceix funcions d'adjunt a la prefectura, on manté responsabilitats importants però actua sempre des d'un segon pla.