Política07/12/2012

Defensa nega que hi hagi "soroll de sabres" a l'Estat pel procés sobiranista

El ministeri desmenteix l'exmilitar que ha denunciat un "23-F latent" en alguns sectors de l'exèrcit

Ara / Acn

MadridEl ministeri de Defensa ha desmentit les afirmacions que el tinent general Pedro Pitarch –que va ser comandant general del cos de l'exèrcit europeu entre el 2007 i el 2009 i director general de Política de Defensa entre el 2004 i el 2006– fa al seu blog personal, on adverteix −i lamenta− que hi ha un corrent creixent d'opinió entre militars per intervenir Catalunya. Fonts de Defensa apunten a l'ACN que el militar fa les seves observacions en un blog "personal" i que és a la reserva. Catalunya Ràdio afegeix que el ministre de Defensa, Pedro Morenés, nega que hi hagi "soroll de sabres" a l'Estat pel procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'1 de gener, el ministre Morenés va destituir el director de la revista 'Ejército', Ángel Luis Pontijas, per un editorial on criticava el procés sobiranista d'Artur Mas. Pitarch va publicar dimarts una entrada al seu blog titulada 'Latent 23-F', on assegura que ha sentit massa "disbarats" sobre el cessament del director de la revista 'Ejército' i apunta que "per la xarxa i els ordinadors personals de militars i retirats" estan circulant "missatges i documents gràfics que inciten a saltar-se les lleis i la normativa vigent".

Cargando
No hay anuncios

El tinent general descriu un d'aquests missatges que circulen entre els militars, un Power Point sobre la proclamació de l'estat català per part de Lluís Companys que inclou la frase que s'atribueix al general Espartero, primer, i a Azaña, un segle després: "Per governar Espanya cal bombardejar Barcelona cada 50 anys". "L'autèntica intenció del lot", afirma, "es remata a la diapositiva que tanca la presentació, on es descriuen diversos articles de la Constitució "aplicables al cas".

Segons Pitarch, en aquests missatges apareixen referències constants a l'article 8 de la Constitució, que permet una intervenció a Catalunya, però cap a l'article 96, que assigna al govern espanyol "la direcció de la política interior i exterior, de l'administració civil i militar i la defensa de l'Estat". El que es promou en aquests missatges, diu, "és a anar per lliure".

Cargando
No hay anuncios

Pitarch ha ofert dijous al vespre i divendres al matí dues entrevistes, a Catalunya Informació i RAC1, on apunta que no hi ha cap possibilitat que aquestes pretensions es facin realitat, però admet que el preocupa que l'opinió que transmeten aquests missatges contagiï els militars joves.